După ce am fost impresionat de Adara am acceptat cu bucurie să testez și T.G.A. Alpha, un mouse care să completeze setup-ul high performance de la AQIRYS, bineînțeles, pe mousepadul lor Webb.
Specificații
- Senzor
- PixArt 3370 Optic
- Sensitivitate – 19000 DPI
- Polling Rate – 1000 MHz
- Tracking Speed – 400 IPS
- Accelerare – 50G
- Accelerare Hardware – Nu
- Greutate – 65 grame fără cablu
- Culoare – Alb
- Baterie
- 300mA
- Timp de încărcare – 1.5h maxim
- Durată de viață
- până la 44h cu 1000Hz Polling și LED oprit
- 36h 1000Hz și LED pornit
- Conectivitate
- Wireless 2.4 GHz
- Pe fir
- Distanță operare maximă – 10metri
- Formă – Simetrică, dreptaci
- Număr Butoane – 6
- Butoane Programabile
- Tip Switch-uri principale – Kailh
- Durată de viață switch-uri – 80 milioane apăsări
- Memorie on-board
- Lungime cablu – 1.8 metri
- Tip cablu – ultralight – împletit
- Iluminat RGB
- În cutie:
- Mouse
- Instrucțiuni de utilizare
- 2 cabluri (1 alb, 1 negru)
- 1 USB-A 2.4 GHz Dongle
- 2 Grip-uri
- 1 set de extra piciorușe
- 16 distanțiere click-uri
- Set Stickere AQIRYS
- 1 adaptor USB-C – USB-A pentru repoziționarea dongle-ului
- 18 extra piese mouse
Design/Construcție
T.G.A. (The Great Annihilator) este seria de mouși premium din lineup-ul celor de la AQIRYS, iar Alpha este varianta de top, fiind și wireless și cel mai bine dotat. Așadar vei avea parte de multe feature-uri și surprize în pachet. Menționez încă de la început că sunt șanse mari să nu îi scriu de fiecare dată numele cu puncte, dar înțelegeți voi.
Culoarea principală a lui T.G.A. Alpha este albă, veți vedea în pozele de mai jos de ce țin să menționez asta :D. Finisajul este neted, fără zone cauciucate în lateral, deoarece poți adăuga Grip 3M dacă ai nevoie.
La capitolul construcție avem parte de plastice destul de solide pentru cât de ușor este, iar dacă îl vrei și mai ușor poți opta pentru un spate fagure. Nu scârțâie, nu troncăne, chiar și la o lună de utilizare.
Forma lui AQIRYS T.G.A. Alpha este ambidextră, cu butoanele de back/next poziționate pentru dreptaci. Sunt 6 butoane în total, 2 principale, un DPI cycle și rotița de scroll clickable.
Pentru a nu pierde dongle-ul USB îl poți stoca în locașul special din mouse.
Pe spatele lui TGA Alpha avem picioarele PTFE albe preinstalate și comutatorul pentru modurile de funcționare. Acesta are 3 pași, OFF, pentru folosirea cu cablu, ON fără iluminat sau ON cu iluminat.
T.G.A. se poate desface foarte ușor, partea superioară a lui fiind compusă din 2 bucăți, butoanele principale și cocoașa mouse-ului. Cocoașa lui este prinsă în 2 locuri, magnetic, iar butoanele sunt prinse în 2 cleme care la început sunt foarte rigide, dar pe măsură ce umblii cu ele își fac „rodajul” și devine mult mai ușoară operațiunea.
Cutia lui T.G.A. Alpha mi s-a părut mult prea mare pentru un mouse, dar prietenii de la AQIRYS m-au asigurat că am tot ce îmi pot dori în pachet și să nu mă uit pe cutie până nu îl deschid. Astfel că am fost surprins să găsesc incluse multe alte bunătăți, pe care le voi enumera:
- Mouse-ul în sine
- Dongle-ul wireless 2.4GHz USB-A
- 2 cabluri de conectare Paracord de 1.8m, unul alb, unul negru
- 2 seturi de grip tape, unul alb, unul negru
- un set de piciorușe PTFE extra, albastru
- 16 Distanțiere de clickuri de diferite grosimi, în cazul în care vrei să îți ajustezi feedbackul clickurilor principale.
- Un set de stickere AQIRYS
- Adaptorul USB-C – USB-A pentru a repoziționa dongle-ul în caz de interferențe
- 20 piese spate mouse (incluzând cele 2 albe care vin deja montate pe el), 4 culori diferite clickuri principale si 16 module pentru podul palmei.
- Un ghid de instalare rapidă
Cele 16 extra părți dorsale sunt grupate, 4 câte 4, pe următoarele culori: Alb, Negru, Albastru și Roz. Pentru fiecare culoare avem 2 bucăți de tip fagure și 2 bucăți full back, iar pentru fiecare culoare avem atât module înalte cât și mai joase, pentru a-ți oferi libertatea să alegi varianta care este cea mai comodă pentru tine și gripul tău preferat, fie el Palm, Claw sau Fingertip.
Diferențele între un modul dorsal Low și unul High sunt destul de mici dar le simți când folosești mouse-ul.
A da, mult noroc să reușești să pozezi toate componentele din cutia lui TGA Alpha cu o pisică în casă. Garantat dacă nu le supraveghezi în 20 de secunde vor fi furate.
T.G.A. Alpha cântărește doar 68-69 grame cu spate normal sau 65-66 grame cu spate fagure.
Performanță
Senzorul lui T.G.A. Alpha este Pixart PAW 3370. Seria PAW este indicată pentru moușii wireless, deoarece consumă considerabil mai puțin curent ca senzorii din seria PMW (Undeva la 10x mai puțin curent).
Acesta este capabil de 400IPS viteză de tracking, 50g accelerare și valori DPI între 50 și 19000, deși plaja cea mai populară de DPI folosită de gameri este de obicei între 800 și 2400.
Am testat șoricelul pe 800 – 1600 DPI, valori cu care sunt cel mai obișnuit, pe 1000 Hz Polling Rate. Nu a sughițat în niciun shooter jucat (CS:GO, Valorant, Fortnite sau Escape From Tarkov) sau jocuri care au mișcări complet diferite, precum StarCraft II sau seria Diablo. Erori nu am avut, 0 momente în care să greșească sau angle snapping. Îmi este foarte familiar senzorul PAW 3370. L-am mai întâlnit și în trecut pe alți mouși fără fir, deci știam din start că va fi un model mai mult decât capabil.
Gripul predominant folosit de mine a fost Claw sau Fingertip, cu puțin Palm la sesiunile de browsing sau office work. TGA Alpha mi se pare un mouse mediu ca dimensiuni, puțin cam greu de mânuit în Palm Grip de gamerii cu mâini mari.
În funcție de preferințe poți schimba modulul dorsal. Dacă vrei un spate puțin mai înalt poți opta pentru un modul High. Diferența de 2 mm între High și Low este mică, aproape imposibil de prins în poze dar o vei simți în podul palmei. Pentru modulele fagure îți poți da seama ușor care e, în funcție de pattern, varianta low fiind cu perforare hexagonală, dar pentru variantele full back poți verifica pe interior. În general am preferat pe cele Low dar fiecare e diferit.
Rotița de scroll este texturată, cauciucată ca să nu alunece nici cele mai transpirate degete pe ea. Pașii sunt suficient de definiți pentru a nu scrolla greșit. Personal mi-ar plăcea marginal mai bine definiți, dar asta e moftul meu în rotițe.
Evident, suprafața netedă prezentă pe tot mouse-ul, poate să devină puțin alunecoasă dacă introduci multă umezeală în ecuație în sesiunile intense de tryharding. De aceea AQIRYS s-a gândit la cei mai transpirați dintre voi și a inclus în pachet 2 seturi de griptape aderent cauciucat 3M, alb și negru. Eu personal nu am avut această problemă așa că nu am apelat la ea.
Folosit alternativ cu fir și prin Wireless, cu dongle-ul plasat în USB-urile frontale ale carcasei sau sub monitore, cât mai aproape de TGA, pot spune că nu am simțit diferențe între latențe. Conexiunea Wireless, cât timp o folosești corect, este una rapidă și fără întreruperi.
Conectivitate și baterie
TGA Alpha se poate conecta la PC/Laptop prin wireless 2.4Ghz, cu ajutorul dongle-ului inclus în pachet sau prin unul din cabluri. Conectorul de pe mouse este îngropat dar este suficient de lat încât să poți folosi și alte cabluri USB Type C pentru încărcare. Atenție totuși la voltaj să nu legi mouse-ul la priză cu un cablu fast charge de 120W că poate îl prăjești. Conexiunea wireless funcționează în teorie până la 10m distanță, dar nu văd foarte multe scenarii în care ai vedea ce faci pe ecran la 10m distanță de monitor.
Pentru a fi 100% sigur că nu ai parte de interferențe între dongle-ul USB și TGA Alpha poți plasa dongle-ul mai aproape de mouse cu ajutorul unuia din cabluri și adaptorul USB-C – USB-A. Recomand asta dacă ai mai multe dispozitive wireless conectate la PC, toate fiind în spatele unității.
Bateria lui The Great Annihilator ține cam 3-4 zile de utilizare intensă cu iluminatul aprins (cam 8+ ore pe zi, în sistem de work from home + gaming) iar oprirea iluminatului adaugă încă o zi în ecuație. Mai poți economisi câteva ore de utilizare dacă scazi Polling Rate-ul dar sincer nu văd de ce ai face asta vreodată la un mouse de gaming.
În momentul în care atinge 10% baterie, TGA Alpha te va anunța înroșind intermitend LED-ul care indică pasul DPI activ. Astfel vei ști că e momentul să treci pe cablu.
Încărcarea se face prin cablu, timp în care poți folosi mouse-ul liniștit fără să te încurce, deoarece cablurile incluse sunt de tip Paracord, ultraușoare și foarte maleabile.
Software și iluminat
T.G.A. Alpha are software dedicat, AQIRYS dezvoltând, momentan, câte un program pentru fiecare periferic lansat.
Prin intermediul acestuia poți configura fiecare aspect al mouse-ului, inclusiv Lift-Off Distance, Debounce pentru clickuri, înregistra macro-uri pentru fiecare buton, sleep timer sau chiar opri iluminatul cât timp mouse-ul este în mișcare, ceea ce mi se pare o idee chiar interesantă. Între noi fie vorba, cât de des stai să îți admiri mouse-ul cât timp omori inamicii pe frontul de luptă? În momentele de repaus abia poți observa iluminatul acela glorios.
Iluminatul este foarte plăcut și responsiv, configurabil, desigur, prin aceiași aplicație dedicată menționată mai sus. LED-ul care indică low-battery sau nivelul de DPI setat este și el configurabil, putând să-ți alegi tu culorile pentru fiecare pas. Acesta este mult mai puțin vizibil dacă folosești spate întreg, neperforat.
Poți alege între 6 efecte diferite, preferatul meu fiind Streaming, sau OFF. La fiecare efect poți configura culoarea, luminozitatea sau viteza efectului. Personal întotdeauna aleg viteza minimă de mișcare la orice dispozitiv pentru că îmi place efectul creat.
Concluzii
AQIRYS T.G.A. Alpha este un model de mouse chiar reușit. Folosit împreună cu mousepadul AQIRYS Webb și drăguța de Adara poți vedea ce are mai bun de oferit brandul AQIRYS și pot spune, fără ezitare, că fac o treaba din ce în ce mai bună. Faptul că poți folosi schimba detalii minore, precum feedback-ul clickurilor, înălțimea modulului dorsal, perforat/neperforat, cu sau fără griptape și poți face multe combinații de culori doar adaugă valorii acestui periferic.
T.G.A. Alpha este un mouse foarte ușor, foarte configurabil, cu un senzor excelent (PAW 3370) care nu te va lăsa la greu. Restul ține de skill-ul tău.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!
AQIRYS T.G.A. Alpha este chiar la ofertă la PC Garage în acest moment, la numai 315 lei.