ASUS ROG Strix Scope NX TKL Deluxe – Keyboard Review

Spread the love

Asus ROG Strix Scope NX TKL Deluxe are un nume mai lung decât lățimea sa, fiind un model fără Numpad :). Hai să vedem ce poate.

Specificații

  • Formă: Tenkeyless (TKL)
  • Placă superioară – Aluminiu
  • Conectivitate: USB 2.0 (Type C to Type A)
  • Iluminat – Individual RGB
  • Anti-Ghosting – N-Key Rollover
  • Macro Keys – Taste programabile înafara FN
  • Report Rate – 1000Hz
  • Greutate
    • 880g cu cablu
    • 1040g cu palm rest
  • Switch
    • ROG NX Red
    • Tip: Linear
    • Forță de actuare – 45g
    • Punct de actuare – 1.8mm
    • Punct de bottom-out – 4mm
  • În Cutie
    • Tastatură
    • Palm Rest
    • Cablu împletit Type-A – Type-C
    • Abțibilduri
    • Quick Start + Garanție

Design/Construcție

Forma lui ROG Strix Scope TKL Deluxe este, după cum spune și numele ei, Tenkeyless, adică este exact ca o tastatură Full doar că fără Numpad. Această formă este foarte utilă celor care vor o poziție mai compactă la PC sau în cazul în care faci economie de spațiu pe birou.

Avem nevoie de toate numele din titlul tastaturii pentru a o diferenția de restul modelelor de Strix Scope, astfel

  • NX de la switch-urile folosite, față de varianta normală care folosește Cherry MX sau varianta RX care folosește switch-uri optice Asus.
  • TKL – forma Tenkeyless
  • Deluxe – varianta cu wrist pad
  • Există și varianta deschisă la culoare, caz în care adăugăm și Moonlight în titlu.

Strix Scope are placa superioară metalică, din Aluminiu. Aceasta asigură rezistență sporită, atăt la tastare violentă, cât și la impact, dar și un aspect premium. Designul plăcii superioare este unul inedit. Avem 2 zone, una smooth și una cu efectul de brushed (periat) separate diagonal. Astfel Scope are un aspect general mai agresiv, mai „de gaming”. Îmi place alegerea aceasta, o face foarte ușor de recunoscut din marea de tastaturi de gaming disponibile.

Spatele lui Strix Scope este plastic, cu diferite patternuri care continuă ideea de aspect diferit pe care pare că s-a axat ROG în designul acestui model. Logo-ul lucios ROG este prezent și pe spate.

Pentru extra aderență avem 5 picioare cauciucate. Tastatura odată pusă pe birou nu se va mișca în cele mai active meciuri. Zonele antiderapante sunt prezente și pe palmrest.

Piciorușele pentru reglarea înălțimii sunt și ele asigurate antiderapare cu același material. Acestea au o singură poziție, pentru a pune tastatura la 9 grade.

Portul USB Type-C nu este îngropat, deci vei putea folosi orice alt cablu Type-C din dotare. Îmi place foarte mult această decizie pentru că pot folosi același cablu pentru majoritatea tastaturilor din rotația curentă.

Cablul USB-A – USB-C din pachet este împletit pentru extra rezistență și maleabilitate. Acesta are 1.8 metri lungime.

Palm Restul este magnetic, detașabil, cu spumă cu memorie și acoperit în leatherette.

Greutatea lui ROG Strix Scope TKL este de 880 grame cu cablu, fără palm rest, iar 880 grame cu tot cu cablu.

În cutie, pe lângă tastatura și cablu, avem și un săculeț textil, în care poți depozita tastatura pentru a o feri de praf. Foarte util dacă în zona în care locuiești ai șantiere non stop și refaci pozele tastaturii de 10 ori pentru că apar 5 milioane de firicele de praf.

Performanță

ROG Strix Scope TKL Deluxe este o tastatură foarte rapidă, chiar dacă destul de gălăgioasă, datorită construcției open și a plăcii metalice. Switch-urile ROG NX Red sunt liniare, cu o forță de actuare, comparabilă cu standardele taste roșii, de 45g, dar punctul de actuare este puțin mai sus, la 1.8mm față de 2mm, ceea ce înseamnă că ai un mic avantaj asupra competiției.

Tastele (Keycaps) sunt doubleshot ABS deci vor rezista puțin mai mult decât tastele normale, iar legendele sunt clare, permit iluminatului să treacă prin ele, cu excepția marcajelor laterale. Acelea sunt albe, netransparente.

Tasta CTRL a lui ROG Strix Scope este dublă, practic cât tasta de Shift, pentru a facilita apăsarea ei în jocuri FPS, sau cel puțin așa susține Asus. Personal am petrecut mai bine de 20 de ani antrenându-mă să apăs corect CTRL-ul normal, mic, iar acum apăs greșit când vreau să dau pe Start Menu, pentru că acesta este mutat o tastă mai în dreapta practic. După un timp de obișnuiești cu el dar mă întreb dacă chiar aveam nevoie de acest CTRL gigantic.

Stabilizatoarele folosite sunt cele clasice cu o bară metalică care se agață de taste. Acestea sunt suficient de fixe cât să nu aibă joc foarte mare, nici măcar în cazul tastei Space dar sunt destul de dificil de manipulat. Prefer stabilizatoarele mai moderne care sunt puțin mai ușor de desfăcut în cazul în care vrei să cureți tastatura de praf/păr/resturi.

Experiența de tastare a fost, per total, una bună. ROG Strix Scope se comportă foarte bine la tastat în regim office, singura acomodare pe care trebuie să o faci este lipsa numpadului, dacă îl foloseai des. Switch-urile (Comutatoarele) liniare Asus NX Red de pe varianta testată sunt suficiente pentru orice gamer pasionat. Au puțin scratching care poate fi auzit doar dacă te apropii considerabil cu urechea de fiecare tastă în parte, deci utilizatorul obișnuit probabil că nu va observa.

În jocuri te vei simți puțin mai rapid datorită punctului de actuare setat puțin mai sus față de majoritatea switch-urilor liniare ale concurenței (1.8 mm față de 2mm în mod normal). De asemenea, oricât de violent sau rapid și puternic ai tasta, Strix Scope te ține în frâu. Placa metalică superioară din Aluminiu oferă rezistență și rigiditate. Adaugă multiplele piciorușe cauciucate pentru a o ține locului și ai parte de o experiență constantă indiferent de modul în care te joci.

Forma Tenkeyless îți permite o poziție mai compactă, special pentru gamerii care foloseau tastaturile strâmb din cauza locului redus la birou sau a poziției incomode.

Palm restul din pachet este suficient de comod în utilizări intense. În funcție de utilizator și de căldura ambientală există riscul să transpire podul palmelor, dar la mine nu a fost cazul.

Atât în gaming, cât și la tastat pentru work/office, Strix Scope poate fi destul de gălăgioasă, lucru pe care poate îl apreciezi, poate nu. Evident că nu este la fel de gălăgioasă ca varianta cu taste clicky, dar tot se menține destul de sus, în principal datorită plăcii metalice care crează un mic ecou la fiecare apăsare. De asemenea, tasta Space crează cel mai mare ecou și este destul de tremurată, efect care se simte și la tasta enter/shift dar în procent mult mai mic.

Strix Scope este foarte ușor de curățat în principal datorită designului frameless, cu „taste plutitoare”. Neavând cadru poți scoate foarte ușor tastele și nu te oprește nimic să periezi printre rânduri cu eliminarea murdăriei prin lateral.

Extra feature-uri

F12 are ca funcție secundară Privacy Mode, care la apăsare minimizează toate programele și dezactivează sunetul. De asemenea, poți bloca tasta windows apăsând FN + Start pentru a preveni orice apăsare accidentală în mijlocul bătăliei.

Poți înregistra macro-uri direct cu ajutorul tastaturii dar întotdeauna mi se pare considerabil mai ușor prin software-ul Armoury Crate.

O idee foarte bună este Quick Toggle Switch. O combinație de FN + Insert îți schimbă comportamentul implicit al tastelor F5-F12 între aceastea și Media Controls plus acțiuni speciale. F1-F4 rămân neatinse, deci vei putea da Rage Quit ALT + F4 liniștit pentru că întotdeauna va avea același rezultat. Pentru a nu uita pe care setare ești ai și un extra LED, înlocuind Num Lock LED. Funcțiile media sunt marcate ca legendă principală pentru tastele F5-F12, cu F-uri fiind pe interior, secundar.

Iluminatul

Iluminatul lui ROG Strix Scope este puternic. Este unul din cele mai puternice din tastaturile pe care le-am testat în ultimii ani. Îmi place faptul că și logo-ul ROG este iluminat și sincronizat cu restul tastaturii

Nu am nici o îndoială că va fi vizibil în cea mai însorită zi, iar noaptea îl poți folosi chiar la un nivel mai redus. Banda inferioară LED crează o atmosferă chiar plăcută, iluminând cumva ambiental mousepadul. Aceasta este ascunsă dacă alegi să folosești palmrest-ul din pachet.

Cu ajutorul aplicației ROG Armoury Crate poți configura fiecare LED după bunul plac sau poți opta pentru efecte globale sau sincronizare cu restul dispozitivelor compatibile, incluzând, cel puțin în cazul meu, placa video, placa de bază, carcasa.

Concluzii

Asus ROG Strix Scope este o serie de tastaturi de gaming reușită. Acoperă o plajă mare de gusturi, fiind disponibilă atât pe negru cât și varianta deschisă la culoare, Moonlight, dar și forme diferite, cu sau fără palmrest. Bineînțeles, pentru toate formele și culorile disponibile, în funcție de stocuri, îți poți alege switchul preferat, fie el din gama Cherry sau switch-uri proprietare Asus, normale(NX) sau optice(RX), fiecare gamă având disponibile versiuni liniare, tactile sau clicky. Îmi place abordarea aceasta în care îți poți lua platforma preferată cu aspectul, forma și switch-urile dorite.

Îmi place designul lui Strix Scope. Este suficient de minimalist dar în același timp respectă tema generală a perifericelor ROG, cu highlight pe diagonala texturată și logo-ul iluminat ROG. Bara de lumină inferioară adaugă o aură plăcută tastaturii noaptea, dacă o folosești fără palmrest.

Ca și comportament în perioada utilizării apreciez Quick Toggle Switch și LED-ul aferent care îți indică în ce mod ești și apreciez întotdeauna switch-urile liniare în gaming, deci preferatele mele vor fi întotdeauna NX Red sau RX Red. Nu ma omor, însă, după stabilizatoarele folosite pe tastele mari sau tasta CTRL dublă, mi-a cauzat suficiente tastări accidentale cât să verific de fiecare dată vizual unde apăs când caut tasta Start.

Prețul lui Asus ROG Strix Scope NX TKL Deluxe, la momentul publicării acestui review, este de 650 lei la Emag.

Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!


Spread the love

Comentezi?!