Pentru împătimiții de Shootere competitive AOC 25G3ZM promite performanțe fără să ardă la buzunar. Dar oare simți diferența de la 144Hz la 240Hz?
Specificații
- Display
- Diagonală 24.5″ (62cm)
- Rezoluție 1920×1080 (Full HD)
- Tip panou – VA
- Curbat – Nu
- Tratament Antiglare
- PPI (Pixel per Inch) – 90
- Aspect Ratio – 16:9
- Luminozitate maximă – 300 nits
- Backlight – WLED
- Rată de refresh – 240Hz
- Timp de răspuns GTG – 1ms
- Timp de răspuns MPRT – 0.5ms
- Contrast – 3000:1
- Contrast dinamic 80M:1
- Unghi de vizualizare 178/178
- Ergonomie
- Înclinare -5/23 grade
- Pivotare -30/30 grade
- Delta înălțime – 130mm
- Rotire 90 grade – mod Portret
- Consum
- Consum Stand-By – 0.3W
- Consum tipic – 25W
- Consum OFF – 0.3W
- Conectivitate
- HDMI 2.0 x 2
- DisplayPort 1.2 x 1
- Audio Output – Headphone Jack 3.5mm
- Conținut cutie
- Cablu HDMI 1.8m
- Cablu DisplayPort 1.8m
- Cablu alimentare
- Feature-uri video
- Adaptive Sync
- Sync Range – 48-240Hz
- Semnal digital vertical – 48-240Hz
- Semnal digital orizontal – 48-240Hz
- Acoperire sRGB – 100%
- Acoperire DCI-P3 – 92%
- Flicker-Free
- Low Blue Light
- Design
- Ramă – 3-sided Frameless
- Culoare Ramă – Negru, Roșu
- Finisaj Ramă – Mat
- Culori spate – Negru, Rosu
- Finisaj spate – Mat
- Montură VESA 100×100
- Feature-uri Gaming
- Moduri Game – Off, RTS, FPS, Racing, Gamer1, Gamer2
- Compatibil G-Menu
- Low input Lag
- Shadow Control
- Game Colour
- Motion Blur Reduction
- Crisshair
- Frame Counter
- Compatibilitate consolă – 1920×1080@120Hz
- Dimensiuni
- Cu stand – 378-503 x 557,3 x 259 mm
- Fără stand – 329 x 557,3 x 48 mm
- Greutate 4.24Kg
Design/Construcție
Designul seriei G3 de la AGON este puțin mai simplu decât seriile G1/G2 și mai funcțional.
Nu avem prea multe elemente care să îți sară în ochi pe spate, doar două ventilații pentru disiparea căldurii și un logo AOC. Standul este simpluț, cu o gaură în centru pentru redirecționarea cablurilor și piciorul în X pentru stabilitate.
Materialele folosite sunt în principal plastice, solide, colorate negru mat. Singurele pete roșii sunt pe buza inferioară și pe spate (ventilațiile și gaura pentru redirecționarea cablurilor) plus o dungă roșie pe stand.
Suprafața panoului este mată, anti-reflexie.
25G3ZM este foarte subțirel, privit din lateral. Acesta ocupă foarte puțin spațiu în lățime, mai ales dacă îl montezi pe un braț multi-monitor.
Asamblarea monitorului se face foarte ușor, nu ai nevoie de șurubelniță sau alte ustensile. Piciorul monitorului se fixează cu prinderea cu arc, pe care o desprinzi cu butonul deja devenit comun la modelele AOC, iar piciorul se prinde ușor prin înșurubare. Montura este VESA 100×100, deci se va potrivi la brațele multi-monitor compatibile.
Standul permite mișcări foarte largi, de la pivotare -30/30 grade, cu înclinare între -5 și 23 grade și o diferență de 130 mm ajustare pe înălțime. De asemenea îl poți folosi și în modul Portret.
Cu ajutorul găurii din brațul lui 25G3ZM putem redirecționa cablurile pentru un aspect mai plăcut al biroului.
Pe partea inferioară avem cele 5 butoane care controlează meniul OSD al lui 25G3ZM dar și diferite setări rapide. Butonul de ON/Off este mai mare, pentru a fi simțit mai ușor.
În partea frontală a lui AOC 25G3ZM avem rama inferioară proeminentă, vopsită negru mat, cu logo-ul AOC flancat de 2 benzi roșii pentru contrast. Pe celelalte laturi avem rame aproape inexistente, cu diferența de la limita ecranului la margine de aproximativ 5 milimetri. Acest lucru înseamnă că monitorul se potrivește foarte bine în diferite setup-uri multimonitor pentru că îl poți lipi de alte monitoare și avea o imagine aproape continuă.
Conectorii prezenți sunt HDMI 2.0 x 2, DisplayPort 1.2 x 1 și Audio Output – Headphone Jack 3.5mm.
În cutie găsim monitorul, cablul de alimentare, un cablu HDMI și un DisplayPort, plus instrucțiuni.
Performanță
Primul pas când conectezi un monitor nou este să umblii în setările Nvidia/Ati și în cele din windows pentru că adesea sunt puse default pe 60Hz.
Mai jos am folosit contorul intern al monitorului pentru cadre afișate și cel din jocul Valorant (unul din cele două jocuri Shooter testate pe AOC 25G3ZM, alături de CS:GO, ale cărui poze nu mi-au ieșit ok) pentru a confirma că toate setările erau corecte.
Rezoluția lui 25G3ZM este Full HD (1920×1080), ceea ce pentru diagonala de 24.5″ este foarte ok. Premisa acestui monitor este viteza, pentru un cost redus, astfel rezoluția nu va fi QHD, deoarece adesea jocurile care rulează la 200+ cadre pe secundă nu sunt cele mai complicate grafic.
Panoul lui 25G3ZM este VA, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta la un contrast mai mult decât decent, la 3000:1. Luminozitatea, însă, a fost puțin problematică. De obicei 300 nits e acceptabil dar nu îi poți obține decât în modul custom, umblând la shadow control și alte setări. Orice alt mod predefinit folosit pentru gaming scade din luminozitate destul de drastic, iar în timpul zilei, dacă joci într-un mediu foarte luminos vei simți nevoia de extra Brightness.
Culorile acoperite de panou sunt decente. Acesta acoperă 92% din spectrumul DCI-P3 și 100% din sRGB, ceea ce e mai mult decât decent pentru orice monitor. Culorile redate sunt foarte ok în general, dar trebuie umblat puțin la luminozitate, cum am zis și mai sus. Dacă tot umblii prin modul custom pentru a obține acea luminozitate mare atunci poți ajusta și culorile după bunul plac.
MBR, sau Motion Blur Reduction, este o tehnică prezentă pe câteva din monitoarele AOC/AGON testate. Acesta reduce Motion Blur (ceața care apare în urma mișcărilor prea rapide) introducând Backlight Strobing prin inserarea cadrelor complet negre între cadrele normal afișate. Astfel, cu cât ajustăm sliderul MBR către 20, cu atât vom avea o imagine mai clară dar din ce în ce mai întunecată, deoarece se prelungește cadrul negru inserat. MBR nu funcționează simultan cu alte tehnici de sincronizare a cadrelor, cum ar fi G-Sync sau FreeSync/AdaptiveSync. Problema cu MBR pe acest model este că scazi luminozitatea și așa scăzută a panoului până când devine aproape inutilizabil.
Mai joc comparație tot cu un model AOC, puțin mai vechi, dar se poate vedea diferența cu sau fără MBR.
Pentru a elimina din Ghosting și diferite alte artefacte 25G3ZM are și funcții de Low input Lag și Overdrive. Urmărind cu atenție rezultatul modificărilor cu ajutorul UFOTest am ajuns la concluzia că Overdrive setat pe Medium produce mișcarea cel mai clară dintre toate, fără artefacte, fără fade, umbre sau flareups.
AOC 25G3ZM are și setări LowBlue Mode, care te vor ajuta în nopțile lungi de citit articole online sau de scris pe blog. În rest nu le folosesc pentru gaming sau vizionarea de conținut multimedia.
Un monitor de 240Hz va fi util în principal jucătorilor pasionați de shootere multiplayer sau care participă la competiții eSports și vor să obțină performanță cu orice mic avantaj pe care îl pot obține. Poate și un MOBA dacă crezi că acele extra cadre pe secundă te pot ajuta să dai un dodge perfect. Dacă nu te încadrezi în aceste categorii atunci modele pe 144Hz sau 165 sunt mai mult decât suficiente și poți folosi diferența de bani pentru a merge ori pe un panou mai bun, ori pe diagonală mai mare, tu decizi.
Experiența mea strict cu astfel de jocuri a fost una în general foarte rapidă. 240Hz combinați cu timpul foarte redus de răspuns (0.5ms MPRT sau 1ms GtG) este rețeta perfectă pentru un monitor capabil de performanță în jocuri precum Valorant, CS:GO, Apex Legends, Overwatch(2) sau Tarkov (Dacă vreodată vor optimiza engine-ul să depășești 100 cadre constant cu orice setup).
Iar răspunsul întrebării pe care ne-o punem cu toții este da, simți diferența între un Valorant/CS:GO pe 144Hz și același joc la 240Hz, chiar dacă doar în anumite momente. În majoritatea jocurilor și în majoritatea cazurilor nu, dar pentru firea competitivă și în eSports face diferența.
Concluzii
AOC 25G3ZM este un monitor foarte rapid, care este dedicat celor care doresc să stoarcă toate cadrele disponibile și orice avantaj aduce acest lucru în jocurile multiplayer eSports. În Valorant sau CS:GO s-a comportat excelent, cu momente în care m-a surprins efectiv la diferite flick-uri în mijlocul acțiunii.
Luminozitatea este punctul lui slab, din punctul meu de vedere, ea nefiind suficientă pentru nevoile mele decât în modul custom, cu Shadow Control off și diferite alte setări. Voi face un update dacă reușesc să testez alt 25G3ZM, în cazul în care modelul testat de mine a avut probleme și nu este ceva general.
Pentru orice alt tip de joc non-competitiv sau singleplayer nu își are rostul un astfel de monitor, mai bine investești într-un panou cu rezoluție, luminozitate sau culori mai bune
Prețul lui AOC 25G3ZM la momentul publicării acestui review este de aproximativ 1200 lei la PC Garage.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!