MSI Bravo 15 – Gaming Laptop Review

Spread the love

Hai să vă prezint noul MSI Bravo 15, un laptop de gaming gata să fie forțat în cele mai noi jocuri.

Specificații

  • Cod produs: Bravo 15 C7VF-067RO
  • Sistem de operare – Windows 11
  • Display – 15.6″ FHD (1920 x 1080), 144Hz, IPS
  • Luminozitate – 300 niți
  • Procesor – AMD Ryzen 7 7735HS
  • Placă video – Nvidia GeForce RTX 4060 Laptop GPU 8GB DDR6
  • RAM: 16GB DDR5 (2x8GB)
  • Tastatură iluminată – Blue LED
  • Baterie
    • 3 celule
    • Capacitate – 53.5 Whr
  • Difuzoare – 2 x 2W
  • Stocare – 2 x M.2 SSD NVMe PCIe Gen4
  • Stocare instalată – 1TB M.2 SSD NVMe
  • Conectivitate
    • 1 x RJ45 – Gigabit LAN
    • 1 x Combo Jack 3.5mm
    • 1 x USB Type-C (USB 3.2 Gen1 / DP)
    • 2 x USB-A USB 3.2 Gen 1
    • 1 x USB-A USB 2.0
    • 1 x HDMI 2.1 (8K@60Hz/4K@120Hz)
    • 802.11 ax Wi-Fi 6E
    • Bluetooth v5.3
    • 2 x microfon incorporat
  • Greutate – 2.25Kg
  • Dimensiuni – 360 x 260 x 24.9 mm
  • Culoare – Negru
  • Finisaj – Mat

Design/Construcție

Primul lucru pe care îl observi la exteriorul lui MSI Bravo 15 este designul futurist, plin de unghiuri ascuțite, atât pe carcasă cât și la aerisiri, la porturi, piciorușe etc. Este un design care se încadrează în zona Gamingului, cumva să arate că Bravo 15 este gata de acțiune.

Pe carcasă avem ieșit în evidență logo-ul Thunderbird MSI. Acesta este înconjurat de linii/unghiuri ascuțite pe o vopsea negru mată dar care adună ceva amprente.

Materialele dau senzația de premium, chiar dacă sunt plastice. Nimic nu flexează sau scârțâie mai mult decât ar trebui.

Sistemul de balamale din dotarea lui Bravo 15 permite unghiuri de până la 180 grade deschidere. Nu îmi imaginez în ce situație te-ai juca așa la el dar e bine de știut că se poate.

Webcamul este amplasat deasupra monitorului, central, flancat de microfoane și un mic LED care indică starea acestuia (Alb = ON).

Pe partea inferioară a lui Bravo 15 avem un design hexagonal al aerisirilor. Acestea permit vizionarea parțială a sistemului de răcire, alături de câteva heatpipe-uri de cupru. Îmi place mai mult decât mă așteptam acest design. De asemenea îmi plac piciorușele extra din mijloc, același design pentru a te ajuta să nu obturezi respectivele aerisiri.

Sistemul de răcire se bazează atât pe partea inferioară a laptopului(cea menționată mai sus) dar și pe lateral stânga (ieșire) și lateral spate (tot ieșiri).

La capitolul porturi stâm chiar bine. Avem parte de:

  • 1 x RJ45 – Gigabit LAN
  • 1 x Combo Jack 3.5mm
  • 1 x USB Type-C (USB 3.2 Gen1 / DP)
  • 2 x USB-A USB 3.2 Gen 1
  • 1 x USB-A USB 2.0
  • 1 x HDMI 2.1 (8K@60Hz/4K@120Hz)

MSI Bravo 15 are 2 difuzoare de 2W fiecare, amplasate în partea inferioară a acestuia, lângă piciorușele de cauciuc, orientate în jos.

Greutatea lui MSI Bravo 15 este de aproximativ 2.3Kg fără cablu de alimentare/acumulator.

În cutia minimalistă din carton reciclat găsim doar pe Bravo 15, cu al lui încărcător, plus câteva instrucțiuni.

Performanță

Display

Ecranul din dotare al lui MSI Bravo 15 este un IPS de 144Hz cu rezoluție nativă Full HD (1920 x 1080) cu tratament mat pentru a minimiza reflexiile.

Culorile redate de acest panou sunt suficient de vii și vibrante pentru majoritatea gamerilor. Jocuri precum Valorant, Overwatch 2(dacă se mai joacă vreunu’ acest joc) sau Ori and the Will of the Wisps arată chiar bine.

Luminozitatea maximă atinsă de ecranul lui Bravo 15 este de aproximativ 300 nits, suficient pentru a fi folosit și ziua cu succes, chiar și în reflexii ale soarelui..

Pe perioada utilizării nu am observat efectul de light bleed, iluminarea panoului fiind uniformă.

Benchmarks

Am luat la rând testele sintetice și am rulat pe fiecare de minim 5 ori. Mediile mai jos pentru:

  • 3DMark

În general scoruri bine, în linie cu un laptop de gaming 1080p pentru anul 2023. Acestea indică ceea ce știam și eu deja și am făcut, anume faptul că poți lega inclusiv un monitor extern de 1440p și juca pe el cu rezultate bune.

Temperaturile maxime atinse de GPU în timpul testării în 3DMark a fost de 64-65 grade Celsius, o temperatură chiar rezonabilă.

  • Cinebench R23

Scorul obținut MSI Bravo 15, varianta cu procesor AMD Ryzen 7 7735HS este de 13300 pe Multi Core și 1500 Single Core. În general un scor decent capabil să ducă și aplicații foarte CPU intensive, cum ar fi un proiect în CAD sau ceva calcule în Matlab. De asemenea nu va fi bottleneck pentru 4060, varianta de laptop.

Gaming

În primă fază am folosit câteva benchmarkuri integrate în jocuri populare pentru a vedea ce scoruri obținem.

  • Cyberpunk 2077 – Am profitat de recentul update din partea Nvidia cu Ray Reconstruction. În mare poți folosi atât Path Tracing, combinat cu tehnici de upscaling, evident, pe rezoluția Full HD cu frame rates chiar jucabile.

Pe durata testării nu am depășit 65 grade pentru RTX 4060-ul din dotare.

  • Continuăm cu Red Dead Redemption 2 – tot în Full HD

Constatăm că putem juca RDR2 pe ultra, cu totul la maxim chiar și fără tehnici de upscaling în cam 60 cadre pe secundă, ceea ce este mai mult decât jucabil, mai ales pentru acest tip de joc.

  • Shadow of the Tomb Raider

Shadow of the Tomb Raider este unul din jocurile testate deoarece producătorii au implementat Ray Tracing dar pe umbre, o tehnică interesantă. Benchmarkul inclus este destul de bine detaliat, îmi place.

Putem observa un minim de 86-88 cadre pe secundă cu Raytraced Shadow Quality pe Ultra, fără DLSS, ceea ce este extraordinar. Temperaturile obținute pe durata testării au fost de maxim 64-65 grade pentru GPU.

  • Dying Light 2

Alt benchmark interesant, dar aș vrea să schimbe culorile graficelor pentru ca sunt aproape imposibil de urmărit în timpul rulării, fiind roșu pe roșu.

Aici am putut testa și efectul pe care îl are Frame Generation (Tehnica implementată în DLSS 3.0, prin care se introduce un cadru generat de AI între 2 alte cadre)

Gaming

Restul experienței în jocuri alături de Bravo 15 de la MSI a fost una chiar plăcută. Am jucat pe el tot ce e în rotația mea acum, anume: CS:GO 2, Valorant, Fortnite pe alocuri și chiar și PUBG, puțin Icarus obsesiv (care fiind Early Access și cam puțin optimizat a cam forțat treaba chiar și în 1080p). În toate aceste jocuri a strălucit ecranul de 144Hz al lui Bravo 15, fiind la el acasă în shootere rapide.

RTX 4060-ul din dotarea lui Bravo 15 nu a comentat nici când am legat un monitor extern 1440p prin portul HDMI 2.1. Astfel am jucat toate jocurile și la această rezoluție fără să simt că nu ar fi suficientă puterea plăcii video, lucru pe care oricum îl bănuiam după scorurile obținute la testele sintetice.

Având 3 USB-A-uri poți lega în același timp și mouse, tastatură dar și o pereche de căști pe USB, în cazul în care folosești model cu placă audio, lucru care e chiar util.

Pe toată perioada testării, atât în teste sintetice cât și în jocuri, inclusiv în jocul cu 2 displayuri nu am constatat o încălzire prea mare a zonei WASD, cât să transpire degetele pe tastatură. Zona cea mai caldă am simțit a fi zona numpadului, dar cât de des folosești acele taste în jocuri, să fim serioși.

Răcirea lui Bravo 15, ca la orice laptop de gaming, poate fi relativ gălăgioasă. Dacă nu ești în mijlocul jocurilor și vrei să îl folosești ca pe un laptop normal, mai un Netflix mai un document, atunci poți seta din MSI Center modul Silent sau chiar

MSI Center

Aceasta este aplicația dedicată produsă de MSI care acompaniază mai toate produsele lor și, prin intermediul a câtorva module, le poate controla comportamentul/performanța acestora.

Stocare

MSI Bravo 15 este dotat cu un SSD de 1TB m.2 pe PCIe 4.0 de la Samsung. Acesta are viteze de transfer mari, constante, susținute atât în testarea cu CrystalDiskMark, cât și în Storage Test din 3DMark. De asemenea am putut observa cu ușurință viteze rapide de download, cât timp ținea și conexiunea de la internet.

Difuzoarele

În cazul laptopurilor de gaming nu prea pun accentul în review-uri pe calitatea sunetului difuzoarelor incorporate. Pentru Bravo 15, MSI a ales setup-ul standard cu 2 difuzoare de 2W care sunt pe partea frontal-inferioară, orientate în jos. Acestea sunt ok, exact ce te aștepți, nu te vor da pe spate dar oricum orice gamer serios va folosi în principal căști audio

Conectivitate/Rețea

Pentru gameri conexiunea la internet este extrem de importantă. Drept urmare conexiunea pe fir Ethernet gigabit este disponibilă, având pe dreapta port RJ-45, cu conexiuni posibile de 10/100/1000. În cazul în care nu ai disponibilă legătura fizică la internet stai liniștit că MSI Bravo 15 se poate lega și la rețele Wi-Fi 6E, cel mai nou standard.

M-a durut sufletul dar am făcut câteva seri de gaming pe Wi-Fi, iar cât timp ai un router capabil să difuzeze semnal pe 6GHz totul merge ca uns, cu cât mai puține interferențe datorită faptului că rețeaua de 6GHz nu este încă foarte răspândită.

Bravo 15 are și Bluetooth 5.3 pentru toate dispozitivele tale fără fir.

La capitolul porturi ne putem folosi de 3 x USB-A, din care unul este 2.0, 1 x USB-C 3.2 Gen1, un combo jack 3.5mm și mai sus menționatul RJ45 pentru rețea. Pentru conexiunea video 1 x HDMI 2.1 (8K@60Hz/4K@120Hz).

Tastatură

Tastatura lui MSI Bravo 15 este plăcută ca aspect, cu anumite taste evidențiate, cum ar fi blocul WASD care este și transparent pentru a ieși în evidență când este pornit iluminatul.

Finisajul este mat dar colectează amprente.

Iluminatul este disponibil în 2 variante, albastru(Varianta testată) sau pe 4 zone RGB. Acesta este suficient de vizibil ziua dar și plăcut noaptea, cât să nu îți obosească ochii în medii foarte întunecate.

Puncte bonus pentru MSI care au reușit să îndese și Numpadul într-o tastatură de laptop de 15 inchi. Au reușit acest lucru menținând tastele dimensiune normală dar micșorând tastele din zona numpadului.

Touchpad

Ca și în cazul difuzoarelor, dacă nu este ceva ieșit din comun, nu pun accentul nici pe touchpad în cazul laptopurilor de gaming, deoarece majoritatea gamerilor serioși vor apela la mouse și îi vor da disable ca să prevină apăsările accidentale cu podul palmei.

Totuși acesta a funcționat cum trebuie, având și gesturi complexe disponibile în cazul în care vrei doar ceva browsing sau ai de editat rapid un document sau un articol pe blog.

Concluzii

MSI Bravo 15, în configurația testată, este un adevărat trooper, capabil să țină pasul cu orice joc ai arunca înspre el la rezoluția de Full HD (Cât permite ecranul său) sau chiar 1440p cu ajutorul DLSS-ului pe alocuri, în cazul în care legi un monitor extern. Mai mult de atât, panoul IPS al lui Bravo 15 poate atinge 144Herzi rată de refresh, cadre necesare dacă plănuiești să îl scoți la „plimbare” pe Bravo 15 prin tărâmurile FPS-urilor competitive.

Puncte bonus pentru designul plăcut, puțin agresiv și pentru faptul că nu s-au încins zonele cele mai utilizate ale tastaturii (blocul WASD plus vecini) în timpul sesiunilor intense de gaming.

Prețul lui MSI Bravo 15, configurația testata, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 6000 lei la PC Garage. Pentru extra 1% reducere poți introduce codul BG2U8VAJ în coșul de cumpărături.

Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!


Spread the love

Comentezi?!