Nu foarte des apare un device chiar interesant, care vine și îți schimbă percepția de cum ar trebui să arate o pereche de căști audio. Un astfel de device este Huawei FreeClip. Earbuds dar sunt Open Ear? Hai să vedem împreună cum.
Specificații
- Culoare – Negru
- Senzori – VPU, IMU, Senzor Hall, Senzor CAP
- Comenzi implicite
- Double tap oriunde – play/pause/răspunde/închide apel
- Triple tap – Următoarea melodie
- Rezistență la apă și praf
- Căști – IP54
- Cutie – Nu este rezistentă la apă
- Format audio – SBC, AAC și L2HC (Necesită telefoane Huawei EMUI 13.0 sau mai nou)
- În cutie avem:
- Căști
- Carcasă de încărcare
- Cablu încărcare
- Ghid + Garanție
- Dimensiuni
- Căști – 26.7 x 22.0 x 25.3 mm
- Carcasă – 59.7 x 52 x 27.35 mm
- Greutate
- Fiecare cască – 5.6 g ± 0.3 g
- Carcasa – 45.5 g ± 2 g
- Baterie
- Căști – 55 mAh
- Carcasă – 510 mAh
- Metoda de încărcare
- USB-C prin cablu
- Wireless – 2W
- Timp de încărcare
- 40 min pentru căști (în carcasa de încărcare)
- 60 de minute carcasa fără căști prin fir
- 150 minute carcasa fără căști prin wireless
- Durata de viață a bateriei – advertised
- 8 ore căștile (de la 100%)
- 36 ore carcasa
Design/Construcție
Huawei FreeClip este disponibil în 2 culori, cel puțin momentan, anume: Negru (Varianta testată) și un Mov chiar interesant.
Forma lui Huawei FreeClip este primul lucru care îți sare în ochi imediat cum deschizi cutia lor de încărcare și privești căștile. Designul nou al celor de la Huawei este denumit C-Bridge și poate fi descris ca un fel de cârlig/cercel care vine peste lobul urechii și apelează la o forță elastică pentru a se „ține” de urechea ta.
Carcasa de încărcare are forma foarte similară cu o scoică și are un LED și un buton lateral (Function Button) cu portul USB-C de încărcare poziționat în partea inferioară.
Balamaua carcasei pare că rezistă la multe utilizări iar pop-ul închiderii acesteia este rewarding.
Brațul lui FreeClip, cel care asigură aderența căștilor la urechi este alcătuit dintr-un cablu metalic central din aliaj Ni-Ti (Nickel – Titanium) care este suficient de elastic pentru a se mula pe forma urechilor tale dar în același timp pentru a asigura forța necesară pentru a nu cădea de pe ele. Restul brațului este ocupat de 9 mănunchiuri de fire care asigura transferul necesar de date, redundanță etc.
Performanță
Cât de bine stă pe ureche?
Recunosc că eram sceptic, forma fiind una foarte atipică, dar Huawei s-a lăudat că au testat pe 300 de mii de urechi diferite și 10 mii de utilizatori umani ca să rafineze acest design și că nu îmi va cădea.
„Instalarea” lor pe urechi poate fi puțin stângace la primele încercări deoarece mișcarea necesară prinderii este atipică. În esență procedura de prindere de ureche constă în plasarea părții mai mari, denumită Confort Bean, în spatele urechii și utilizarea acesteia ca un fel de ancoră pentru a ghida bila acustică exact deasupra canalului urechii cu gripul asigurat de banda centrală C-Bridge care strânge cartilajul.
În funcție de ureche poziția ideală a lui FreeClip poate varia. Trebuie experimentat cu diferite poziții pentru a găsi pe cea perfectă pentru tine.
Am căutat pe Internet pentru voi pentru a afla forța cu care „apasă” FreeClip pe urechea ta – 0.15N (0.015Kg/m2), aceasta fiind suficientă pentru a ține 5.6 grame, cât cântărește o cască și nu suficient de puternice cât să te deranjeze chiar și după multe ore de utilizare. Acest C-Bridge Design este foarte comod.
Nu mă pricep așa bine cât să vă spun cum se integrează în anumite situații/outfituri/evenimente sau cu ce să le asortezi dar personal mi se pare că arată chiar bine și le poți folosi oriunde.
Folosindu-le timp de aproape o lună și încurajând pe toată lumea din jur să le probeze și să încerce să le facă să cadă am fost convins. Mici excepții fiind cei cu ochelari cu brațe atipice unde interacțiunea cu bratul ochelarului poate să încurce, deși dacă e metalic ajută mini magnetul din căști.
Huawei FreeClip sunt simetrice deci poți oricând să le inversezi iar ele vor detecta poziția purtată îndată ce înclini capul stânga-dreapta și vor trimite semnalul corect.
Un alt beneficiu al faptului că sunt simetrice este și faptul că în cazul pierderii unei căști se pot înlocui mult mai ușor.
Detecția Left-Right este activată implicit dar o poți scoate cu ajutorul aplicației AI Life. Nu văd de ce ai face asta pentru că este foarte ușor să le inversezi din greșeală.
Huawei FreeClip (căștile) sunt rezistente la praf și umezeală conform certificării IP54. Astfel poți asculta playlistul sau podcastul preferat și în timp ce faci tryharding la sală sau dai ture de parc prin ploaie. Carcasa de încărcare/storage nu este rezistentă la praf/umezeală.
Conectivitate
Pentru a conecta Huawei FreeClip la telefonul tău vei avea nevoie de aplicația AI Life de pe magazinul de aplicații Huawei – Huawei App Gallery. Acesta este preinstalat pe telefoanele Huawei.
FreeClip are de asemenea și comenzi tactile. Poți face oriunde pe Comfort Bean, pe C-Bridge sau Acoustic Ball atât double-tap cât și triple-tap pentru a acțiuna anumite comenzi configurabile prin AI Life. O singură atingere nu declanșează niciun fe de acțiune deoarece ar fi mult prea ușor să dai comenzi accidentale când atingi căștile random sau le repoziționezi.
Acțiunile implicite pentru Double-Tap sunt Play/Pause sau Răspunde/Închide apelul dacă ești apelat, iar acțiunile implicite pentru Triple-Tap sunt trecerea la următoarea melodie din playlist.
Sunet
Profilul general al sunetului este unul axat mai mult pe medii și înalte. Mă așteptam să fie așa datorită faptului că difuzoarele nu stau în ureche, ci cumva la marginea canalului, bazându-se pe mai multe difuzoare plasate la unghiuri speciale pentru a contracara toate efectele negative care rezultă în urma mutării sursei de sunet în afara urechii.
Reverse Sound Field Acoustic System este denumit sistemul de difuzoare audio care „construiesc” experiența auditivă de care beneficiezi când asculți la Huawei FreeClip.
Urmarea acestei inginerii complexe este un sunet clar, bine definit. Dacă dorești un bass mai puternic atunci vei fi puțin dezamăgit de FreeClip deoarece prin construcție livrează mai puțin bass ca multe căști in-ear. Ajută puțin să selectezi modul Enhanced de sunet din cadrul AI Life dar tot nu crește considerabil nivelul de Bass.
Avantajul sistemului audio Open-Ear este faptul că vei fi conștient de mediul înconjurător dar îți și vor transpira urechile mai puțin în utilizări îndelungate. Personal prefer întotdeauna soundstage-ul căștilor Open-Ear și îmi place să fiu conștient de mediul înconjurător oricând.
FreeClip poate reda fișiere format SBC, AAC sau L2HC dacă rulezi de pe un dispozitiv Huawei cu EMUI 13.0 sau mai nou.
Apeluri
Calitatea audio a apelurilor făcute prin FreeClip este una chiar bună. Datorită sistemului de 3 microfoane (2 microfoane frontale din care un microfon și un VPU Mic al cărui rol este să îți izoleze vocea din tot zgomotul ambiental plus 1 microfon dorsal pentru wind/noise reduction) persoana apelată nu se prinde că vorbești de pe căști bluetooth, calitatea fiind foarte aproape de cea de pe telefon.
Baterie
Testul meu super oficial de baterie a inclus rularea a Spotify până la drenarea bateriei căștilor, cu ocazionalele apeluri între melodii. Durata de la 100% la 0 a fost de (am inceput pe la 18:30 și la ora 02:30 au murit complet. Rezultă aproximativ 8 ore de utilizare până când au avut nevoie de 40 de minute încărcare din carcasă pentru a rezista încă 8 ore etc.
Utilizate în regim de Work From Home, chiar dacă aș sta 8 ore încontinuu în apeluri tot ai suficienți timpi morți încât poți încărca minim 10-15 minute căștile ca să mai ciupești încă 2-3 ore extra de baterie.
Ce vreau să spun este că nu văd un scenariu în care ajungi cu bateria la 0% pentru că timp de 8 ore nu ai avut 5-10 minute pauză în care să îi faci puțin top-up.
În concluzie bateria este un mare punct forte pentru Huawei FreeClip.
Încărcarea carcasei este și ea foarte facilă, deoarece o poți face atât prin orice cablu Type-C dar și Wireless (Qi standard) dar la o putere mai mică de doar 2W, față de 5 prin cablu.
Concluzii
Experiența de utilizare a lui Huawei FreeClip a fost una surprinzătoare. Mi-a plăcut enorm stilul de prindere și cât de comode sunt în utilizare îndelungată. Soundstage-ul este unul clar și bine definit, cu mici lipsuri la capitolul bass dar mă așteptam de când am văzut construcția lor și cum stau pe urechi.
Apelurile au fost reușite, cu puține interferențe datorită sistemului de eliminare a sunetului de fundal sau a vântului.
Bateria lui FreeClip este de asemenea unul din punctele sale forte, ele rezistând la 8 ore de utilizare până au nevoie de încărcare, iar carcasa poate asigura până la 36 ore în total.
Prețul lui Huawei FreeClip, la momentul publicării acestui review, este de 999 lei pe magazinul oficial Huawei, iar până la data de 29 ianuarie 2024, în limita stocului, la achiziționarea unei perechi de căști Huawei FreeClip vei primi pachet gratuit cu brățara fitness Huawei Band 8.