MSI Stealth 15M – Review

Spread the love

Un laptop de gaming de la MSI care are 1,6 Kilograme și 16mm grosime? Hai să vedem ce poate să facă.

MSI Stealth 15M trece inspecția inițială

Design/Construcție

Stealth 15M este cel mai subțire și cel mai ușor laptop de gaming din dotarea MSI. La numai 1,6Kg greutate și 16mm grosime deja ne apropiem de cifrele unui ultrabook. Bine, dacă bagi și încărcătorul în ecuație atingem 2.1Kg de cărat în ghiozdan dar avem nevoie de o cărămidă de 150W pentru a susține toate capabilitățile acestui laptop.

MSI Stealth 15M este disponibil în două culori: Pure White și, cea primită în teste, Carbon Grey. Dacă aș putea alege, eu aș merge pe Carbon Grey oricând, dar aceasta ține foarte mult și de preferințele personale.

Carcasa este din aluminiu, lucru care ajută la disiparea căldurii și îi dă lui Stealth 15M un aspect premium dar și o rezistență sporită. Aceasta atrage ceva amprente, nu grav dar suficient cât să fie șters de vreo 5 ori în timpul pozelor. Plierea laptopului este foarte precisă cu ajutorul a 2 magneți plasați în buza carcasei, iar deschiderea se face ușor cu un singur deget cu ajutorul fantei speciale din centru.

Un logo discret

În afara logoului MSI Stealth, 15M arată ca un laptop obișnuit pentru un ochi neantrenat. Dar imediat ce îl iei la puricat, numărul mare de aerisiri plasate pe toate părțile acestuia ar trebui să îți spună că acest laptop e gata de acțiune. Avem intrări de aer pe partea dorsală și deasupra tastaturii și evacuări pe laterale și pe spate, lângă balamale.

Designul hexagonal al aerisirilor arată chiar bine.

Balamalele speciale îî permit ecranului lui Stealth 15M să se deschidă până la orizontală, la 180°, iar pentru sharing avem un FN special pe F12 care întoarce imaginea pe dos.

Un video cu imaginea inversată

Configurație testată

  • Procesor – Intel Core i7-1185G7 – 4 nuclee – 8 threads
  • RAM – 2 x 8 GB DDR4 3200 Mhz
  • SSD – 1TB M.2 PCIe SSD
  • Placă video – Nvidia GeForce GTX 1660 Ti 6GB DDR6 Max-Q Design
  • Porturi
    • 2x USB 3.0
    • 1x USB-C
    • 1x HDMI 2.0
  • Conectivitate
    • 802.11 ax Wi-Fi 6
    • Bluetooth v5.1
  • Audio Jack – 3.5 Combo
  • Baterie – 52 Whr
  • Difuzoare audio – 2
  • Webcam – 720p
  • Tastatură iluminată – Single Zone RGB Backlight
  • Cititor Carduri – Da, microSD
  • Unitate optică – NU
  • Dimensiuni – 358 x 248 x 15.95 mm
  • Greutate
    • 1.66 Kg
    • 2.12 Kg cu încărcător

Features

Ecranul este un IPS Full HD (1920 x 1080) de 144Hz (Există și alte 2 modele de Stealth 15M care au în dotare ecrane de 240Hz și 300Hz), ceea ce înseamnă că vei beneficia de mișcări fluide în jocurile unde viteza de reacție contează cel mai mult, cum ar fi Shooterele. Acesta este unul din punctele forte ale acestui model și a fost accentuat în sesiunile lungi de „testare” în Call of Duty, Counter Strike sau Escape from Tarkov. Nu am observat să aibă probleme în redarea imaginilor rapide, panoul fiind și suficient de responsiv pentru a nu avea cadre încețoșate.

Touchpadul este multi-touch, dimensiuni normale, destul de responsiv în Windows. Pentru jocuri vei folosi oricum un mouse.

Tastatura are tastele suficient de distanțate pentru a evita apăsările accidentale și este iluminată RGB cu o singură zonă de iluminare. Poți seta efecte predefinite, prin care poți și cicla cu o tastă FN de pe tastatură sau poți prelua diferite profile în funcție de jocul pe care îl pornești. De asemenea se poate sincroniza prin Ambient Link cu Nanoleaf sau Philips Hue.

La capitolul conectivitate avem două porturi USB și un Type-C, iar pentru video un HDMI capabil de 4K @ 60Hz sau poți folosi pentru output portul Thunderbolt care are și posibilitate de încărcare a device-ului conectat.

2 USB-uri este cam la limită mai ales dacă vrei să conectezi căștile de gaming prin USB, mouse-ul la fel, prin USB și ai și o tastatură care rămâne pe dinafară daca nu măcar unul din aceste dispozitive are conector Type C sau Bluetooth.

Difuzoarele sunt 2 și sunt plasate în partea inferioară a laptopului. Sunetul redat de ele este unul decent, în parametri normali pentru difuzoare de laptop, iar date la maxim îți „masează” ușor podul palmei.

Un feature interesant este AI Noise Cancellation, care poate fi activat atât pentru difuzoare cât și pentru microfon, prin intermediul aplicației MSI Dragon Center. Acesta folosește un AI antrenat cu ajutorul unei rețele neurale pentru a scădea sau chiar elimina din zgomotul de fundal. M-am jucat puțin cu acest feature aruncând de pe telefon sunete de ambulanță și pisici iar sistemul, în mare parte, a scăzut considerabil aceste sunete de fundal, chiar pe cele de intensitate redusă eliminându-le complet.

Performanță

Memoria internă este alcătuită dintr-un singur SSD de tip M.2 PCIe de 1 TB. Acesta este foarte util în descărcarea rapidă a jocurilor, dar și timpi de încărcare minimi atât în Sistemul de Operare cât și în orice joc.

Adaugă la aceasta și conectivitatea Wi-Fi 6 – ax care oferă nu numai viteză mai bună (Dacă ești conectat la un astfel de router, evident) dar și o conexiune mai stabilă și ai deja câteva elemente care ar trebui să facă viața unui gamer mult mai ușoară. Conexiunea la Internet devine și mai importantă dacă intenționezi să faci streaming.

MSI Companion App interacționează cu jocurile tale pentru a-ți oferi posibilitatea de a salva instant anumite momente din joc sau poți configura setări ale MSI Dragon Center printr-un overlay fără a ieși din jocul respectiv.

MSI Dragon Center este aplicația nativă a celor de la MSI prin care poți controla comportamentul device-ului MSI, fie el laptop, sau PC cu componente MSI. Poți monitoriza temperaturile Procesorului sau a Chipsetului Video, dar și umbla la vitezele ventilatoarelor și seta diferite comportamente în funcție de aceste temperaturi. Dacă nu vrei să te complici prea mult cu toate aceste setări, există scenariile predefinite: Balanced Mode, Silent mode, Super Battery, Balanced și Extreme Performance.

  • Balanced Mode este setarea implicită a lapopului și este recomandat a fi folosită în scenariile obișnuite de utilizare a laptopului.
  • Silent Mode are procesorul încetinit față de Balanced Mode, prioritatea fiind nivelul cât mai scăzut de poluare fonică, chiar cu prețul mentinerii unor temperaturi mai mari la nivelul laptopului.
  • Super Battery – După cum sugerează și numele scenariului prioritatea absolută este prelungirea vieții bateriei, astfel încât procesorul și chipsetul video sunt încetinite
  • Extreme Performance – Modul suprem cum s-ar zice, cel pe care l-am folosit cel mai mult pentru a vedea adevărata putere a lui Stealth 15M. În Extreme Performance, procesorul este trecut în modul Turbo Boost Performance, iar chipsetul video poate fi supratactat prin 2 slidere, cu care modifici Core Clock Offset ( intervalul 0 până la +180Mhz maxim) și Vram Clock Offset (intervalul 0 până la +500Mhz maxim) și poți porni modul Cooler Boost pentru a da ventilatoarele la 150% conform MSI. Evident că sunetul scos de acestea va fi unul foarte puternic, dar în acel moment nu te interesează decât temperaturi cât mai reduse.

Performanță – Teste sintetice

După cum se poate observa și din graficul exportat pe baza rezultatelor din Cinebench R23 faptul că am overclockat partea video nu are nici un efect asupra performanțelor în acest test, deoarece se testează capabilitățile procesorului.

În PCMark 10 la testul standard am obținut scorul mediu de 5300. Mai jos avem un exemplu de rezultat

La capitolul testare în 3DMark am urmat mai multe scenarii pentru testele TimeSpy și Fire Strike Extreme, fiecare fiind o medie aproximativă a minim 3 testări. Mai jos graficele aferente iar la sfârșitul articolului câteva screenshoturi. De menționat că valorile prezente după Extreme Performance sunt cât am adăugat în MHz la cele 2 slidere de supratactare.

După cum putem observa, performanța este îmbunătățită în modul Extreme Performance în majoritatea cazurilor, iar activarea Cooler Boost are în mare parte efect asupra temperaturii resimțite de către utilizator, aceasta scăzând cu circa 5 grade. Diferențele între modul Extreme Performance și același mod dar cu modificări la nivelul valorilor Core Clock și Vram Clock (Atât cât ne este permis în aplicație) pot fi de până la 7-8% pe alocuri în funcție de ce valori ai ales.

Rezultatele, chiar și în modul Balanced, sunt foarte bune pentru un astfel de setup.

Performanță – Jocuri

Menționez că toate jocurile au fost testate în principal pe setarea Extreme Performance + Cooler Boost supratactat în funcție de nevoi, iar calculul cadrelor a fost făcut cu ajutorul FRAPS.

  • Counter Strike: Global Offensive ai două opțiuni, ambele mergând fluid, fără probleme
    • 144 Cadre pe secundă cu VSync pentru a se coordona cu ecranul de 144Hz
    • 250+ Cadre pe secundă fără, cu ce setări vrei
  • Call of Duty: Black Ops Cold War – Texturi pe Ultra, setări generale pe High
    • 85 cadre pe secundă
  • Cyberpunk 2077 – M-am jucat ceva până să obțin constant 60 Cadre și am reușit scăzând setările grafice până la nivelul mediu. Fraps a tot failat cu acest joc așa că a trebuit să recurg la alte metode pentru a obține un contor de FPS.
  • Escape From Tarkov – Sincer nici nu știu de ce tot insist sa testez device-uri în Escape from Tarkov, pentru că nu este un joc stabil deloc. Cred că doar îmi place să mă chinui, dar aflați că merge jucat la 60 de cadre pe secundă pe acest laptop, cu setările medii și frunzăria la minim ca să poți observa mai ușor inamicii.

De-a lungul sesiunilor lungi de gaming temperatura resimțită la nivelul tastaturii a crescut cu câteva grade, nu suficient cât să mă oprească, dar suficient cât să mă asigur că laptopul este ținut pe modul Cooler Boost din Extreme Performance. Subliniez importanța păstrării aerisirilor cât mai libere, pentru a asigura laptopului spațiul de care are nevoie ca să se mențină în parametrii acceptabili. Astfel că nu recomand gamingul pe suprafețe neuniforme, cum ar fi în pat sau pe canapea deoarece e posibil să ducă la supraîncingere.

Puncte bonus pentru Ținta (Crosshair-ul) activabilă din dotare. Este foarte utilă în jocurile în care nu ai așa ceva implicit, în mijlocul ecranului, cum ar fi în Escape from Tarkov.

În principiu chipsetul video Nvidia GeForce GTX 1660 Ti cu 6GB RAM va duce cam orice joc la rezoluția Full HD de care este capabil panoul acestui laptop. Fiind o placă video din seria GTX nu va avea capabilități de Ray Tracing sau DLSS precum găsești la generația 2000 sau 3000 de la Nvidia, dar există modele ale acestui laptop dotate cu RTX 3060, doar că sunt rareori în stoc datorită problemelor cu livrarea de chipuri la nivel mondial.

Baterie

Bateria este ok la 52Whr, nu ține enorm dar nici nu te aștepți la un laptop de gaming să ai 12 ore de baterie ca la un ultrabook, pur și simplu componentele nu sunt făcute pentru așa ceva. Bateria a cedat după aproximativ 4 ore de Netflix cu scenariul Super Battery din MSI Dragon Center și luminozitatea ecranului la maxim iar în Super Performance Mode a ținut cam 1 oră jumate de Call Of Duty: Black Ops Cold War.

Cifrele bateriei mi se par mai puțin importante pentru laptopurile de gaming deoarece atât procesorul cât și placa video sunt mari consumatori de curent iar rare vor fi scenariile când acesta nu va fi conectat la priză.

Concluzii

Îmi place teribil de mult direcția în care se duc laptopurile pe partea de gaming. Înainte un laptop de gaming mai mult ca sigur era ceva mai gros și îți îndoia spatele pentru a acomoda toată răcirea și componentele necesare, acum putem, datorită cerințelor mai mici ale generațiilor noi de chipseturi, să avem parte de modele mai compacte dar care nu compromit la capitolul performanță.

MSI Stealth 15M este un laptop serios de gaming care are foarte multe de oferit în termen de performanță cu ajutorul procesorului Intel Core i7 generația 11 și a plăcii video Nvidia GeForce GTX 1660 Ti Max-Q, plus 16GB RAM 3200 Mhz și SSD 1TB M.2, la o greutate redusă de 1,6Kg și o grosime de 1.6cm. Designul exterior din aluminiu este unul simplu, modern, dar aerisit și eficient termic.

Dacă prinzi și modelul cu placa video generația 3000 atunci beneficiezi și de Ray Tracing sau DLSS plus un ecran de 300Hz.

Plus

  • Design exterior plăcut, culoarea gri foarte reușită
  • Ventilație bună
  • Procesor i7 Generația 11
  • Conectivitate Thunderbolt 4
  • Crosshair pentru jocuri gen Escape from Tarkov

Minus

  • Pentru cei care contează, poate deveni foarte zgomotos cu ventilatoarele la maxim
  • Mi-ar fi plăcut încă un USB 3.0
  • Varianta cu RTX 3060 este mai bună dar nu se găsește așa ușor
  • Webcam 720p

Prețul configurației testate Stealth 15M este de aproximativ 6000 lei la momentul testării și îl găsiți la PCGarage

Cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea.


Spread the love

Comentezi?!