Noile căști de la divizia de gaming de la HP, Omen Blast, sunt o alternativă de buget pentru gameri. Cât de bune sunt urmează să descoperim împreună.
Specificații
- Sunet
- Plajă de frecvențe – 20 Hz – 20 kHz
- Sensitivitate – 95dB
- Diametru Difuzoare – 53 mm
- Tip magnet difuzor – Neodymium
- Impedanță – 32 Ohmi
- Surround Sound – Da, prin OMEN audio lab
- Microfon
- Plajă de frecvențe nominală – 100 Hz – 10 kHz
- Impedanță – 2,2 kOhmi
- Sensitivitate microfon -40 dB
- Tip microfon – Unidirecțional
- Compatibilitate
- Windows 7,8,10 iMac prin cablul USB + DAC
- Telefoane, Controllere de console prin Jack, fără DAC
- Control volum – Pe fir
- Buton mute-mic – Pe fir
Design/Construcție
Materialele folosite pentru structura de rezistență a căștilor sunt metalice deci vor fi durabile în timp. Prinderile de la cupe sunt și ele metalice deci și acestea vor rezista bine. Interiorul cupelor este dintr-o spumă foarte moale îmbrăcată într-un soi de piele sintetică maleabilă. La o primă inspecție Omen Blast par a fi niște căști care vor fi comode pe cap mult timp.
Cablul Jack de 1.2m nu este detașabil și are pe el un switch de mute microphone cu slider de volum ușor de găsit la nevoie, fiind la distanța potrivită față de cască. Cablul USB-DAC se conectează la ieșirea Jack și adaugă încă aproximativ 1,2m pentru o lungime totală de 2.5m cabluri.
Microfonul este retractabil pentru a nu încurca atunci când nu îl folosești. Este suficient de maleabil pentru a-l poziționa după bunul plac.
Căștile sunt destul de chunky, par foarte mari pe cap și vor cauza probleme dacă te miști mult cu ele pe cap, e posibil să te lovești de chestii, așa că aveți grijă cei care le folosiți cu telefonul/controllere.
Performanță
Datorită „bentiței” superioare care este prinsă de cupe prin fire elastice nu ai nevoie să ajustezi niciodată căștile pentru că se vor poziționa întotdeauna bine pe cap. Am mai avut căști în trecut cu acest sistem de prindere (Toată linia Siberia de la Steelseries) și este un design comod pentru sesiunile lungi de gaming.
Cupele căștilor Omen Blast sunt masive și destul de moi încât să nu provoace durere priin apăsarea pe cap, nici după mai multe ore de folosință. Dar după mai mult timp mie au început să îmi transpire urechile și încă nu este cald afară. O fi și pentru că m-am obișnuit numai cu modele de căști care aveau pernitele îmbrăcate în material textil, cine știe.
Cu Microfonul lui Omen Blast, prin Discord testat în mai multe conversații audio, am avut rezultate relativ ok. Adesea îmi transforma vocea, adăugându-i puțin bass de parcă aveam sinusurile înfundate. Dar a funcționat relativ bine de fiecare dată cu mici probleme de volum pe alocuri. Important să ai microfonul tras din soclul în care stă stocat și orientat către gură, din lateral, pentru a nu prinde respirația direct.
Difuzoarele de 53 mm diametru prind un volum destul de ridicat atât prin jack cât și prin cablul prelungitor DAC – USB, dar pentru a putea configura sunetul prin intermediul softului Omen Gaming HUB și pentru a folosi diferite preseturi ale Egalizatorului vei avea nevoie de conexiunea prin DAC – USB. Recomand grijă dacă vrei să îți configurezi singur egalizatorul pentru că am senzația că ori placa de sunet, ori softul OMEN face ceva extra pe lângă, o mini normalizare, ceva că îmi dă puțin sunetul peste cap dacă exagerezi în oricare frecvențe limitrofe.
Calitatea sunetului nu pot să zic că te va da pe spate, totuși vorbim de un model de căști care acum este 250 lei la eMAG, deci trebuie să ne ajustăm așteptările. Intrând mai în detaliu, bass-ul este bine definit, deoarece avem parte de un model închis, dar nu cat de puternic mă așteptam la difuzoare de 53mm, iar mediile și înaltele sunt mai bine definite când porniți sunetul surround, prin USB-DAC.
În jocuri cel mai important lucru este ce fel de sunet scoate acel joc. Pentru titluri vechi care au primordial sunetul ca fiind o sursă stereo acesta va confuza sistemul de 7.1 Surround virtual al lui Omen Blast. De exemplu în Counter Strike Global Offensive am folosit în principal căștile pe Stereo deoarece pașii se diferențiau mult mai ușor așa. Titluri mai moderne, cum ar fi Call of Duty: Black Ops Cold War sau Warzone se înțeleg mai bine cu sistemul surround simulat și drept urmare am preferat folosirea acestuia când dominam câmpul de luptă cu Stonerul cu Thermală.
Cablul combo jack care este atașat la căști are 1.2m lungime, ceea ce înseamnă că dacă vrei să legi căștile prin acesta la sistem nu vei putea sta prea departe de unitate. Pe PC este indicat folosirea cablului prelungitor cu DAC și conectorul prin USB, nu numai pentru cei 2.5m totali de cablu care îți oferă o libertate sporită de mișcare ci și pentru sunetul superior redat de Omen Blast în acest mod.
Concluzii
Omen Blast este un model căști de gaming de buget destul de competitiv. Calitatea sunetului este decentă, iar microfonul trebuie folosit scos la maxim și aproape de gură. Acesta funcționează ok în majoritatea cazurilor deși adaugă puțin bass la voce. Sunt destul de chunky și firul cu jack este scurt la 1,2 m.
Plus
- Sunet decent, 7.1 surround surprinzător
- Ușor de configurat cu egalizatorul din Omen Gaming Center
- Se pot conecta la orice device prin jack sau la PC prin USB cu DAC
- Raport Preț/Performanță foarte bun
Minus
- Pentru urechile mele sunt cam greu de folosit deoarece mă fac să transpir
- Foarte masive, chiar dacă sunt ușoare
Prețul la momentul publicării acestui review este de 250 lei la eMAG
Cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check out her work.