De obicei mă axez pe dispozitive din lumea gamingului dar e bine din când în când să ieși din rutină, așa că astăzi vă prezint monitorul AOC 24V5CW, un monitor dedicat în principal muncii, mai puțin gamingului.
Specificații
- Display
- Dimensiune ecran – 23.8″ (60.4cm)
- Plat
- Duritate display – 6H
- Finisaj Panou – Antireflexii
- Pixeli per inch (PPI) – 93
- Rezoluție – 1920 x 1080 Full HD
- Aspect Ratio – 16:9
- Tip Panou – IPS
- Luminozitate – 300 cd/m²
- Backlight – WLED
- Rată de reîmprospătare – 75Hz
- Timp de răspuns GtG – 4ms
- Timp de răspuns MPRT – 1ms
- Contrast – 1000:1
- Contrast dinamic – 20M:1
- Unghi de vizualizare – 178/178
- Culori display – 16.7 Milioane
- Conectivitate
- HDMI 1.4 x 2
- DisplayPort 1.2 x 1
- USB-C 3.2 x 1
- DP alt mode
- upstream
- alimentare curent până la 65W
- USB Hub – USB 3.2 (Gen 1) (4 USB Downstream)
- USB Fast Charge Port
- Audio Output – Headphone Jack 3.5mm
- În cutie
- Monitor
- Cablu HDMI 1.5m
- Cablu USB-C – USB-A/C 1.8m
- Cablu alimentare curent
- Video Features
- FreeSync
- Flicker Free
- Low Blue Light
- Acoperire spațiu SRGB – 119%
- Acoperire spațiu DCI-P3 – 88%
- Acoperire spațiu Adobe RGB – 101%
- Carcasă
- Tip Ramă – 3-sided Frameless
- Finisaj Ramă (față) – Mat
- Culoare Ramă (față) – Negru
- Culoare spate – Negru
- Stand detașabil
- Difuzoare – 2 x 5W
- Webcam – 2MP Win Hello Webcam
- Kensington Lock
- Compatibil montură Vesa 100×100
- Ergonomie
- Înclinare – 3.5° ±1.5° ~ 21.5° ±1.5°
- Ajustare pe verticală – 130mm
- Pivotare laterală – 28° ±2° ~28° ±2°
- Rotire mod Portret
- Consum
- Sursă – Internă
- Alimentare – 100 – 240V 50/60Hz
- Consum tipic – 28W
- Consum Standby – 0.5W
- Consum OFF – 0.3W
- Dimensiuni
- Monitor + Stand (mm) – 613.03(H)x516.6(W) x200(D)
- Monitor fără stand (mm) – 613.03(H)x363.4(W) x43.9(D)
- Greutate – 6.08 Kg
Design/Construcție
Apreciez foarte mult cutiile de monitoare care se deschis în sus și nu pe lateral ca să faci wrestling cu poliestirenul/cartonul în care stă.
Odată scos din cutie te lovește designul minimalist a lui AOC 24V5CW. Acesta este negru, uniform, fără elemente care să iasă în evidență. Singurul lucru care se remarcă este logo-ul AOC, plasat central pe buza inferioară și webcamul plasat superior. Webcamul pare un punct sensibil așa că mare atenție la mișcarea/manipularea monitorului să nu îl rupeți din greșeală.
Culoarea predominantă a lui 24V5CW este negru,
Spatele lui 24V5CW este, surprinzător, simplu. Logo-ul AOC, amplasat central, este singura caracteristică non-neagră.
Tot pe spate remarcăm difuzoarele care flanchează lateral zona de porturi, Kensington lock și butonul multidirecțional pentru controlul funcțiilor lui 24V5CW. Am mai zis în trecut, nu este metoda mea preferată de control, prefer un buton separat de ON/OFF + acest joystick, pentru a preveni apăsări accidentale.
Baza metalică a standului se prinde de braț cu ajutorul a 3 șuruburi. pentru acestea va fi nevoie de șurubelnița inclusă în pachet. Prinderea standului este ușoară, nu necesită ustensile extra, dar dacă vrei să folosești montura VESA 100×100 atunci va trebui să apelezi tot la mini-șurubelnița. Este primul monitor testat care vine cu așa ceva în pachet, bonus points AOC.
Standul deși pare simplu este foarte dinamic, având multe poziții posibile de folosire. Acesta poate fi înclinat destul de mult (3.5° ±1.5° ~ 21.5° ±1.5°), poate fi pivotat pe lateral fără mișcarea bazei (28° ±2° ~28° ±2°) dar și permite rotirea monitorului pentru a fi folosit în modul Portret (pe verticală).
Apreciez și amprenta destul de scăzută la sol a standului, acesta fiind și suficient de subțire cât să nu încurce fire/mousepad.
Menționez că poți și redirecționa cablurile prin stand, pentru a crește ergonomia biroului, iar spațiul este suficient de mare cât să permită trecerea mai multor cabluri.
Profilul lateral al monitorului este destul de redus, acesta ocupând aproximativ 20cm, numai bun pentru birourile înguste. Fără stand, 24V5CW are grosimea de aproximativ 4cm.
Greutatea lui 24V5CW este de aproximativ 6 Kg cu tot cu stand, iar 3.6 fără, deci va fi compatibil cu toate brațele de monitor Vesa 100×100 de pe piață.
Webcamul este în partea superioară a monitorului, ieșit în afară. Acesta are și un buton-slider care o blochează, în cazul în care sunteți urmăriți și vreți intimitate.
Conectorii prezenți la 24V5CW sunt diverși și acoperă toate nevoile. Avem parte de HDMI, DisplayPort, USB-C, Jack 3.5mm și Hub de 4 USB-uri.
Performanță
Capitolul de performanță va fi tratat puțin diferit, deoarece 24V5CW nu se încadrează în tiparul obișnuit de monitoare testate de mine. Așadar l-am folosit predominant pentru muncă, scris pe site, browsing și un ocazional gaming dacă nu sunt jocuri foarte rapide, unde 60-75Hz rata de reîmprospătare ar fi prea puțin.
Rezoluția nativă a lui 24V5CW este Full HD (1920×1080), ceea ce înseamnă că nu va fi prea exigent cu necesitățile de procesare video a dispozitivului la care îl legi. Astfel va funcționa și cu laptopurile de muncă mai slabe dpdv al performanțelor.
Panoul IPS contribuie la experiența plăcută de muncă aducând unghiuri de vizualizare aproape complete 180grade, fără distorsiuni, alături de culori decente.
Luminozitatea de 300cd/m2 acoperă munca și în cele mai însorite zile.
Pentru munca după apus, cum ar fi scrisul pe blog noaptea, avem și moduri speciale de Low Light, moduri tradiționale pentru monitoarele AOC.
Un feature foarte util pentru office work este faptul că poți lega laptopul de muncă prin USB-C la 24V5CW și acesta îi va încărca bateria, în limita a 65W putere, ceea ce acoperă majoritatea laptopurilor non-gaming. Acest lucru este posibil deoarece portul USB-C este și upstream.
În cazul laptopului de muncă a mers perfect și a eliminat nevoia cablului de alimentare.
Formatul 3-sided Frameless se pretează foarte ușor în setup-urile multimonitor. Ramele laterale sunt foarte mici, la aproximativ 7mm grosime.
Culorile redate de AOC 24V5CW sunt mai mult decât decente. Acesta este capabil să acopere majoritatea gamelor de culori, anume: 94%DCI-P3, 118% sRGB, 101% Adobe RGB.
Meniul OSD permite customizarea culorilor după bunul plac. Am preferat modul sRGB pentru fidelitate în vizionarea de conținut multimedia.
Webcamul lui 24V5CW este de 2 Megapixeli și este compatibil Windows Hello. Acesta, alături de senzori adiționali și microfon pot fi folosiți pentru logarea în Windows fără parole sau coduri PIN. Calitatea webcamului nu mi s-a părut extraordinară, depinde foarte mult de lumina ambientală. În condiții de lumină bună aceasta este acceptabilă, nu cred că se vor plânge colegii de la muncă.
Odată terminată sesiunea de Teams sau Zoom poți utiliza sliderul inclus pentru a bloca viziunea camerei, în caz că-ți este frică de hackeri. De asenenea, din meniul OSD poți opri și microfonul.
Trebuie să ating și partea de gaming. Am încercat să mă joc shootere, unde, deși ajută acele 1ms timp de răspuns MPRT, nu pot trece peste pragul maxim de 75Hz rata de reîmprospătare. Desigur, pentru cei care sunt obișnuiți nu va fi mare diferență, dar după ce joci pe minim 144Hz de 10 ani mi-e foarte greu să mă întorc.
În jocuri în care nu contează rata de reîmprospătare atât de mult poți admira culorile panoului IPS.
Concluzii
AOC 24V5CW este un monitor de office versatil, care combină diferite abilități necesare în era Work from Home, cu mici caracteristici care să țină pasul și în gaming ocazional. Logarea cu Win Hello face lucrurile și mai ușoare.
Faptul că îți poți ține laptopul legat prin USB-C la monitor și numai ai nevoie de încărcător este un beneficiu foarte subestimat, mai ales dacă ții la aspectul minimalist al biroului.
Pentru extra puncte ai și USB Hub cu 4 USB-uri, două difuzoare audio și poți folosi monitorul pe verticală.
Prețul lui AOC 24V5CW, la momentul publicării acestui review, este de 1100 lei la EMAG.
Ca de obicei cu pozele non-screenshots și editarea lor m-a ajutat Andreea. Check her work out!