Monitare compacte și portabile? Da, ați auzit bine. Vă prezint pe Philips 16B13302 – primul, din sper cât mai multe, monitor portabil testat de mine.

Specificații
- Display
- Tip Panou – IPS
- Backlight – W-LED
- Dimensiuni ecran – 15.6 inch (39.6cm)
- Tratament ecran – Anti-Glare, 3H
- Dimensiuni exacte – 344.16 x 193.59 mm
- Aspect – 16:9
- Rezoluție maximă – 1920 x 1080
- Rată de refresh – 75 Hz
- Densitate pixeli – 141 PPI
- Timp de răspuns – 4ms GtG
- Luminozitate – 250 cd/m²
- Contrast tipic – 700;1
- Contrast dinamic – SmartContrast – 50.000.000:1
- Unghi de vizualizare – 170º(H)/170º(V)
- Flicker-free
- SmartImage
- Culori – 16.2Milioane
- Acoperire spectru culori – NTSC 46%, sRGB 64%
- sRGB
- LowBlue Mode
- EasyRead
- Conectivitate
- USB-C – 1 (DisplayPort 1.5 Alt mode și DisplayLink)
- HDCP 1.4 (USB-C/DisplayLink), HDCP 2.2 (USB-C/DisplayLink)
- Audio Out
- Power Delivery – PD Versiunea 3.0
- USB-C (input) – 15W (5V/3A)
- Stand
- Pivotare – 90 grade
- Înclinare – 0-90 grade
- Consum
- ON – 6W
- Standby – 0.1W
- Off – 0.1W
- Clasă energetică – D
- Dimensiuni
- 359 x 232 x 119mm
- Greutate – 1.03 Kg
- În cutie
- Monitor + stand
- Cablu USB-C – USB-C/A
- Husă transport
- Manual

Design/Construcție
Designul lui Philips 16B13302 este unul simplu, minimalist. Culoarea principală este negrul, iar vopseaua este mată, texturată. Privit din față arată ca un monitor de laptop obișnuit.
Build quality este bun, nu scârțâie nimic, nu troncăne, iar standul este suficient de solid pentru a susține monitorul în orice poziție. Finisajul texturat ține departe amprentele.
Spatele este la fel de simplu, cu logo-ul Philips amplasat central.

Pe spatele standului avem, pe lângă piciorușele de cauciuc pentru aderență și 2 găuri de șuruburi. Inițial m-au confuzat puțin dar am găsit în manualul lui 16B13302 că acelea sunt compatibile cu montura VESA 75, doar că folosești doar 2 din cele 4 puncte de montură standard.
Personal nu văd de ce ai monta un monitor portabil pe un stand VESA fix dar asta ține de fiecare, e bine de știut că există această posibilitate.
Balamaua folosită pare și ea că vine de la un laptop. Este solidă încât să stea în orice unghi ai ales, cât timp acesta este între 0 și 90 grade înclinare.

Grosimea lui Philips 16B13302 este de 0.5cm doar panoul, urcând la 1.4cm dacă punem și grosimea standului, când e pliat. Alături de greutatea redusă de 1 kilogram și dimensiunea/diagonala de 15.6 inchi îl face un prieten perfect pentru laptop, care mai și încape în ghiozdan, alături de acesta.


Conectorii prezenți pe stand sunt: USB-C și Audio-Out.

Pe partea cu conectorii avem butonul de On/OFF, iar pe spate butoanele pentru opțiuni și meniul OSD.

Butoanele de control OSD sunt puțin anevoios plasate dar înțeleg că nu se puteau pune pe dreapta pentru că nu mai stătea monitorul în poziție de portret, în cazul în care vrei să îl folosești așa, iar în stânga deja e aglomerat și există versiuni mai scumpe ale acestui monitor care au extra porturi pe acea parte.
În cutie primim, pe lângă monitor, cablul USB-C către USB-A/C și o husă pentru protecție și transport.

Cablul inclus în pachet este USB-C la USB-A/C. Cu ajutorul adaptorului USB-C – A îl poți conecta și prin intermediul conectorului USB-A, cu mențiunea că trebuie să fie capabil de încărcare, cel mai probabil portul să fie USB 3.0.
Performanță
Fiind un model dedicat muncii la birou va trebui să evaluăm mai succint, eliminând folosirea acestuia în gaming. Poți să încerci dar nu va fi neapărat cea mai bună experiență, cu 4ms timp de răspuns si 75 cadre pe secundă maxim.
Utilizarea principală pentru care a fost creat acest monitor este în regim de office, un word, un excel, piperat cu niște slack sau chiar și scris pe blog, poate maxim niște conținut multimedia în paralel.
De exemplu, în timp ce joci niște Diablo IV pe laptopul de gaming poți pune pe al doilea ecran site-uri cu builduri, trackerul de Helltides și de Legion Events sau World Bosses.

În cazul conținutului multimedia sunt mici probleme la capitolul culori. Culorile vibrante întâlnite în natură sunt puțin mai șterse. Folosing în general același videoclip 4k de prezentare Iceland la toate monitoarele am remarcat instant verdele nefiind la fel de intens. Acest lucru se datorează panoului care acoperă doar 64% din spectrul sRGB.

Standul permite folosirea lui 16B13302 și pe verticală, în cazul în care ai nevoie de monitor pentru urmărirea rețelelor sociale, a chatului din Twitch etc.

Luminozitatea lui Philips 16B13302, pe de altă parte, este chiar decentă la 250 cd/m2. Folosit fără probleme și în lumină m-am bucurat de asemenea și de tratamentul anti-reflexie al acestuia, care ajută dacă ai o rază de soare sau 2 care bat direct pe monitor.

Fiind un panou IPS are avantajul unghiurilor de vizualizare bune. Astfel nu vei vedea culorile alterate chiar dacă nu ți l-ai plasat direct pe centru.
Un feature interesant pe care l-am descoperit accidental este faptul că 16B13302 detectează poziția în care îl folosești. Am văzut că întotdeauna se reorientează meniul în funcție de cum îl ții, chiar și invers, ceea ce e surprinzător. Sunt curios cum, că nu este trecut niciun giroscop la specificații sau accelerometru ceva.
De încălzit se încălzește puțin, deci poți să îl folosești în brațe, ca pe laptopul normal.
Windowsul îl detectează pe Philips 16B13302 ca output audio, chiar dacă nu are difuzoare incorporate. Acest lucru se datorează faptului că are jack 3.5mm audio out, prin care poți lega o pereche de căști.

Husa inclusă în pachet este și ea suficient de mică încât să intre în același ghiozdan în care ții laptopul de 15.6 inchi.

Marginile laterale, alături de cea superioară sunt înguste și comparabile cu cele de laptop. Acestea permit apropierea de alte monitoare pentru a crea un setup multi-monitor cât mai imersiv.

Concluzii
Philips 16B13302 este un monitor portabil decent. Calitatea asambării și a materialelor este foarte bună, panoul este decent de luminos, chiar dacă nu are cele mai reușite culori.
Faptul că funcționează pe USB sau USB-C este foarte util, deoarece nu ai nevoie de extra cabluri de curent.


Standul pliabil permite folosirea lui atât în Landscape cât și în Portret, iar transportul lui este foarte ușor datorită dimensiunilor reduse și a husei din pachet.
Prețul lui Philips 16B13302, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 1100 lei la Emag.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!