Razer Barracuda X – Review

Spread the love

Perifericele wireless sunt din ce în ce mai căutate, lucru care e lesne de înțeles datorită comodității pe care ți-o oferă. În trecut ori erau prea scumpe ori nu puteau să țină pasul cu dispozitivele pe fir la performanță, dar hai să vedem ce ne poate oferi Razer Barracuda X la un preț destul de redus pentru o pereche de căști de gaming wireless.

Specificații

RĂSPUNS FRECVENȚĂ 20 Hz – 20 kHz
IMPEDANȚĂ 32 Ω (1 kHz)
SENSITIVITATE 96dBSPL/mW@1KHz by HATS
DIAMETRU DIFUZOARE 40 mm
TIP DIFUZOARERazer TriForce
EARCUPSOval FlowKnit Ear Cushions
DIAMETRU INTERN EARCUPS60 mm x 40 mm
MATERIAL PERNIȚEMemory Foam Ultra-soft Flow Knit
NOISE CANCELLINGNoise cancellation pasiv
CONECTAREUSB Type-C Wireless (2.4GHz), 3.5mm Analog
LUNGIME CABLU1.5 m
GREUTATE250 g
MICROFONHyperClear Cardioid Detașabil
DETECȚIE SUNETUnidirectional
PLAJĂ FRECVENȚĂ MICROFON100 Hz – 10 kHz
SENSITIVITATE MICROFON (@1KHZ)-42 ± 3 dB
VIRTUAL SURROUND ENCODING7.1 Surround sound: Disponibil doar pe Windows 10 64-bit
CONTROL VOLUMRotiță Volume up & down
OTHER CONTROLSMic mute on / off toggle
2.4GHz Wireless Toggle
Play/pause track, accept incoming call or end current call, skip track, previous track
DURATĂ BATERIEPână la 50 ore
ILUMINATNu
COMPATIBILITYPC (USB Type-C 2.4GHz, Bluetooth 5.2)PlayStation (USB Type-A to USB Type-C 2.4GHz)Mobile Devices (Supporting USB Type-C)Android

Design/Construcție

Designul gamei Razer Barracuda, din care face parte modelul prezentat (X), este unul simplist, Closed-Back, tradițional. Căștile nu ies cu mai nimic în evidență, neavând logo-uri iluminate sau diferite extra elemente vizuale. De la distanță arată similar cu alte modele de căști wireless, singura diferență fiind prezența microfonului detașabil.

Brandingul este prezent dar nu ostentativ, completând look-ul simplu dar plăcut. Avem logo-uri Razer neiluminate pe fiecare cupă, iar pe brațul central și pe Dongle-ul USB-C scris RAZER, la fel, neiluminat.

Materialele folosite în construcția Razer Barracuda X sunt:

  • Plastic solid, vopsit negru mat pentru brațe și cupe
  • Memory Foam acoperit cu material fake-leather pentru brațul central
  • Memory Foam acoperit cu material textil denumit Flow Knit pentru pernițe
  • Metal pentru părțile care se extind

Mi-a plăcut din prima faptul că brațele care se extind pentru a acomoda toate dimensiunile capului sunt metalice la Barracuda X. Acesta asigură o durabilitate extinsă a căștilor și o siguranță pentru cei care nu le manipulează cu atenție.

la 250 de grame greutate fără cabluri atașate Barracuda X este o cască wireless foarte ușoară. Adună la acest lucru dimensiunea relativ redusă a căștilor și chiar poți uita de ele efectiv.

Pernițele se pot îndepărta foarte ușor, în cazul în care dorești să le cureți/speli/înlocuiești. Razer oferă pernițe compatibile cu toată gama Barracuda contra cost.

Pe cupa stângă avem toate butoanele/rotițele și mufele de conectare, anume:

  • Toggle Microfon On/OFF
  • Rotiță volum independentă de cel de la Windows
  • Buton On/Off + Alte funcții
  • Conector Jack 3.5mm
  • Conector USB-C
  • Conector Jack Microfon detașabil

În cutie găsim:

  • Casti
  • Dongle
  • Cablu Jack 3.5mm 1.3m
  • Cablu incarcare Type C 1.5m
  • Extensie USB-A – USB-C 1.5m

Dacă nu ai port USB-C la PC/Laptop poți să folosești cablul de extensie de 1.5m în care conectezi dongle-ul Type-C. Acesta are mufă tradițională USB-A la celălalt capăt deci poate fi conectată la aproape orice dispozitiv cu astfel de port.

Extensia este utilă și pentru cazul în care dorești dongle-ul mai aproape de cască, dacă cumva ai Playstation-ul prea departe/în altă cameră sau cine știe ce setup la distanță.

Dongle-ul wireless USB-C este foarte similar cu modelul folosit la Razer Kaira PS5 doar că mufa este poziționată central. Dongle-ul de la Kaira este superior în sensul că fiind offset mufa și portul Type-C Reversibil poți inversa dongle-ul astfel încât să nu îți blocheze alte porturi. În cazul celui de la Barracuda X a trebuit să eliberez porturi adiacente de pe placa de bază pentru că nu încăpea.

Dongle-ul inclus are un mic gap/înălțător menit să poată fi conectat la diverse device-uri, precum Nintendo Switch sau telefonul Android cu conector Type-C chiar dacă acesta are husă. Testat pe husa mea destul de groasă de la Galaxy S22+ merge perfect.

Performanță

Butonul de power are și alte funcții în funcție de numărul de apăsări:

  • Single tap – Play/Pause audio/video.
  • Double tap – Next video/audio
  • Long Hold – On/Off

Folosind Barracuda X pe căldură am fost mulțumit de cât de puțin se încing în sesiuni lungi de gaming. Urechile se încălzesc, poți chiar să transpiri dacă faci tryhard rău, dar nu va fi excesiv.

La capitolul conectivitate Razer Barracuda X stă decent.

  • Putem să ne legăm la orice dispozitiv care are conector USB Type-C prin Dongle-ul Wireless direct. Aceasta include PC, Dispozitiv mobil Android, Nintendo Switch sau orice Laptop cu USB-C.
  • Pentru dispozitive care nu au USB-C dar au USB-A avem inclus în pachet un cablu de extensie Type-C – USB-A de 1.5m
  • Pentru alte dispozitive, inclusiv controllere (Xbox), avem și un cablu Jack-Jack 3.5mm. În cazul Xbox nu poți conecta căștile wireless, prin fir fiind singura opțiune

Conexiunea wireless este în general bună, dar poate fi ușor perturbabilă de dispozitivele din preajmă. Am descoperit că dongle-ul ținut la PC în spate, lângă toate celelalte cabluri tindea să se deconecteze destul de des ceea ce rezulta în nenumărate beep-uri de connect/disconnect enervante. Pus la panoul frontal, în USB-A, cu ajutorul cablului extensie nu am mai avut nici o problemă de semnal. Distanța la care încep să pierd conexiunea este de cam peste 2 camere distanță. Ținând cont că pereții mei sunt destul de subțiri poate fi puțin mai mică dar oricum acoperă întregimea casei de la PC sau consolă deci eu sunt fericit.

Sunetul redat de difuzoarele TriForce de 40mm este unul decent. Bass-ul este suficient de diferențiat și nu acoperă restul sunetelor medii sau înalte. Mediile mi se par cele mai diferențiate, vocile fiind destul de clare dar cu mici momente când parcă se amestecă low mids cu bass. Acest lucru nu este enervant dar eu l-am observat, mai ales în cazul melodiilor unde unele voci ar putea fi mai clare.

Profilul general al sunetului este unul puțin închis/înfundat, prefer difuzoarele TriForce de 50mm prezente pe modelul Kaira sau pe Barracuda care mi se pare că generează un sunet mai bun per total sau aș prefera să am un equalizer în Synapse prin care să controlez totul.

În jocuri sunetul pozițional este foarte important, iar Barracuda X nu dezamăgește. Pașii sunt foarte bine diferențiați în shootere precum seria Call of Duty, Valorant sau clasicul CS:GO. Conectat la PS5 am avut parte de toate sunetele frumoase generate de jocul Horizon Forbidden West redate pozițional corect, în funcție de cum te uitai la sursa de sunet, deci nimic de reproșat. Pare că sunt câteodată mici inconsistențe la cât de tare ar trebui să se audă anumite componente înalte.

În cazul conexiunii la PC, cu Windows, Partea THX sau 7.1 a sunetului se achiziționează separat de la Razer pentru aproximativ 15 Euro. Puțin aiurea și nu mi se pare cea mai bună practică să fiu sincer. Dar odată achiziționat va funcționa cu toată gama Razer care este capabilă de așa ceva.

Razer Barracuda X nu are active noise cancellation (ANC), acesta fiind prezent pe modelele mai scumpe din seria Barracuda.

Barracuda X are puțin leakage, însemnând că din exterior se va auzi destul de ușor ce asculți dacă volumul este dat relativ tare.

Microfonul este detașabil, un aspect care îmi place foarte mult și sper ca din ce în ce mai multe căști să îl aibă în viitor. Cu el scos poți folosi căștile liniștit și în medii exterioare, la o plimbare cu metroul sau diferite alte activități.

Orientarea microfonului este destul de importantă, zona de detecție fiind predominant în fața. Filtrul exterior de spuma este detașabil pentru a fi curățat și pentru a putea vedea orientarea exactă a microfonului. Rolul acestuia este de a elimina pop-urile masive. Microfonul lui Barracuda X s-a comportat exemplar în circumstanțe normale, fără prea mult zgomot de fundal. Nu recomand folosirea lui în exterior, pe strada sau în medii foarte gălăgioase.

Calitatea audio a microfonului are de suferit destul de mult când ești conectat pe cablul auxiliar Jack 3.5mm. Recomand acest mod de conectare să fie ultimul pe listă, folosit doar în cazuri extreme :).

Dongle-ul pare destul de solid. Neincluderea Bluetooth-ului la capabilitățile lui Barracuda X înseamnă că pentru a le folosi la telefon va trebui să îl ții în mufa Type-C a acestuia. Lucru care face mai incomodă experiența de gaming. Jucând Diablo Immortal a trebuit să țin telefonul invers, rotit la 180 grade, deoarece pe partea dreaptă, unde aveam toate abilitățile fixe ale Demon Hunterului eram incomodat de dongle. Pe partea stângă fiind mai maleabil joystick-ul multidirecțional îmi permitea să folosesc mai ușor telefonul cu dongle-ul conectat.

Mi se pare foarte ciudată alegerea Razer de a nu include Barracuda X în Razer Synapse, pentru cei care vor să le folosească la PC. Mă așteptam să am un minim de interacțiune cu app-ul principal Razer, un nivel de baterie, un equalizer ceva dar acestea lipsesc.

Bateria ține în jur de 24 ore, poate chiar mai mult dar nu am avut eu curajul să depășesc. Ele sunt cotate până la 50 ore dar cu pauze și cu faptul că se închid dacă nu redau sunet câteva minute.

Concluzii

Razer Barracuda X este una din cele mai bune căști de gaming wireless sub 100 dolari/500 Ron. Competiția este strânsă dar mai ales dacă prinzi o reducere cât de mică recomand să nu o ratezi. Lipsa Bluetooth poate incomoda, mai ales pentru cei care vor să îl folosească la telefoane, dar pentru gaming pe PC/PS5 nu va fi o problemă. Totuși sper ca pe viitor să fie incluse în Synapse și să poți customiza sunetul.

Pro

  • Latență redusă
  • Comode
  • Ușoare – 250grame
  • Bateria ține în jur de 24 de ore
  • Sunet + microfon decent pentru categoria de preț
  • Microfon detașabil
  • Le poți conecta la multe dispozitive diferite

Contra

  • Nu se leagă la Razer Synapse (PC)
  • Nu poți customiza sunetul
  • Softul de THX se cumpără separat

Prețul lui Razer Barracuda X la momentul publicării acestui review este de 450 lei la eMAGâ

Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea.


Spread the love

Comentezi?!