S-a ivit ocazia să mă joc și cu cel mai nou și puternic laptop Huawei din seria MateBook D, varianta de 16 inchi cu un monstruleț de i9 sub capotă. Hai să vedem ce ne poate oferi Matebook D 16 – 2024.

Specificații
Display
- Denumire – FullView
- Diagonală – 16 inchi
- Tip panou – IPS
- Rezoluție – 1920 x 1200 (WUXGA)
- Aspect Ratio – 16:10
- Refresh Rate – 60Hz
- Screen-to-body Ratio – 90%
- Luminozitate maximă – 300 nits
- Contrast – 1200:1
- Acoperire gamă culori – 100% sRGB
- Unghi de vizualizare – 178o
Porturi
- USB-C x 1 (suportă încărcare, DisplayPort)
- USB 3.2 Gen1 x 1 (suportă transfer date, încărcare
- USB 2.0 x 1
- HDMI 1.4 x 1
- 3.5mm Combo Jack 3.5mm
Camera
- 720p HD camera
- Procesor – Intel Core i9 – 13900H
- GPU – integrat – Intel Iris Xe Graphics
- RAM – 16GB
- Stocare – 1GB SSD m.2
- Baterie
- Capacitate – 70Wh
- Material – Lithium Polymer
Conectivitate
- Wi-Fi – 802.11 a/b/g/n/ac/ax
- 2 x 2 MIMO
- 2.4GHz și 5GHz
- WPA/WPA2/WPA3
- Bluetooth 5.1
Tastatură
- Distanță bottom out (Key Travel) – 1.5mm
- Iluminată
- Numpad
- Buton Power – Fingerprint
Audio
- 2 x Microfon
- 2 x Difuzoare audio x 2W

Design/Construcție
Varianta testată de mine a lui MateBook D 16 este cea Space Gray. Aceasta arată bine, aș putea spune chiar premium.
Carcasa lui MateBook D 16 este din plastic, deși de la distanță pot să jur că este aluminiu. Acesta este suficient de solid cât să reziste cu brio plimbării prin mai multe birouri sau utilizarea în orice poziție vrei, iar finisajul nu adună amprente, ceea ce întotdeauna apreciez, mai ales când iau un dispozitiv la pozat.

Pe spatele ecranului avem brandingul Huawei lucios, centrat.

Balamaua lui MateBook D 16 permite deschiderea de 180 grade a ecranului, util pentru când vrei să folosești laptopul în poziții mai inedite. Aceasta este suficient de solidă cât să nu tremure sau să danseze ecranul în orice poziție l-ai lăsa.

Marginile laterale sunt foarte înguste, la numai 4.6mm grosime. Acest lucru permite includerea ecranului de 16 inchi într-o carcasă de dimensiuni mai mici rezultând un device cu o amprentă redusă față de alte laptopuri cu ecran de 16 inchi. Personal l-am cărat în ghiozdanul de 15.6 inch fără probleme.

Față de modelele precedente, varianta 2024 a lui MateBook D 16 a slăbit circa 1.5mm, ajungând la o grosime de 17mm. Ținând cont de faptul că avem un i9 sub capotă acest lucru nu este de neglijat.

Porturile regăsite pe lateralele MateBook-ului sunt:
- Pe stânga – 1x USB-C (date, încărcare 65W, DisplayPort over USB-C), 1x USB-A, HDMI 1.4 și combo Jack
- pe dreapta – 1x USB-A


În cutie regăsim MateBook-ul alături de un încărcător de 65W USB Type-C. Acesta este SuperCharge deci poate fi folosit și la alte dispozitive compatibile din gama Huawei care se încarcă la 65W, cum ar fi Huawei P50 Pro.

În funcție de varianta cumpărată, MateBook D 16 va cântări între 1.6 și 1.7 Kg (pentru varianta cu baterie de 70Wh)
Performanță
Ecranul
Ecranul lui MateBook D 16, varianta 2024, se numește FullView. Acesta este un IPS, aspect 16:10, rezoluție 1920 x 1200 @ 60Hz. Culorile redate de acest panou nu sunt rele deloc iar unghiurile de vizualizare sunt excelente, fiind IPS.

Luminozitatea maximă de 300 nits permite utilizarea și în lumină puternică, lucru ajutat și de finisajul mat al ecranului care minimizează reflexiile.
Experiența vizuală este una plăcută, aspectul de 16:10 cu rame aproape inexistente (90% screen-to-body ratio) fiind unul parcă făcut pentru consumarea de conținut multimedia.

Totuși simt puțin că lipsește ceva. Dacă punem în balanță puternicul Core i9 13900H de la Intel cu ecranul FullView prezent părerea mea este că ar fi mers mai bine o rezoluție mai mare sau măcar o rată de reîmprospătare de 120 Herzi pentru o experiență cât mai smooth. Garantat suportă procesorul ambele variante.
Software dedicat
Huawei AI Search funcționează mai bine ca Windows Search. Acesta poate căuta și în diferitele dispozitive Huawei interconectate în ecosistem. Aceste este apelabil și prin intermediul butonului dedicat de pe tastatură.
Huawei Share îți va crea un ecosistem în cazul în care ai mai multe dispozitive Huawei în dotare. Poți sincroniza fișiere între ele, poți face partajare a ecranului pe laptop dacă ai și telefon Huawei sau poți transfera căștile FreeClip de la laptop la telefon foarte ușor.




Atunci când alte dispozitive Huawei vor fi în proximitatea lui MateBook D 16, acesta va deveni un Super Device și va descoperi automat aceste dispozitive, urmând să te anunțe printr-un prompt pentru a te lega la ele instant și fără mult efort depus.
Huawei PC Manager vrea să adune cam toate setările de care ai avea nevoie în gestionarea dispozitivului tău. În mare parte acesta a funționat cum trebuie, făcându-mi viața mai ușoară. Mi-ar plăcea totuși să am opțiunea să îl trec în Dark Mode.
Am întâlnit mici conflicte între software-ul Huawei și Windows în forțarea lui MateBook D 16 în testele sintetice. Practic înainte de orice rulare de test trebuia să verific dacă încă sunt în modul Performance, deoarece PC Manager decidea de la sine să mă treacă înapoi în Balanced și nu obțineam aceleași scoruri. De asemenea unele setări din Windows nu erau suprascrise întotdeauna și în softul Huawei. Acestea sunt mici inconveniențe care sunt sigur că vor fi tratate în diferite update-uri care vor apărea ulterior la suita de softuri Huawei.
Teste sintetice
- Benchmarkul integrat în CPU-Z a scos un rezultat chiar bun pentru un laptop, cu 7350 – 7500 puncte pe multi thread.


- În PCMark 10 scorurile obținute după rularea benchmarkului principal au fost de aproximativ 6000-6200 puncte. Aceste scoruri indică un sistem foarte capabil pentru productivitate, editare foto/video, transferuri rapide de date.


- 3DMark este utilizat de obicei pentru a testa capabilitățile GPU-ului dar are și câteva benchmarks utile pentru scenariul de utilizare a lui MateBook D 16.
Rezultate obținute:

Rezultatele subliniază puterea procesorului core i9 de sub capotă. MateBook D 16 nu a comentat prea tare orele cât a stat chinuit în 3DMark pentru a repeta toate testele de minim 5 ori. Chiar și fără GPU dedicat putem rula diferite jocuri.












- Cinebench R23 a fost unul din testele care mi-au indicat posibilitatea ca 13900H să fie puțin underclockat. Rezultatele maxime obținute pe Multi Core au fost în jurul a 14000-14500 de puncte, departe de 17000-17500 puncte pe care ar putea să îl atingă. Asta cu Huawei PC Manager și Windowsul în sine trecut în Performance Mode. Chiar și așa, rezultatul indică un procesor gata să treacă prin tot ce vei arunca în calea lui.

- CrystalDiskMark a fost folosit pentru a stresa SSD-ul m.2 de 1TB care vine instalat pe MateBook D 16. Acesta a rezistat eroic, scoțând rate de transfer bune:

Pe toată durata testării, deși am depășit pe alocuri 90 grade Celsius temperatura CPU-ului acest lucru nu s-a resimțit la degetele mele. Chiar în timpul celor mai intense teste, precum Cinebench am ținut mâinile ca și cum aș scrie la tastatură, tocmai pentru a vedea scenariul cel mai dur, nu am avut disconfort. Într-adevăr s-a încălzit puțin zona WASD mai mult decât restul tastaturii dar nu suficient cât să devină incomod.
Gaming
Aici nu voi intra foarte mult în detaliu deoarece gamingul nu este activitatea țintă a acestui model, MateBook D fiind axat pe partea de productivitate. Dacă totuși vrei să joci jocuri mai puțin demanding grafic sau jocuri vechi atunci procesorul i9 13900H cu al lui GPU integrat Iris Xe Graphics este capabil să reziste. Cheia în toată ecuația aceasta este să ții setările pe low pentru că CPU și GPU își împart cei 16GB RAM, care devin rapid puțini.
Jocuri precum League of Legends, Teamfight Tactics, Valorant, chiar și CS2 vor rula cu setările pe Low în 60 de cadre pe secundă, ceea ce se aliniază cu rata de reîmprospătare a panoului lui Matebook D 16.
O surpriză plăcută în jocuri alături de Matebook D 16 este tastatura. Datorită key travel-ului de 1.5mm și a tastelor care dau un feedback puțin mai accentuat la apăsare rezultă o experiență chiar ok în jocuri, culmea.

Tastatura
Cum am zis și mai sus, tastatura lui Matebook D 16 este foarte plăcută. În primul rând puncte bonus pentru Huawei că au inclus și Numpad la această dimensiune, iar tastele sunt suficient de distanțate cât să reducă greșelile.

Tot pentru a limita apăsările greșite, butonul de power-fingerprint reader este separat și are formă circulară fiind ușor de nimerit fără să te uiți în jos.

Tastatura lui MateBook D 16 este și iluminată, pe diferite nivele de intensitate, cu alb.
Deasupra Numpadului regăsim și 4 butoane dedicate pentru Calculator, Huawei AI Search, pornirea/oprirea webcamului și Return To Home Screen.
Experiența de tastare a fost una chiar bună, eu personal apreciind distanța de 1.5mm până la bottom-ul tastelor. Mai mult de atât mi s-a părut în general solidă tastatura și responsivă, departe de standardul feel moale al laptopurilor. Săgețile au fost singurele care mi-au pus mici piedici la început, datorită poziționării și a formatului lor. Dar te obișnuiești după câteva zile de utilizare.
Touchpadul
Touchpadul este de dimensiuni rezonabile, amplasat bine cât să nu îl apeși cu podul palmei stângi. Acesta suportă multi-touch cu diferite gestici clasice cu care ne-am obișnuit deja cu toții. A răspuns ok la tot ce l-am supus și destul de rapid.

Aerisirea
Un picior cauciucat lat cât laptopul aproape asigură un spațiu minim în partea inferioară cât să circule aerul către cele 2 ventilatoare denumite Dual Shark Fin Fans. Acestea trag aer de dedesubt și îl evacuează deasurpa tastaturii, către balamaua principală.




Chiar și în timpul forjării în testele sintetice, în programe precum Cinebench sau PCMark 10, nivelul de zgomot generat de aceste două ventilatoare s-a menținut destul de redus. În utilizare normală marea majoritate a timpului nu le vei auzi, ceea ce este un punct în plus.
Difuzoare
Difuzoarele sunt 2 și sunt amplasate pe partea inferioară a lui MateBook D 16, flancând picioarele de cauciuc, orientate în jos (Ground facing). Acestea sunt ok pentru un laptop, dar căști audio vor face treaba întotdeauna mai bine.

Webcam
Webcamul lui MateBook D 16 este unul de 720p. Calitatea acestuia nu este una ieșită din comun, oricât ar încerca AI Camera din Huawei PC Manager să ajute.
Ce mi se pare ciudat este că versiunea precedentă a lui MateBook D era dotată cu webcam de 1080p și cumva au mers înapoi ca și calitate.

Funcțiile din meniul AI Camera sunt utile pentru meetinguri pentru că îți permit schimbarea fundalului, diferite moduri de Beauty sau Auto Centering, care presupune centrarea imaginii pe tine sau mutarea ochilor tăi ca și cum te-ai uita direct la cameră, în loc de ecran. Rezultatul este, sau a fost în cazul meu, puțin cam creepy deci nu recomand :).






Baterie
Testul meu oficial de baterie: Drenarea cu Netflix a decurs cu luminozitatea la 100% și 50%, mai multe cicluri întregi.
Rezultatele obținute au fost: cam 8 ore, 8 ore 30 Luminozitate 100% și 13-14 ore cu luminozitate 50%
Timpul de încărcare a fost de aproximativ 1h45-1h55 pentru full charge – 0-100%.

Bateria de 70Wh inclusă în carcasa lui MateBook D 16 te va ține cel mai probabil toată ziua de muncă în cazul în care dorești să nu apelezi la încărcător sau dacă lucrezi din deplasare.
Chiar dacă ajungi pe low, faptul că se poate încărca la Type-C – 65W îți crește șansele să găsești un cablu compatibil foarte mult.

Concluzii
- Ce mi-a plăcut:
Huawei MateBook D 16 2024, varianta testată cu procesorul Intel Core i9 13900H, a arătat că se poate un astfel de procesor într-o carcasă de numai 17mm grosime și 1.7 kilograme. Acesta a fost foarte ușor de plimbat pe unde am avut eu treabă, a încăput într-un ghiozdan de 15 inchi datorită formei compacte cu margini mici.
MateBook D 16 a trecut cu brio toate testele la care l-am supus, cu temperaturi resimțite la degete mici și zgomot produs de ventilatoare redus. Apreciez că nu au îndesat componente fără cap, aerisirea funcționând corect și ținând i9-ul în frâu.
Ecranul reproduce culori foarte vii, diverse și este suficient de luminos pentru a fi folosit în timpul zilei în condiții de lumină ambientală puternică, cu puține reflexii datorită finisajului mat. Consumul de conținut multimedia dar și editarea pozelor este o plăcere pe un astfel de panou care redă 100% din spectrul de culori sRGB.
Bateria este un alt mare punct forte, rezistând perioare îndelungate de timp, chiar și la luminozitate 100%

- Ce poate fi mai bine
Sunt mici impedimente datorate softurilor dedicate Huawei care se decid singure să schimbe din setări sau să încurce windowsul. Acestea sunt rezolvabile prin update-uril ulterioare deci nu scădem multe puncte pentru ele.
Unde îl voi taxa totuși pe MateBook D 16, varianta 2024, este la webcam (720p este puțin pentru un model dedicat productivității în 2024 mai ales că versiunile precedente aveau 1080p) și puțin la ecran, pentru că puteau pune ori 120Hz pentru o experiență mai smooth ori o rezoluție mai mare, ambele fiind suportate cu brio de i9-ul din dotare.

Pe Huawei MateBook D 16, varianta 2024 cu Intel Core i9 și 16GB RAM/1TB stocare îl găsești pe site-ul oficial la 7000 lei, minus diferitele promoții active.