Marea majoritate a producătorilor de monitoare de gaming se intrec in a lansa monitoare mai mari si mai scumpe, insa nu toata lumea are nevoie de un monitor mare si scump. Philips 242E1, este fratele mai mic al modelelului 272E1 pe care l-am prezentat deja.
Specificaţii tehnice
- Tip panou – LCD
- Tip de iluminare de fundal W-LED
- Dimensiune ecran -23,8 inchTratamentul ecranului
- Aspect -16:9
- Rezoluţie maximă – 1920 x 1080 la 144 Hz*
- Densitate pixeli – 93 PPI
- Timp de răspuns
- 4 ms GTG
- 1ms MPRT
- Contrast – 3500:1
- Luminozitate – 350 cd/m²
- Unghi de vizionare – 178º verticala / 178º orizontala
- Conectori
- 1x DisplayPort
- 1x HDMI
- Audio OUT
- Difuzoare încorporate – 3 W x 2
- Blocare Kensington
- Flicker-Free & LowBlue Mode
- Suport VESA 100x100mm
- Înclinare suport – -5/20 grade
- Consum
- 14,83 W nominal
- 0,5 W standby
- Dimensiuni
- 540 x 414 x 207 mm cu stand
- 540 x 325 x 43 mm fara stand
- Greutate – 4Kg
- Inclus în pachet
- Cablu HDMI
- Cablu DP
- Cablu alimentare
Construcție/Design
Philips 242E1 este extrem de ușor de asamblat, deoarece vine în pachet cu o parte din stand deja atașat, tot ce trebuie să faci este să înșurubeazi doar baza și ai un monitor gata de acțiune,m fără extra ustensile necesare.
Design-ul lui 242E1 este unul relativ simplist, partea din față are panoul, margini subțiri în afară de partea de jos a monitorului care are o barbie este puțin mai groasă, pentru a permite amplasarea butoanelor și a logo-ului Philips. Partea din spate are un efect brushed foarte plăcut, chiar dacă este pe un plastic mai dur, nu pe metal, pe care oricum nu o sa il vezi aproape niciodată.
O diferență față de fratele lui mai mare este standul. Acesta este aproape identic ca și construcție și formă, doar că partea de jos este practic aceiași forcă, dar „umplută”, față de un pătrat decupat pe interior la 272E1, iar brațul monitorului nu mai este de aluminiu expus.
Standul monitorului nu permite decât ajustarea înclinării monitorului (Tilt), acesta fiind fix, deci rotirea monitorului sau ridicarea sa fiind imposibilă. Philips 242E1 are totuși posibilitatea de montare pe diferite standuri compatibile cu Vesa 100×100, ceea ce mi-a făcut viața mult mai ușoară, deoarece am un astfel de braț multi-monitor setat pe birou. Dacă vrei să montezi pe un braț compatibil Vesa 100 x 100 va trebui să scoți șurubelnița din toolbox deoarece trebuie demontat brațul monitorului care vine atașat de monitor implicit. Prinderile acestuia sunt ascunse în spatele unui mini panou fals de plastic pe care îl scoți ușor. Zic asta pentru că a stat câteva zile cu el pus și reușeam să dau cu mâna în el căutând diferite tastaturi sau mouși care stau pe birou, sub monitoare.
Cablurile pot fi redirecționate prin spatele standului,avand un canal dedicat, pentru a păstra un aspect cât mai clean al biroului.
Pane-ul este capabil sa redea niste culori foarte reușite mai ales in raport cu celelalte monitoare din gama entry spre mid-level. Acesta poate acoperi 125% din gama sRGB, si 96% din gama NTSC conform celor susținute de producător. Nu am încă o modalitate de testare dar pot observa în jocuri că acestea arată foarte bine, vibrant, cu un contrast puternic, și o luminozitate ridicată, deoarece panoul poate atinge 350cd/m². Luminozitate ridicată înseamnă că îl poți plasa și în calea luminii naturale de afară și acesta nu va fi inutil și nici nu va reflecta prea mult din acea lumină deoarece are finisaj mat, care să micșoreze reflexiile externe.
Pentru cei care lucreaza de acasa, Philips 242E1 are modul LowBlue care reduce, cu ajutorul softului intern emisia de raze ultraviolete ca să scadă impactul asupra ochilor. Acesta este foarte util în sesiuni îndelungate de lucru în Office sau WordPress.
Difuzoarele incluse sunt ok, nu e ceva ieșit din comun, sunt similare cu cele de pe laptopuri. Sunt acolo în caz că ai nevoie de ele dar nu vei obține performanță sau vreun sunet de înaltă fidelitate așa că nu le recomand ca difuzor principal pentru setup de gaming.
Concluzii
Pentru gaming în Full HD, nu există un monitor la pragul de 1000 lei care să îi facă concurență lui Philips 242E1, atât la performanță cât și la capitolul culori, prin panoul VA foarte reușit de care acesta dispune.
Pot spune că am fost plăcut surprins de acest model deoarece mă așteptam să găsesc colțuri unde s-a economisit pentru a atinge acest preț. Într-adevăr meniul OSD poate fi mai rafinat și pare cheap, dar în rest monitorul m-a surprins la toate capitolele, chiar dacă nu poate fi ajustat pe verticală așa că îl recomand cu căldură.
Pro
- Raport Preț/Performanță foarte bun
- Panou VA deci culori bune si contrast mai mult decat decent
- 144Hz
- Timp de răspuns bunicel
Contra
- Lipsa ajustării pe verticală a monitorului