Specificații
- Imagine/Ecran
- Tip de ecran – LCD
- Tehnologie – IPS
- Tip de iluminare de fundal – Sistem W-LED
- Dimensiune – 27 inchi/68,6 cm
- Tratamentul ecranului – Antireflex, 3H
- Zonă vizualizare efectivă – 596,74 (H) x 335,66 (V) mm
- Aspect ratio – 16:9
- Rezoluţie maximă – 2560 x 1440 @ 75Hz
- Densitate pixeli – 109 PPI
- Timp de răspuns 4 ms (GTG)
- MPRT – 1 ms
- Luminozitate – 350 cd/m²
- Contrast – 1000:1
- Unghi de vizionare – 178º (O) / 178º (V)
- Îmbunătăţiri ale imaginii
- Joc SmartImage
- Gamă de culori (tipică)
- NTSC 101,6%
- sRGB 115,6%
- Culori display – 16,7 milioane
- sRGB
- Mod LowBlue
- EasyRead
- Tehnologie AMD FreeSync
- Conectivitate
- DisplayPort x 1
- HDMI x2
- Ieşire audio 3.5mm Jack
- Difuzoare incorporate – 3W x 2
- Suport
- Ajustare pe înălţime 100 mm
- Înclinare -5/20 grade
- Alimentare
- Mod pornit – 18,55 W
- Mod Standby – 0,5 W
- Mod Oprit – 0,3 W
- Clasă de etichetare energetică – F
- Sursă de alimentare – Externă
- Dimensiuni
- Cu suport – 614 x 475 x 234 mm
- Fără suport – 614 x 354 x 38 mm
- Greutate
- Cu suport – 5.23Kg
- Fără suport – 3.43Kg
- În cutie
- Monitor, suport/braț monitor
- Cablu HDMI
- Cablu alimentare
- Documentație
Design/Construcție
Materialul principal folosit în construcția lui 275E2FAE este platicul. Acesta este suficient de solid cât să nu scârțâie când modifici poziția monitorului. Finisajul este negru, mat, texturat pentru
Culoare principală este negrul, cu finisajul pe spate texturat. Îmi place că nu adună amprente, dar realist vorbind cât de des vei umbla în spatele monitorului.
Pe spate observăm atât butonul de tip joystick pentru controlarea funcțiilor acestuia dar și porturile și difuzoarele orientate în jos.
Philips 275E2FAE are cea mai mică ramă din toate monitoarele testate recent. Aceasta nu se manifestă inclusiv pe buza monitorului care de obicei este cea mai groasă datorită plasării diferitelor logo-uri și butoane/LED-uri. Acest aspect este unul foarte plăcut, merge perfect în birourile minimaliste dar și în setup-urile multi-monitor.
Standul lui 275E2FAE se încadrează în tiparul seriei E de la Philips. Am avut ceva similar și la 27E1 testat în trecut. Nu mi-a plăcut nici atunci și nu-mi place nici acum. Nu pot să nu recomand suficient un braț multi sau chiar single monitor pentru acest model, mai ales că nu ai un full range de mișcare, fiind limitat doar la 100mm înălțime și o diferență de 25 grade maxim înclinare.
Nu mi se pare deloc că se potrivește designul monitorului cu cel al standului pe care stă acesta. Unde monitorul este subțirel, drăguț, minimalist, stă pe un pătrat cu brațul gros și ostentativ.
Acesta are totuși un loop prin care poți redirecționa cablurile în tentativa de a face biroul mai curat, mai minimalist.
Montarea/Demontarea brațului lui 275E2FAE se face foarte ușor datorită clip-ului care asigură prinderea. Odată dat jos, se arată montura VESA 100×100 de care ai nevoie pentru a lega de majoritatea brațelor de monitor din comerț.
Performanță
Din start trebuie să precizez faptul că acest monitor nu este dedicat gamingului. Dacă ai așteptări de performanță și viteză trebuie să cauți la alte modele în buget similar, precum ar fi recent testatul Evnia 25m2n5200p.
Dacă totuși vrei să te bucuri de jocuri, cele mai indicate ar fi, din punctul meu de vedere, jocurile singleplayer, jocurile mai lente, Co-Op, jocurile cu poveste, sau cu elemente predominante de PvE, unde o latență scăzută și peste 144 cadre pe secundă nu sunt cele mai importante lucruri.
În jocuri precum Cyberpunk 2077 te poți descurca lejer cu numai 75 fps, dacă te ține și placa video desigur, și poți admira culorile de care este capabil panoul lui 275E2FAE. Acesta atinge valori de acoperire 101.6% a spectrului de culori NTSC și 115.6% sRGB. Aceste cifre se traduc într-o experiență coloristică foarte bune în conținut multimedia dar și în acele jocuri intens colorate, precum ar fi Ori and the Will of the Wisps, unul din platformerele mele preferate.
Adaugăm la toată povestea și faptul că panourile IPS au în general unghiuri de vizualizare excelente și ai o rețetă pentru un monitor de productivitate chiar decent.
Dimensiunea de 27 inchi mi se pare noul standard pentru cei care vor setup cu minim 2 monitoare. Pentru birou este perfect deoarece poți ține 2 ferestre de aplicații office în paralel fără a pierde din detalii pentru că trebuie să le micșorezi prea mult. Rezoluția pe care o recomand totuși la ecrane de 27 inchi este de minim 2K (2560 x 1440), lucru bifat de Philips 275E2FAE.
Difuzoarele incluse în carcasa lui 275E2FAE sunt două și au o putere de 3W fiecare. Acestea sunt neglijabile sincer, se încadrează în tiparul standard de difuzoare de monitor care produc un sunet înfundat, fără bass sau o calitate prea mare. Sunt bune în lipsă de altceva dar recomand orice alte difuzoare externe sau cășți pentru o experiență audio considerabil mai bună.
Meniul OSD este cel standard, cu care suntem deja obișnuiți de la Philips. Nu prezintă ceva inovații față de alte modele testate în trecut și aș vrea să trecem peste el pentru că este destul de învechit deja. Prefer meniurile pe care le folosesc la linia de monitoare Evnia, tot în cadrul Philips.
Pentru nopțile în care lucrezi la articole pe blog, citești în liniște sau pregătești excelul acela majestic pentru a rupe gura colegilor de la birou, poți activa modul LowBlue ca să nu îți obosești la fel de rău ochii.
Concluzii
Philips 275E2FAE este un model de monitor foarte bun pentru day-to-day use, fie el în regim office, pentru editare foto/video sau light gaming, cât timp nu ai așteptări de performanță în jocuri competitive, viteză, cadre pe secundă etc, toate acestea cât timp îi înlocuiești acel stand cu un braț de monitor care să permită și mai multă versatilitate.
Prețul lui Philips 275E2FAE, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 1200 lei la Emag.
Cu pozele pentru acest articol m-a ajutat Dragos. Check his work out!