AOC este de ceva timp una din firmele principale din piața monitoarelor de gaming. Acesta a decis să intre și în zona perifericelor de gaming cu unele produse chiar bune, precum tastatura AGK700. În față avem unul din modelele lui: AGM600, un mouse cu o formă…. cunoscută 🙂

Specificații
- Senzor
- Model: Pixart PWM 3389
- Tip – Optic
- Rezoluție maximă – 16000 DPI
- Tracking maxim – 400 IPS
- Accelerare – 50G
- Distanță Lift Off – 2mm
- Polling Rate – 1000Hz
- Număr butoane – 10
- Switch-uri principale – Kailh Black
- Durată viață switch-uri principale – 80 milioane apăsări
- Dimensiuni – 73.9 x 43.3 x 130.5mm
- Lungime cablu – 1.8m
- Greutate – 115 grame
- Memorie on-board
- Nvidia Reflex
- Iluminare RGB

Design/Construcție
Forma lui AGM600 este una foarte cunoscută. Este extrem de similar cu seria 500 de la Logitech, o formă care mie îmi place chiar mult și pe care o am în rotație de la primele modele. Aceasta este asimetrică, pentru dreptaci, cu mijlocul mouse-ului puțin îngustat pentru extra grip.



Culoarea principală a acestui mouse este negrul, mat. Acesta din păcate colectează ceva amprente și este foarte ușor de murdărit/transpirat.

Grip-ul lateral este cauciucat și texturat pentru extra aderență. În acesta se prinde destul de ușor piele moartă și praf deci voi cu OCD-ul vă veți distra bine curățându-l.


Cablul de 1.8m al lui AGM600 este împletit pentru maleabilitate și rezistență și suficient de ușor pentru a nu încurca în momentele cruciale.

Butoanele sunt toate orientate pentru dreptaci. Avem pe stânga butoanele de Back/Next și un buton de Sniper plus pe clickul principal butoanele de Volum+- (implicit, dar care pot fi schimbate prin G-Menu).
Restul butoanelor sunt cele 2 pentru DPI, rotița de scroll, iar pe spate avem un buton care ciclează între profilele memorate.

Pe spatele lui AGM600 avem butonul mai sus menționat și piciorușele de teflon.

Greutatea lui AGM600 este de 116 grame.
Performanță
Poate primul lucru pe care îl observi la acest model de mouse este greutatea lui. La peste 100 grame este deja considerat un mouse foarte greu, mai ales în anul 2023 când majoritatea moușilor dau jos din grame pentru a fi cât mai ușori. Bine, acest lucru ține și de preferințe, eu personal cunosc destui gameri care preferă un mouse mai greu, dar aceștia sunt din ce în ce mai puțini.
Drept urmare, după ce am testat multe modele ușoare și m-am obișnuit cu un mouse ușor a fost nevoie de o perioadă de acomodare pentru încheietura mea ca să pot fi competitiv cu AGM600. Ce zic de fapt este să nu intrii direct în Ranked mode cum ai scos mouse-ul din cutie, ia-o mai ușor 🙂

Forma aceasta asimetrică adoptată și de alți producători este foarte ușor de folosit pentru cai cu mâini medii/mari care preferă Palm Grip, cu locul doi aferent Claw Gripului. Mi se pare că nu merge aproape deloc cu Fingertip Grip datorită faptului că, deși are baza lată, AGM600 este de fapt destul de îngust.



Rotița de scroll este cauciucată, texturată pentru extra grip, iar pașii acesteia sunt relativ moi. Personal îmi plac rotițe cu pași puțin mai diferențiați, dar m-am obișnuit relativ repede și cu aceasta, fără scrollări accidentale.

În gaming am folosit predominant Palm Gripul fiind foarte natural pentru mine pentru că timp de minim 10 ani am folosit exclusiv această formă de mouse.
Senzorul Pixart PWM 3389 este un senzor chiar bun, întâlnit pe mulți alți șoricei. Acesta se comportă excelent, fără reproș în toate scenariile testate. În mare parte l-am folosit la 1200-2000 DPI în funcție de joc.
În trecut preferam moușii mai grei pentru jocurile de strategie pentru că mi se pare că pot face mai precis mișcările rapide de selecție a trupelor. Pentru shootere parcă mi-e mai ușor cu un șoricel puțin mai ușor.

Comparând cu moușii dotați cu piciorușe noi, PTFE (cele albe) în mare parte varianta de skates adoptată de AOC este puțin mai greoaie. Pe mousepadurile mai dure, precum cel din imagine, tot de la AOC, alunecă fără probleme, acestea apărând când treci pe mousepadurile textile, cele de 3 mm sau mai mult grosime, cauciucate, unde pare că e nevoie de puțin mai mult efort pentru a deplasa șoricelul.
Bine acestea sunt detalii cu care poate te poți obișnui în timp, eu le-am remarcat din prima deoarece am acum în rotație doar mouși foarte ușori si agili.
Software și iluminat
Software-ul prin care controlezi funcțiile lui AGM600 este unul global pentru produsele AOC, denumit AOC G-Menu. În funcție de regiunea în care este cumpărat mouse-ul există mai multe locuri de unde îl poți descărca. Eu am apelat la site-ul oficial AOC pentru Europa.



Odată instalat, adus la zi, G-Menu îți va detecta toate produsele AOC conectate la sistem, iar secțiunea de mouse va avea toate setările pentru AGM600.

Vei putea schimba comportamentul butoanelor, diferiții pași pentru rezoluția senzorului, sensitivitatea double clickului, viteza pointerului (Chiar și enhance pointer precision pe care nu vrei oricum să îl activezi vreodată, dar e acolo) dar și Polling Rate-ul.
În cazul iluminatului avem parte de logo-ul AGON plus o bandă LED care înconjoară partea inferioară a lui AGM600, orientat în jos care crează un efect de aură mouse-ului chiar interesant. Acestea sunt configurabile prin intermediul tabului Light FX din G-Menu, unde poți alege între o listă de efecte predefinite, unele având extra setări cum ar fi viteza, culorile principale etc.
Dacă deții mai multe produse compatibile Cu Light FX de la AOC/AGON atunci le poți sincroniza pe toate pentru a avea un iluminat uniform, global.
Faptul că G-Menu controlează toate dispozitivele AOC/AGON din dotare este un mare plus și îți dă o experiență premium.
Concluzie
AOC AGON AGM600 este un mouse foarte familiar ca și formă, cu care te ajustezi instant, singurul impediment fiind greutatea sa destul de mare pentru 2023. Dacă totuși îți plac moușii grei atunci ai parte de un senzor bun, cu 16000 max DPI, 400 IPS tracking la maxim 50 accelerare susținut de un grip bun și un iluminat plăcut.
Per total, experiența de utilizare a lui AOC AGM600 a fost una ok, mai ales luând în considerare prețul acestuia.




