Mi Smart Air Fryer 3.5L – Review

Spread the love

Ecosistemul de produse smart lansate de Xiaomi este în continuă creștere așa că am zis să ies puțin din Comfort Zone-ul meu în materie de review-uri și să mă joc puțin cu Mi Smart Air Fryer.

Specificații

  • Tip Produs – Prăjitor cu aer (Air Fryer)
  • Putere nominală – 1500 W
  • Tensiune nominală – 220-240V ~ 50-60Hz
  • Capacitate/volum – 3.5L
  • Culoare – Alb
  • Materiale folosite – Plastic, Alclad Metal
  • Greutate – 3.9 Kg
  • Plajă temperaturi gătire – 40 – 200 grade Celsius
  • Buton multifuncțional + Ecran LED
  • Dimensiuni: 33.5 x 25.2 x 30.4 cm

Design/Construcție

Mi Smart Air Fryer este un device destul de minimalist, simplu. Are un singur scop, bine definit și nu are nici un fel de briz briz extra.

Exteriorul este alb, lucios, foarte ușor de curățat.

Carcasa este de plastic, un plastic durabil, cu interiorul metalic, cu finisaj antiaderent pentru a fi foarte ușor de curățat.

Pe partea superioară avem zona de unde Smart Air Fryer își trage aer.

Pe spate avem o aerisire pentru aerul cald. Nu știu dacă este menționat dar e de bun simț să nu puneți chestii care se pot topi în spatele acelei aerisiri… sau lucruri sensibile la căldură.

Pe partea inferioară avem 4 piciorușe cauciucate antiderapant, pentru a nu mișca aparatul foarte ușor din poziția în care îl pui, și cam toate șuruburile vizibile la care poți apela în cazul în care vrei să îl desfaci. Cablul de alimentare este și el prins aici, pare ca un fel de add-on, poate s-au gândit la versiunea cu cablu detașabil? Cine știe..

Pe partea frontală avem un mare mâner, pentru a apuca foarte ușor sertarul unde se întâmplă toată acțiunea, butonul de ON/OFF și un ecran LED plus rotiță-buton multifuncțională.

Recipientul care intră în contact cu mâncarea, pe care îl voi denumi cu afecțiune „sertarul„, este compus din mai multe straturi, după cum arată și imaginea de mai jos, preluată de pe pagina oficială a lui Mi Smart Air Fryer 3.5L. Toate aceste straturi te ajută pe termen lung deoarece sertarul este foarte ușor de curățat și de întreținut. De reținut faptul că, fiind PTFE(Teflon), insist să folosiți aceleași ustensile pentru a nu produce zgârieturi sau ciobituri care ar reduce din acea aderență.

În sertar avem două grătare care pot fi scoase. Cel negru este dar cu același finisaj PTFE, iar fel înalt este similar cu grătarele pe care le întâlnești la cuptoarele cu microunde. Rolul acestuia din urmă este de a crea un al doilea etaj, în cazul în care vrei să gătești pe 2 straturi sau pentru deshidratarea mai multor fructe.

De menționat că mărul și/sau portocala apar în poze ocazional pentru a sublinia dimensiunile aparatului.

În esență, sertarul are un volum total de 3.5L, după cum putem intui și din denumirea completă a lui Mi Smart Air Fryer 3.5L. Această valoare îl plasează în grupul de Air Fryere compacte, iar dacă dorești să gătești cantități industriale trebuie să cauți modele mai mari. Pentru câte 5-6 ciocănele odată, 2, maxim 3 bucăți de ceafă, cartofi pentru 2 persoane sau un steak mare de vită e bun, dar nu mai mult.

Performanță

După cum îi spune și numele, Mi Smart Air Fryer este un dispozitiv Smart, ceea ce înseamnă că se va conecta la ecosistemul Mi Home și va putea fi controlat prin acesta. Prin Mi Home poți porni/opri procesul de gătire, selecta diferite rețete principale sau extra rețete custom de pe internet. Pentru fiecare rețetă/program ales poți seta cantitatea ingredientelor (Dacă folosești grătarul extra pentru 2 straturi), temperatura și timpul de gătire. Desigur, nu depinzi de partea smart a aparatului, îl poți folosi ca pe un air fryer normal. Felurile principale pot fi alese și din butonul multifuncțional al aparatului, iar ulterior, în timpul funcționării, poți ajusta valorile pentru temperatură sau durata programului.

Inițial m-am gândit la tot felul de scenarii în care lăsam ciocănelele de pui, plecam de acasă și cu 30 de minute înainte să ajung porneam rețeta pentru copănele ca să fie calde și bune exact când intru pe ușă, dar astfel de scenarii sunt mai greu înrădăcinate în realitate din mai multe considerente.

  • În primul rând cam toate programele de gătire ale lui Smart Air Fryer necesită cel puțin o intervenție din partea ta, fie ea pentru a amesteca mâncarea sau pentru a o întoarce pe cealaltă parte.
  • În al doilea rând trebuie să verifici constant că se gătesc cum trebuie și să intervii prin adăugarea sau scăderea minutelor. Chiar dacă aparatul gătește de fiecare dată la fel, poate tu nu ai pus exact aceiași cantitate de mâncare și trebuie să ajustezi.
  • Și, poate cel mai important, în al treilea rând mâncarea este perisabilă… Dacă pleci dimineața și lași friptura aia fenomenală de vită la temperatura camerei mai mult de o oră-două….. niciun fel de fryer, fie el pe aer sau ulei nu o va putea salva.

Intervențiile din timpul funcționării sunt de mai multe feluri:

  • Verificarea stării, Aici ține de tine de câte ori vrei să dădăcești aparatul sau să întorci diferitele merinde.
  • Ungerea diferitelor ingrediente. Pentru a obține ceva cât mai aproape de crustă fără a usca excesiv suprafața trebuie să intervii cu puțin ulei totuși. Aici ai 2 opțiuni, ori folosești un spray cu ulei ori o pensulă folosită la gătit.
  • De fiecare dată când aparatul îți cere asta.

O funcționalitate foarte utilă este faptul că poți scoate sertarul în timp ce Smart Air Fryer funcționează și se va opri automat. Acest lucru este posibil cu ajutorul a 2 piciorușe amplasate în partea frontală, pe interior, care se extind și declanșează comanda Pause.

Din ce am testat eu în intervalul de review, cel mai bine mi-au ieșit în general bucățile de carne cu piele, cum ar fi copănele, aripioare, pește sau fripturi cu un mic strat de grăsime deasupra care poate fi folosit ca buffer, deoarece prăjitoarele pe bază de aer tind să usuce puțin, chiar și cu intervențiile tale cu puțin ulei pulverizat deasupra.

Datorită faptului că Smart Air Fryer poate să genereze aer cald de minim 40 grade Celsius avem parte de extra funcții, cum ar fi dezghețarea fripturilor, deshidratarea fructelor/legumelor sau a cărnii.

Mai sus cum arată niște felii de portocale și kiwi deshidratate timp de 5 ore la 40 grade, pe care le-am tăiat prea gros astfel încât a fost nevoie de încă 5 ore de deshidratare.

Cartofii sunt destul de dificil de făcut, dacă îți place stilul tradițional de cartofi prăjiți. Ai șanse foarte mari să îi usuci bine de tot și să iasă uscați și moi. Cel mai ok mi-au ieșit însă variantele puțin mai groase, wedges. Scuzați folia, mă săturasem să curăț de fiecare dată sertarul, chiar dacă se curăță ușor, tot e mult mai ușor să arunci direct un strat de aluminiu pe care îl scoți în 5 secunde și e ca nou.

UPDATE: Am descoperit la ceva timp după ce am testat Xiaomi Smart Air Fryer că există chiar și cartofi congelati pregătiți pentru Air Fryer, la Lidl. Sunt pre-gătiți și unși cu ulei. E de testat pe viitor.

De menționat faptul că Smart Air Fryer are și diferite programe custom pentru prăjituri dar nu mă pricep la așa ceva nici măcar cu un cuptor tradițional așa că am sărit peste ele.

Consumul variază în funcție de puterea folosită. Acesta poate atinge și 1500W în programele cele mai solicitante.

Mentenanța

Curățarea lui Mi Smart Air Fryer este destul de ușoară.

Sertarul se scoate ușor și este acoperit cu diferite straturi anti-aderente atât pe interior cât și pe exterior. Atât grătarul superior cât și cel interior se pot ridica cu ușurință. Toate acestea pot fi spălate de mână sau la mașina de spălat vase.

Partea superioară, pe unde trage aer din mediu este și ea cu același finisaj exterior, lucios, ușor de curățat. Vei da cu o lavetă sau șervețel umed pe ea pentru că atrage praful bine de tot, probabil datorită energiei statice generate de aerul care este tras spre interiorul aparatului.

Cea mai complicată parte de curățat este grătarul care protejează rezistența care se încinge și prin care este suflat aer. Acesta nu poate fi scos, sau nu m-am prins eu că se poate din ce am umblat cu aparatul, deci va trebui să apelezi la o lavetă îmbibată cu apă și șterge cu atenție.

Grătarul este stropit din când în când de mâncarea pe care o prepari, iar dacă prepari pește recomand curățarea lui cât de repede posibil, de obicei după ce au revenit toate elementele aparatului la temperatura camerei, pentru a nu adăuga miros de pește la următoarele mâncăruri preparate :D.

Concluzii

Mi Smart Air Fryer 3.5L este un dispozitiv foarte interesant, cu care m-am jucat mai mult din curiozitate pentru a înțelege unde este locul pentru un astfel de dispozitiv într-o bucătărie modernă. Are într-adevăr câteva avantaje, cel principal fiind utilizarea a mult mai puțin, spre deloc, ulei în gătire, dar are și mici inconveniențe, unele care țin și de gusturi, anume cartofii prăjiți. Este foarte greu să obții niște cartofi prăjiți aproape de varianta gătită în ulei.

De asemenea, necesită puțină supraveghere în timpul funcționării pentru rotirea mâncării și, la nevoie, ungerea acesteia cu foarte puțin ulei ca să nu se usuce prea rău, dar cumva mă așteptam la asta.

Dacă iei în considerare tot ce am scris mai sus, ai niște extra loc pe blat în bucătărie și pui în balanță prețul, sunt foarte puține motive să nu folosești un Air Fryer la preparat mâncare, iar Mi Smart Air Fryer este aici să îți facă viața mai ușoară cu diferite feature-uri smart extra peste concurență.

Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!


Spread the love

Comentezi?!