Tastaturile wireless devin ușor, ușor preferatele mele, iar Razer Deathstalker v2 este cel mai nou model de care m-am bucurat în ultima lună, într-un mod surprinzător de silențios.
Specificații
- Switch-uri – Razer Low Profile Red Optical
- Tip Switch – Linear
- Keycaps – ABS ultra durabil
- Forță de actuare – 45g
- Punct de actuare – 1.2mm
- Distanță bottom-out – 2.8mm
- Durată de viată – 70 milioane clickuri
- Amortizoare de silicon pentru a reduce gălăgia
- Dimensiune – Full size
- Memorie On Board – Stocare până la 5 profile
- Taste Media
- Rotiță Volum multifuncțională
- Conectivitate
- 2.4GHz Razer HyperSpeed Wireless prin USB Dongle inclus în pachet
- Bluetooth
- USB Type C
- Iluminat Razer Chroma RGB
- Durată baterie – Aproximativ 40 ore
- N-Key Rollover
- Placă superioară din Aluminiu 5052
- Greutate – 760 grame fără cablu și dongle
- Cablu împletit Type C – USB A pentru încărcare sau funcționare prin cablu
Design/Construcție
Privită de la distanță, Deathstalker v2 Pro arată ca o tastatură normală. Singurul logo Razer prezent pe fața tastaturii este sub tasta Space și nu este nici puternic definit sau iluminat. Cea mai ieșită din comun caracteristică a tastaturii este rotița de volum.
Construcția lui Deathstalker v2 Pro este una foarte solidă. Placa superioară metalică (Aluminiu 5052) alături de stabilzare solidă pentru tastele mai mari contribuie la o structură robustă. Oricât aș scutura tastatura toate tastele rămân în aceiași poziție.
Placa din aluminiu se întinde și pe lateral, dintr-o bucată, cu colțurile rotunjite și smooth. Acest lucru contribuie la experiența premium pe care o oferă Deathstalker v2 Pro.
Pe spate avem suficiente pad-uri cauciucate pentru ca tastatura să rămână ferm în poziția în care o pui.
Rotița de volum lui Deathstalker v2 Pro (prezentă pe toate modelele din seria Deathstalker) este prezentă în colțul dreapta sus. Aceasta are pașii bine definiți, este silențioasă și apăsabilă, cu funcția implicită de Global Mute. Toate funcțiile ei sunt customizabile prin Razer Synapse.
Dongle-ul USB pentru conexiunea HyperSpeed poate fi stocat în locașul special de pe spatele tastaturii. Îmi place mult ideea pentru că mă ajută să nu pierd/amestec toate USB-urile de la diferitele modele testate. Pentru extra siguranță, pe acesta scrie DSV2
Piciorușele sunt ajustabile cu 2 poziții diferite, cum ne-am obișnuit deja la produsele premium Razer, la 6 și respectiv 9 grade unghiul tastaturii, cu 3 grade fiind poziția implicită, cu ele pliate. Acestea sunt solide și nu joacă.
Greutatea lui Deathstalker v2 Pro este de aproximativ 760 grame fără cablu sau dongle-ul USB, care are oricum câteva grame.
În cutie avem tastatura, cablul de încărcare USB-A – USB – C, un adaptor care se leagă la cablu pentru a poziționa dongle-ul cât mai aproape de tastatura și dongle-ul în sine care vine direct în locașul său din tastatură.
Performanță
Experiența de tastare după câteva săptămâni de utilizare a lui Deathstalker este una foarte plăcută. Ai mici scăpări și apăsări accidentale la început datorită formei tastelor. Acestea sunt puțin mai late decât cele de la o tastatură normală în partea superioară, deci spațierea între taste are de suferit. Puse peste taste normale sunt aceiași lățime la bază, dar se îngustează mult mai puțin în partea care intra în contact cu degetele.
Tastele Razer Low Profile Optical Red sunt foarte silențioase datorită amortizoarelor, foarte rapide pentru că ai doar 1.2mm punct de actuare și 2.8 mm distanța totală, dar și taste lineare care sunt în general rapide de la început, pentru că nu ai nici un punct tactil cu care să te obișnuiești.
Poziția mâinilor este comodă, nu simți lipsa unui palm rest deoarece tastatura este subțire și îți poți rezema ușor mâinile pe birou. Fiind wireless ai avantajul că poți folosi tastatura și în multe alte locuri/poziții neobișnuite. Pot spune că nu mi-au obosit mâinile chiar și în sesiunile lungi de tastare sau gaming.
Viteza lui Deathstalker se simte imediat. Timpul de ajustare la taste low profile este redus, mai ales în cazul switch-urilor de tip linear, deoarece este foarte asemănător cu tastatul la un laptop, doar că ai tastatură dimensiuni normale, cu spațierea aferentă.
Razer HyperSpeed este o conexiune stabilă, cât timp păstrezi dongle-ul în rază și nu are alte interferențe puternice între el și dispozitive. Aceasta funcționează foarte bine și are latența aproape identică cu o conexiune pe cablu.
Deathstalker v2 Pro se poate conecta și prin Bluetooth la 3 dispozitive simultan. Putem alterna între ele cu ajutorul celor 3 butoane din marginea superioară a tastaturii.
Raza la care tastatura menține conexiunea 2.4GHz HyperSpeed poate atinge și câțiva metri, cu condiția să nu fie interferențe și tastatura orientată către dongle. Pentru a folosi tastatura și la distanțe mai mari putem folosi conexiunea Bluetooth dacă avem astfel de posibilități la PC/Laptop, dar renunțăm la ceva performanță, Bluetooth fiind puțin mai latent/încet decât HyperSpeed.
Software/Iluminat
Iluminatul lui Deathstalker v2 Pro nu este cel mai ostentativ iluminat întâlnit la dispozitive Razer dar este vizibil ziua în lumină puternică. Presupun că nu s-a optat pentru nimic prea puternic pentru a maximiza viața bateriei.
Dacă ai mai multe dispozitive Razer wireless compatibile cu sistemul HyperSpeed le poți conecta la un singur dongle USB, pentru a face economie de porturi USB. Eu am conectat Deathstalker-ul la dongle-ul mouse-ului Deathadder v2 Pro testat împreuna cu aceasta și nu am întâlnit nici un fel de probleme. Performanța nu pare a fi afectată deci te poți bucura de extra porturi USB libere. O idee excelentă pe care sper să o adopte toți producătorii curând.
Fiind o tastatură Razer de top, Deathstalker v2 Pro este iluminată în întregime full RGB Chroma, cu 16.8 milioane culori. Fiecare tastă este customizabilă, atât individual cât și la nivel global cu efecte specifice sau sincronizat cu toate dispozitivele Razer Chroma, Philips Hue etc prin intermediul Razer Synapse.
Cum arată modulul Studio al Razer Synapse, unde poți orienta în spațiu toate dispozitivele sincronizate pentru a crea efecte globale.
Bateria
Bateria ține între 25 ore (cu iluminatul blană 100%) și 195 ore conform Razer pe conexiunea Hyperspeed și puțin mai mult pe Bluetooth. Mi-e foarte greu să testez acest lucru deoarece are destule sisteme care intervin, cum ar fi faptul că iluminatul se oprește după câteva minute de inactivitate. Mai mult de atât, tastatura cu totul intră în sleep mode dacă nu ai mai folosit-o un interval stabilit. Cert e că de fiecare dată am încărcat-o după mai bine de o săptămână.
Pentru mai multe informații și scenarii de durată a bateriei avem un calculator drăguț chiar pe site-ul oficial Razer.
Poți verifica nivelul aproximativ al bateriei, fără a intra în Synapse, cu ajutorul combinației de taste FN + End. După apăsare, cele 5 LED-uril indicatoare Num Lock, Caps Lock etc poziționate sub blocul de taste Home-PGUP-Inser se vor aprinde progresiv pentru a afișa nivelul bateriei.
Concluzii
Razer Deathstalker v2 Pro a urcat rapid în topul tastaturilor pe care le-aș recomanda celor care doresc performanță wireless în gaming. Timpul de acomodare este minim, switch-urile sunt rapide și silențioase, iar bateria ține minim o săptămână. Adaugă la asta și faptul că o poți conecta atât prin fir (timp în care se și încarcă), wireless, cât și prin Bluetooth la 3 dispozitive deodată, schimbând între ele cu butoanele superioare dedicate.
Prețul ridicat poate fi considerat un dezavantaj, dar Deathstalker v2 se vrea a fi în categoria premium, cu suficiente feature-uri ca să justifice acest preț,
La momentul publicării acestui review, Razer Deathstalker v2 Pro este 250 euro pe site-ul oficial Razer. Voi updata după ce apare un preț corect pe Emag, nu un seller dubios cu 2300 lei.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!