În ultimii ani am urmărit cu interes sporit evoluția tastaturilor, iar brandul Keychron a apărut din dorința de a livra consumatorilor tastaturi cu tentă custom. Astăzi vorbim despre modelul Q1, varianta 2, ediția roșu strigător cu Knob, exact cum îmi place mie.
Specificații
- Formă – 75%
- Culoare – Rose Red
- Material carcasă – Aluminiu prelucrat CNC
- Material placă susținere – Oțel
- Polling Rate – 1000 Hz
- Lungime cablu inclus – 1.8m
- PCB Hotswap
- Iluminat – South-facing RGB per tastă
- Knob(Rotiță) Volum
- Switch-uri – Gateron G-Pro Red
- Tip – Liniar
- Punct de bottom-out – 4mm
- Punct de actuare – 2mm
- Forță de actuare – 45gf
- Lubrifiat din fabrică
- Conexiune – 3 Pin
- Profil taste – OSA
- Compatibilitate – Mac și Windows
- Stabilizatoare de tip Screw-in pe PCB
- Dimensiuni
- Lungime – 328mm
- Lățime – 145mm
- Grosime inferioară – 22.6mm (fără keycaps)
- Grosime superioară – 35.8mm (fără keycaps)
- Grosime piciorușe cauciuc – 2.4mm
- Greutate – 1900grame
- Unghi/poziție de tastare – 5.2o
- În cutie avem
- 1 cablu Type-C – Type-C
- Adaptor Type-A – Type-C
- Switch Puller
- Keycap Puller
- Șurubelniță
- Inbus
- 8 garnituri extra
- Keycaps extra pt Mac
- Extra piciorușe cauciucate
- Extra șuruburi
Design/Construcție
Cutia lui Keychron Q1 v2 este foarte reușită. Este simplă, dar în același timp premium.
Odată deschisă te va lovi culoarea tastaturii, acest Rose Red, care nu este la fel de puternică în realitate, dar e una din acele culori care ies mult mai stridente în poze. Contrastul tastelor roșii cu cele vișinii și galbene este plăcut, cu diferențe mici de culoare între ele. Personal sunt mare fan, îmi place mult asocierea aceasta de culori, iar legendele galbene completează foarte bine cromatica.
Scoaterea lui Q1 v2 din cutie este un șoc în sine, deoarece, datorită carcasei din aluminiu solid, prelucrat de mașinării CNC, tastatura are 2 kilograme, lucru neașteptat pentru dimensiunea ei redusă.
Forma lui Keychron Q1 este de 75%. Avem incluse tastele standard, plus săgeți, rândul de taste F plus o parte din blocul Home-Delete redistribuit și, desigur, rotița de volum bonus. Mai multe despre forme în articolul meu generalist asupra tastaturilor mecanice.
De fapt din nomenclatura tastaturii ne putem da seama de anumite caracteristici. Keychron are anumite standarde în numirea produselor, aplicabile și în cazul tastaturilor. De exemplu Q este folosit la seria de tastaturi cu carcasă metalică, V pentru seria de plastic sau K pentru profil redus, iar cifra 1 indică numele de cod al formei (1 pentru 75%, 2 pentru 65%, 3 pentru TKL etc).
Aspectul general al tastaturii este unul destul de minimalist, înafara culorii stridente, evident. Carcasa superioară este simplă, aluminiu masiv, nu are nici un briz briz, logo sau ceva ieșit din comun.
Pe partea laterală putem observa îmbinarea celor două plăci, care crează unghiul de tastare de 5 grade. Carcasa inferioară fiind mai îngustă va crea o buză interioară pe care se așează garniturile pentru a crea o amortizare foarte plăcută la tastare.
Pe spate remarcăm același aspect minimalist, singurele lucruri care ies în evidență fiind șuruburile-inbus care nu sunt ascunse și piciorușele mici, cauciucate al căror rol este puțin diferit de ce ai crede. Acestea nu sunt acolo pentru a asigura aderență, deși probabil contribuie și la aceasta ci mai mult pentru a împiedica zgârierea vopselei sau a biroului. Aderența este asigurată de greutatea ieșită din comun a tastaturii :).
În cutie primim multe ustensile pentru mentenanța sau desfacerea lui Q1. Avem extra taste pentru MAC, o cheie inbus pentru șuruburile exterioare, șurubelniță, Keycap puller, Switch puller, extra garnituri, șuruburi, piciorușe de cauciuc extra.
Cablul Type-C – Type-C inclus în pachet este standard, de 1.8m lungime, împletit pentru maleabilitate și rezistență. În cazul în care nu ai conector Type-C la PC, ai în pachet și un adaptor Type-A – Type-C pentru a putea folosi tastatura.
Conectorul USB Type-C nu este îngropat deci poți folosi absolut orice alt cablu Type-C disponibil.
Performanță
Profilul tastelor – OSA – necesită puțină ajustare. Acestea sunt mai rotunjite decât cele standard cu care suntem obișnuiți deja de zeci de ani. OSA este foarte similar cu stilul vechi al tastelor, cum erau pe vechile mașinării de scris. Ajustarea cea mai mare vine la jocuri, deoarece trebuie să îți recalculezi apăsările puțin ca să nu dai rateuri, tastele fiind ceva mai înguste în partea superioară. În tastare normală, regim office/blogging, nu am simțit așa rău diferențele.
Acest tip de taste ajută la redarea unui sunet de tastare mai thocky, mai adănc, cum ar veni, dar nu sunt singurul motiv pentru sunetul general al lui Q1.
De ce sună mai bine Keychron Q1 v2
- Carcasa și spuma interioară
Motivul principal pentru sunetul lui Keychron Q1 este carcasa și spuma interioară. Carcasa din aluminiu plus spuma interioară crează un sunet foarte rewarding când tastezi. Al doilea strat de spumă este între PCB și placa de oțel.
- Stabilizatoare și switch-uri lubrifiate
Lubrifierea ajută la eliminarea senzației de zgâriere pe care o dau suprafețele de contact din switch-uri și atenuarea rezistenței la apăsare, iar pentru stabilizatoare elimină din ecou și acel tremurat specific stabilizatoarelor standard.
- South Facing LEDs
O altă contribuție la sunetul de tastare redat de Q1 este și faptul că PCB-ul are led-urile poziționate în partea inferioară a switchurilor (South Facing LED’s). Acest subiect unul mai puțin cunoscut mie, dar din ce știu forma switch-urilor, care în general nu este simetrică, poate încurca atât sunetul redat dar și senzația dacă sunt cu LED-ul poziționat deasupra. Acest lucru se datorează faptului că partea cu LED este mai îngustă, iar partea cealaltă mai înaltă. Entuziaștii, din ce am observat, preferă South-Facing LED’s.
- Montarea pe garnituri
Deși nu are așa mare efect, ajută gasketurile în amortizarea tastării și, implicit, a sunetului generat în urma acesteia.
- Placa metalică
Placa superioară care face sendviș un strat de spumă împreună cu PCB-ul și are rol de susținere dar și sonor este din oțel. Aceasta poate fi înlocuită cu una din policarbonat sau aluminiu, în funcție de preferințe.
- Build Quality-ul
O altă contribuție mică atât la sunet cât și la senzația pe care ti-o oferă Keychron Q1 este calitatea materialelor folosite și a îmbinării tastaturii. Construcția robustă nu arată doar bine ci are și efect la nivel acustic. Nimic nu scârțâie, nu bate, nu troncăne mai mult decât ar trebui, totul e închegat cum trebuie și la milimetru.
Switch-uri
Switch-urile disponibile pentru gama Keychron Q1 v2 sunt din seria Gateron G Pro. Am ales varianta cu switch-uri G-Pro Red, cu următoarele specificații:
- Tip – Liniar
- Punct de bottom-out – 4mm
- Punct de actuare – 2mm
- Forță de actuare – 45gf
- Lubrifiat din fabrică
- Conexiune – 3 Pin
Gateron G-Pro Red vin pre-lubrifiate din fabrică pentru o senzație de apăsare considerabil mai smooth. Forța necesară actuării este destul de redusă, la 45gf, aceasta simțindu-se și mai light datorită lubrifierii. În esență tastatul este chiar plăcut, numa’ bun pentru scris romane, sau un review lung la Keychron Q1 v2.
Dacă totuși dorești să le schimbi cu alte switch-uri, PCB-ul lui Q1 îți permite asta foarte ușor, deoarece este hotswappable și are conectorii de 5 pini, care automat sunt compatibili și cu switch-uri 3-pin. Recomandarea mea este să faci acest lucru după ce ai scos ansamblul de PCB + placă metalică de susținere din carcasă deoarece este bine să oferi susținere din spate când înfigi switch-uri noi ca să eviți forțarea socketului hotswap și ruperea acestuia în cazul în care nu ai procedat corect. Dacă nu faci acest lucru, la apăsare ansamblul va flexa cât timp este în carcasă, iar toată apăsarea se va duce în socket, în cazul în care nu montezi corect sau pinii nu sunt perfect aliniați cu găurile.
Stabilizatoarele sunt de tip screw-in, ceea ce înseamnă că acestea se înșurubează pe PCB, pentru extra… stabilitate :). Acestea sunt tipul standard, cu tije similare cu switch-urile în stil cherry, deci vor fi compatibile cu majoritatea seturilor de keycaps(taste). Acestea sunt și ele pre-lubrifiate din fabrică, după cum se poate observa în poza de mai jos, pentru a elimina și din zgârieturile neplăcute sau mici ecouri la tastare. În pachet mai primim extra șurubele pentru stabilizatoare, în caz că fuge pisica cu ele.
Garniturile sunt 16 în total, din care 8 sunt deja instalate pe tastatură, cu 8 extra în pachet, în cazul în care vrei să schimbi nivelul de amortizare oferit de Q1. 8 mi se pare optim mie, dar sunteți liberi și încurajați să experimentați.
Pentru cei care sunt noi aici, amortizarea prin garnituri înseamnă că ansamblul PCB-foam-plate nu este prins de carcasă cu șuruburi ca la majoritatea tastaturilor. Acesta este liber iar contactul cu aceasta este amortizat prin plasarea de garnituri cauciucate între carcasă și marginile laterale ale grupării. Urmarea acestei montări este apariția unei elasticități în tastare. Totul flexează pentru a amortiza loviturile, rezultând într-o experiență mult mai soft și comodă.
Knob-ul prezent este plăcut, configurabil. Pașii sunt bine definiți, ceea ce face rotirile greșite imposibile. Textura este zimțată pentru extra grip.
Keychron Q1 v2 are și combinații de taste FN implicite, unele tipărite chiar pe legendele tastelor din rândul de F-uri. Acestea sunt cele mai des întâlnite, anume combinații multimedia și Iluminat/Macro. Acestea pot fi schimbate după bunul plac, tastatura fiind complet customizabilă, dar nu vor mai corespunde legendelor dacă ieși prea tare din tipar.
Cum e în gaming?
Keychron Q1 beneficiază de polling rate de 1000Hz ceea ce, în teorie, o face utilizabilă și în gaming. Necesită o perioadă de acomodare datorită profilului diferit al tastelor, dar odată obișnuit cu ele te vei descurca de minune. Nu am găsit în softul VIA unde să poți schimba acest Polling Rate sau o confirmare că există și este 1000 într-adevăr.
Ergonomia tastaturii nu poate fi schimbată deoarece nu are piciorușe ajustabile. Probabil greutatea sporită ar cere niște piciorușe prea mari și ar arăta foarte urât, cine știe.
Poziția în care tastezi este dată de carcasa în sine, poziție care mie mi se pare chiar comodă, dar poate alții apreciază prezența piciorușelor în caz că vor alt unghi.
Nu se simte la fel de rapidă ca switch-urile optice întâlnite la Huntsman v2 TKL dar este mai mult decât competentă. Pentru extra edge în jocuri poți opta pentru niște switch-uri care au punctul de actuare mai sus, ca să câștigi timp valoros în confruntările din multiplayer.
Software
Keychron Q1 se poate conecta atât la sisteme bazate pe Windows cât și MacOS. Switch-ul din partea superioară trece între cele 2 sisteme. Avem însă încă 2 preseturi/layers (câte 1 pt Win și MacOS) extra care se pot activa/folosi cu ajutorul FN + switch-ul de layere.
Toate configurările butoanelor sau a celor 4 layere se pot face cu ajutorul aplicației open-source VIA. Aceasta permite configurarea tastaturii prin browser,
Faptul că VIA este accesibilă prin Chrome mi se pare una din cele mai cool idei. Nu ai nevoie de nimic instalat pe PC, iar configurarea se salvează în tastatură. Update-urile se fac doar la nivel de site, ceea ce nu te implică pe tine sub nici o formă. De exemplu când am intrat prima dată aveam ceva mai puține opțiuni la meniul de iluminat.
Iluminatul
Iluminatul lui Keychron Q1 este unul plăcut. Accentul nu este pus pe puterea LED-urilor ci mai mult pe atmosfera creată în jurul tastelor. PCB-ul este dotat cu LED-uri în partea de jos a switch-urilor (South Facing LEDs) ceea ce înseamnă că lumina este doar ambientală, în jurul tastelor. Prin urmare legendele nu sunt transparente. Acest lucru poate fi tricky pentru cei din voi care vor cât mai mult RGB în viața lor dar mie îmi place, iar tastele oricum le știu deja pe de rost de mai bine de 20 de ani, nu am nevoie de confirmare vizuală.
La fel ca restul funcțiilor lui Q1 și iluminatul este configurabil prin aplicația VIA.
VIA permite din ce în ce mai multe combinații de taste și sau macro-uri, dar și funcții speciale care pot fi atribuite tastelor. Update-urile vor permite pe viitor din ce în ce mai multe funcționalități, poate ulterior vom avea LED-urile RGB configurabile individual, nu doar efecte globale.
Ar mai fi un capitol întreg aici denumit Customizare dar cred că este mai bine să îl abordez într-un articol separat, deoarece se poate aplica la mai multe tastaturi.
Cert e că Q1 te încurajează să faci acest lucru având accesul foarte facil la toate componentele tastaturii, datorită atât șuruburilor expuse dar și a instrucțiunilor și a uneltelor necesare în desfacerea acesteia prezente în cutie.
Această mentalitate cred că ar trebui să fie prezentă la cât mai multe tastaturi, deoarece e o senzație extrem de neplăcută să nu poți desface tastatura chiar și pentru ceva obișnuit precum curățarea ei pentru că în 90% din cazuri șuruburile sunt ascunse sub piciorușele de cauciuc (pe care dacă le-ai scos cu toții știm că nu mai stau inapoi la fel) sau trebuie să rupi/îndoi vreun logo că s-au gândit să ascundă un șurub inclusiv acolo.
Ce efect are tot ce am enumerat mai sus?
Well… e greu de descris în cuvinte și mai greu de arătat pe video(M-am gândit să înregistrez cumva). Cert este că toată lumea care a pus degetele pe această tastatură a fost impresionată, iar în 90% din cazuri primul cuvânt scos a fost „WOW”. Trebuie să încerci personal ca să îți dai seama de ce majoritatea tastaturilor trebuie să se îndrepte în această direcție.
Sunt semne deja de evoluție: Avem branduri mari care încep să pună spumă interioară, să lubrifieze stabilizatoare sau care includ pe anumite modele switch-uri lubrifiate din fabrică. Tot ce putem spera este adopția la scară largă a PCB-urilor hotswap ca să nu mai fie nevoie să arunci tastatura atunci când ai utilizat excesiv anumite taste și numai funcționează cum trebuie switch-urile (WASD anyone?).
Keychron Q1 v2 a devenit destul de rapid tastatura principală din rotația mea, alături de Adara și Huntsman v2 TKL (Când vreau să fac ultra tryhard pe multiplayer). Este o tastatură fenomenală care te încurajează să o modifici după bunul plac.
Experiența de tastare este una premium, cu sunet pe măsură, iar în cazul în care nu o vrei așa roșie există și variante mai cuminți.
Greutatea sporită poate fi pentru unii un impediment dar personal mi se pare exact ce trebuie.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!