Încă de la BGW am descoperit Adara la standul AQIRYS, unde i-am terorizat pe băieți despre detalii, data lansării, cum e construită etc. Acum în sfârșit am pus mâna pe ea ca să vă pot povesti care este următorul nivel în tastaturi mecanice.
Specificații
- Formă – 1800 Compact (96%)
- Layout – US
- Anti-Ghosting – 100% (N-Key rollover)
- Număr taste – 95
- Funcții multimedia (FN Keys)
- Polling Rate – 1000 Hz
- Memorie on-board
- Iluminat individual taste – RGB
- Conectivitate – Pe fir
- Cablu detașabil – USB Type-C, încolăcit, aviator
- Lungime cablu total – 2m
- Compatibilitate – PC/MAC & Console
- Greutate – 880g
- Switch
- HaiMu Linear Pink
- Tip – Linear
- Punct de actuare – 1,5 – 2mm
- Forță actuare -45gF
- Durată de viață switch-uri – 100 milioane apăsări
- Profil tastă – Cherry
- Finisaj – Double Shot PBT
- În cutie avem
- Extra 20 switch-uri factory lubed HaiMu Tactile Ocean Blue
- Extra spacebar simplu
- Perie multifuncțională
- Keycap Puller
- Switch Puller
Design/Construcție
Carcasa lui AQYRIS Adara este din plastic. Acesta pare bine îmbinat și suficient de dur cât să reziste și celor mai violenți gameri.
Forma lui Adara este 1800-Compact (96%): Mai multe despre Forma unei tastaturi în articolul meu de introducere în lumea tastaturilor mecanice.. Pe scurt, ai cam tot ce ai și pe o tastatură Full Size, fără blocul PGUP/DOWN și Printscreen/Scroll Lock, mai comprimat ca așezare. Rezultatul este că Adara ocupă doar 38 cm lungime pe birou, față de 45-48 cm o tastatură Full Size.
Brandingul AQIRYS este prezent pe spate, pe partea lateral-stânga și deasupra Numpadului pe un plexiglas iluminat.
Finisajul tastelor double-shot PBT este puțin texturat, cu legendele transparente, pentru a permite trecerea gloriosului RGB. Din experiență, astfel de finisaj rezistă destul de bine în timp.
Culoarea principală a carcasei dar și a majorității tastelor este albul. Câteva din tastele funționale sunt negre pentru contrast. Mie îmi place acest aspect, îi dă tastaturii un aer deosebit.
În dreapta sus avem deasupra numpadului logo-ul AQIRYS pe plexiglas iluminat. Ce adaugă aspectului general al tastaturii ține mult de gusturi, mie mi se pare ok.
Cablul împletit, încolăcit este de tip Aviator, des întâlnit în lumea cablurilor custom pentru tastaturi. Nu prea înțeleg fenomenul, asamblarea lui îmi aduce aminte de vremurile când desfăceam mufele de la cablu pentru a reface legătura ca să obțin semnal mai bun la televizorul cu TUB al părinților, când eram mic. Mufa finală este Type-C.
În pachet primim o groază de bunătăți extra, pe lângă tastatura în sine, cum ar fi:
- Extra 20 switch-uri pre-lubrifiate HaiMu Tactile Ocean Blue – pentru cei care vor să experimenteze cu diferite combinații de switch-uri în tastatură. Așa îți faci o idee dacă vrei ulterior să schimbi complet switch-uile cu altele noi.
- Extra spacebar simplu – pe care nu l-am folosit încă deoarece mi se pare interesant designul custom făcut de cei de la AQIRYS. Pentru Adara 2 ar fi mișto ca arcul de pe Space să fie transparent ca să se ilumineze… Hint Hint 😀
- Perie multifuncțională – Care nu era trecută nicăieri, inclusiv pe cutie, a fost o surpriză foarte plăcută. Aceasta se desface, dezvăluind alte perii mai mici înăuntru.
- Keycap Puller – O unealtă foarte utilă, mai ales că este modelul care nu zgârie tastele când tragi de ele.
- Switch Puller – Ușor de folosit pentru scoaterea switch-urilor.
Toate acestea sunt organizate foarte bine în cutie.
Greutatea tastaturii este de 880 grame.
Pentru aderență și ergonomie avem picioare cauciucate și piciorușele ajustabile, și ele cauciucate pe fiecare nivel, care permit să folosim Adara la 3 unghiuri diferite.
De asemenea, tot pe spate găsim și canal pentru redirecționarea cablului cu 3 ieșiri diferite și butonul de schimbare a input-ului între Windows și MacOS.
Îmi place poziția conectorului USB Type-C, pentru că permite folosirea oricărui cablu, nefiind într-un locaș propriu sau „îngropat” în tastatură. Am testat inclusiv cu cablul de telefon și a mers perfect.
Performanță
Forma tastaturii Adara este 1800-Compact (96%), cum am menționat și mai sus. Acesta necesită ceva timp de acomodare, deoarece va trebui să te antrenezi cu anumite locații noi, diferite puțin de alte formaturi, cum ar fi Tenkeyless, unde totul e identic, numai Numpadul lipsă. La Adara totul este puțin comprimat, cu următoarele diferențe notabile:
- mutarea tastei Delete deasupra Backspace
- eliminarea completă a blocului pgup/down
- stoarcerea săgeților între numpad și blocul standard de taste
- îngustarea a câtorva taste, printre care și 0-ul de pe numpad, care acum este o tastă normală.
Recunosc că am apăsat aiurea până am nimerit săgețile sau am încercat să dau Refresh apăsând pe F7 în loc de F5, deoarece sunt obișnuit ca F5 să fie prima tastă din al doilea bloc de taste F, iar aici rândul de taste F este împărțit în 2, nu în 3 blocuri. Aceste mici greșeli țin de obișnuință și de timpul de acomodare pe care îl are fiecare. În cazul meu poate fi o săptămână pentru că sunt obișnuit să schimb tastatura des, în cazul altora poate atinge și 2 săptămâni. Formatul 1800 Compact este perfect pentru cei care vor să economisească spațiu dar nu vor să renunțe la numpad.
Experiența de tastare
Voi face în curând un articol separat în care explic mai pe larg diferitele metode prin care entuziaștii de tastaturi personalizate își îmbunătățesc aceste dispozitive și senzația pe care ti-o oferă când tastezi, dar până atunci le menționăm, pe scurt:
- Construcția închisă: Majoritatea tastaturilor de gaming au construcția deschisă, adică efectul acela de taste plutitoare, facilitând curățarea tastaturii și creând un aspect mai agresiv, de gaming. Închizând toate laturile tastaturii putem crea un mediu care absoarbe sunetul generat de aceasta și putem umbla la sistemul de montare a plăcii.
- Carcasa metalică pentru tastaturile high-end.
- Strat/Straturi de spumă se plasează între PCB (Printed Circuit Board) și placa metalică sau sub PCB pentru a absorbi din sunetele generate de taste și a elimina ecoul.
- Montarea PCB prin cauciucuri/garnituri laterale și nu prin șuruburi pentru a da plăcii un pic de flexibilitate, pentru amortizarea șocurilor generate în urma tastării.
- Montarea stabilizatoarelor pe placa metalică/PCB pentru extra…. stabilitate
- Lubrifierea stabilizatoarelor pentru amortizarea sunetului și a vibrațiilor
- Alegerea switch-urilor ține foarte mult de preferință, dar mai ales în ultimii ani au apărut mult mai mulți producători de switch-uri iar nu vei ști care îți place până nu testezi.
- Lubrifierea switch-urilor (Comutatoarelor) pentru a crea o apăsare mult mai lină și a schimba sunetul generat
- Taste custom turnate prin diferite metode, fie ele Double Shot (Două straturi), Single Shot sau din diferite materiale, precum ABS sau PBT.
AQIRYS Adara bifează în mare parte toată lista de mai sus, mai puțin carcasa metalică. Toate acestea contribuie la o experiență de tastare premium, la un preț mai mult decât decent, pe care voi încerca să o explic. Sentimentul pe care ți-l inspiră tot pachetul reprezentat de Adara este greu de pus în cuvinte, sau înregistrat audio, deși voi adăuga la sfârșit. Acesta trebuie testat de fiecare.
Lubrifierea switch-urilor din fabrică asigură o senzație mult mai lină la fiecare apăsare și elimină scratching-ul prezent în anumite switch-uri. Senzația mea este una foarte smooth și deși HaiMu Pink are caracteristicile identice cu alte switch-uri liniare, datorită lubrifierii pare că se apasă mai ușor și scriu mai repede. Dacă adaugi și sunetul redat datorită straturilor de spumă/silicon și montarea prin garnituri, nu șuruburi, atunci tastarea pe Adara devine chiar satisfăcătoare.
Majoritatea tastaturilor mecanice din comerț au switch-urile lipite pe PCB (cu letcon-ul). Ca să schimbi un switch trebuie mai întâi să topești lipiturile de pe PCB, urmând relipirea switch-ului. Acest lucru nu este cel mai ușor de făcut, astfel că a apărut alternativa, anume PCB-urile hot-swappable.
Termenul de hot-swappable, sau Hot-Swap PCB, înseamnă că poți scoate liniștit switch-urile folosind ustensila specializată inclusă în pachet, cu mare atenție la reconectare ca să nu îndoi pinii. Acestea clipsează în placa de pe PCB și face contact în montura hot-swap din PCB fără a fi nevoie de lipire. Monturile sunt compatibile cu switch-uri pe 5 pini, iar LED-ul sunt în partea superioară (North-Facing LED). Acest lucru facilitează iluminarea legendelor transparente din fiecare tastă.
Switch-urile principale ale Adarei sunt HaiMu Pink Linear. Caracteristicile lor sunt identice cu majoritatea switch-urilor liniare prezente pe piață, cum ar fi Cherry MX Red, Gateron Red etc. Acestea necesită o forță de apăsare de 45g și au punctul de actuare la 1,5 – 2mm.
HaiMu Pink Linear sunt niște switch-uri Boxxed, ceea ce înseamnă că tija este encapsulată pentru extra stabilitate. Diferența între un switch Box vs standard Cherry MX Style este mai jos. Ambele variante funcționează cu aceleași taste.
Acum că am trecut peste partea cu switch-uri (Comutatoare pe română, urăsc termenul acesta), ajungem și la componenta finală, cea cu care interacționează degetele voastre, tasta (Keycap). Tastele prezente pe Adara sunt double-shot PBT, adică au 2 straturi, iar materialul principal este plastic – PBT (polybutylene terephthalate).
Legendele sunt transparente pentru a permite gloriosului RGB să îți pătrundă în suflet. Materialul din care este compusă tasta dar și înălțimea acesteia are un mic efect asupra sunetului generat,
Mai jos o tentativă de înregistrare audio a diferenței între taste. Toate cele 3 taste prezentate au aceleași caracteristici: lineare, 45g apăsare, diferența fiind lubrifierea și atenuarea ecoului de pe Adara.
La capitolul Gaming Adara stă foarte bine. Are toate caracteristicile pe care le-ai dori de la un periferic de gaming, anume switch-uri liniare (care eu cred ca sunt cele mai potrivite în gaming), N-Key Rollover, Anti Ghosting, Polling Rate 1000Hz și, evident, RGB! Folosită intens în toate jocurile multiplayer pe care le joc frecvent nu a dezamăgit, nici măcar în butonările complexe pe care trebuie să le faci în Escape from Tarkov ca să supraviețuiești.
Software și Iluminat
Software-ul dedicat este denumit intuitiv Aqirys Adara. Îl găsești pe pagina oficială a tastaturii și permite customizarea atât a tastelor, crearea de macro-uri sau schimbarea iluminatului.
Toate acestea pot fi salvate în profilele on-board pentru a nu fi nevoie să descarci softul pe orice device la care te conectezi.
Iluminatul este plăcut, suficient de puternic cât să fie vizibil și ziua în soare, dacă ai avea nevoie de așa ceva. Prin intermediul softului dedicat, poți alege unul din 20 de efecte globale sau îți poți configura fiecare LED individual ce culoare dorești tu. Acestea pot fi ciclate și prin intermediul FN + Backspace și configurată viteza efectului prin FN + Sageată stânga/dreapta.
Se vede că acesta mai poate fi cizelat, pentru că pare în formă relativ incipientă. Modul prin care ajungi la iluminatul individual al tastelor e puțin anevoios, acela trebuie sa fie ori un efect separat ori să poți interacționa mai facil cu pictograma tastaturii. De asemenea sunt zone care au _ în loc de spații sau butoane ale meniului ne-diferențiate foarte clar, lucruri rezolvabile prin viitoare update-uri, probleme pe care, în funcție de când citești acest review, e posibil să nici nu mai fie.
Trecând peste, trebuie să recunosc că sunt plăcut impresionat de cum arată iluminatul pe Adara, poate pentru faptul că nu am mai avut de mult o tastatură albă, iar „pe vremea mea” tastaturile erau bej-ul acela urât, neiluminat.
Logo-ul AQIRYS este iluminat și el, separat de toate efectele globale. Acesta este controlat prin combinația de FN + \. Cu tot iluminatul oprit se crează un mic light bleed între logo și blocul de numpad.
Concluzii
AQIRYS Adara este o surpriză foarte plăcută pentru mine. Urmăresc de ceva timp fenomenul acesta de tastaturi custom pe internet, fiind limitat doar la videourile câtorva youtuberi care le asamblează/crează. E foarte greu să îți dai seama din acele videouri cam care ar fi experiența ta de tastare pe o astfel de tastatură pentru că sunetul tastatului nu este singura modificare. Pe astfel de tastaturi trebuie să pui mâna și vei fi convins instant, ca și mine la BGW, la standul AQIRYS.
Adara este o intrare perfectă în acest hobby/obsesie a modificării tastaturii. Îți prezintă, exact ca dealerul de la colțul străzii, prima doză, după care vei vrea mai mult și mai mult. Poți experimenta cu ea schimbând diferite switch-uri sau taste(Keycaps) după bunul plac, înainte de a trece la ceva mult mai serios. Senzația oferită „direct din cutie” este una premium, smooth, cu un sunet generat în timpul tastării foarte satisfăcător, fără să compromită la viteză. Ai mici acomodări peste care trebuie să treci dacă nu ai mai folosit forma 1800 Compact, care este o formă mai rară dar foarte indicată celor care nu vor să renunțe la numpad dar vor extra loc pe birou.
Prin urmare, AQIRYS Adara primește premiul de „Prima Doză” în drogul care este modificarea tastaturii și cred că va face ceva victime.
Mi-ar plăcea o Adara 2, cu carcasa din Aluminiu, sau wireless, dar până atunci vă las, am de căutat switch-uri și keycaps.
Prețul lui AQIRYS Adara, la momentul publicării acestui review, este de 575 lei la PC Garage. Dacă folosești codul meu de afiliere BG2U8VAJ la checkout vei obține un extra 1% reducere.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!