Un monitor bun este un monitor care acoperă o nevoie cu succes. Trebuie să ținem cont că nu toate monitoarele trebuie să fie cele mai bune la absolut orice, avem și modele de buget, unde raportul preț/performanță este cel mai important. Un astfel de model axat pe zona de gaming este și AOC 24G4X. Hai să vedem ce poate.
Specificații
- Display
- Diagonală 23.8″ (60.5cm)
- Rezoluție 1920×1080 (Full HD)
- Tip panou – IPS
- Curbat – Nu
- Tratament Antiglare
- PPI (Pixel per Inch) – 92
- Aspect Ratio – 16:9
- Luminozitate maximă – 300 nits
- Backlight – WLED
- Rată de refresh – 180Hz
- Timp de răspuns GTG – 1ms
- Timp de răspuns MPRT – 0.5ms
- Acoperire segment culori NTSC – 85%
- Contrast – 1000:1
- Contrast dinamic 80M:1
- Unghi de vizualizare 178/178
- Ergonomie
- Înclinare -5/23 grade
- Pivotare -30/30 grade
- Delta înălțime – 130mm
- Rotire 90 grade – mod Portret
- Consum
- Consum Stand-By – 0.3W
- Consum maxim – 37W
- Consum OFF – 0.3W
- Conectivitate
- HDMI 2.0 x 2
- DisplayPort 1.2 x 1
- Audio Output – Headphone Jack 3.5mm
- Audio
- Difuzoare – 2
- Putere – 2W
- Conținut cutie
- Cablu HDMI 1.8m
- Cablu DisplayPort 1.8m
- Cablu alimentare
- Feature-uri video
- Adaptive Sync
- G-Sync compatibil
- Sync Range – 48-180Hz
- Semnal digital vertical – 30-200Hz
- Semnal digital orizontal – 30-200Hz
- Acoperire sRGB – 130%
- Acoperire DCI-P3 – 93.4%
- Flicker-Free
- Low Blue Light
- Design
- Ramă – 3-sided Frameless
- Culoare Ramă – Negru, Roșu
- Finisaj Ramă – Mat
- Culori spate – Negru, Rosu
- Finisaj spate – Mat
- Montură VESA 100×100
- Feature-uri Gaming
- Moduri Game – Off, RTS, FPS, Racing, Gamer1, Gamer2
- Compatibil G-Menu
- Low input Lag
- Shadow Control
- Game Colour
- Motion Blur Reduction
- Crisshair
- Frame Counter
- Compatibilitate consolă – 1920×1080@120Hz
- Dimensiuni
- Cu stand – 380-493.6 x 540 x 207 mm
- Fără stand – 325 x 540,3 x 50.6 mm
- Greutate 4.4Kg
- Greutate fără stand – 2.6Kg
Design/Construcție
De fiecare dată mă bucur când văd o cutie de monitor care se deschide frontal, un obicei pe care aș vrea să fie adoptat cât mai larg pentru că îți face viața mult mai ușoară. Știu că un utilizator normal nu va plimba monitorul prin cutii la fel de des ca mine dar este clar varianta superioară.
Materialele principale folosite în construcția lui AOC 24G4X sunt plastice, cu susținere metalică interioară în cazul standului. Construcția este solidă, acesta ne-scârțâind mai mult decât orice alt monitor.
Culoarea principală a acestuia este negru mat.
Partea frontală a lui 24G4X este destul de standard pentru un monitor AOC din ultimii ani, anume 3 side-frameless și buza inferioară mai groasă pentru a acomoda logo-ul AOC central și butoanele pentru controlul funcțiilor monitorului/meniului OSD.
Spatele lui 24G4X este și el relativ minimalist. Avem parte de un logo AOC Gaming și niște ventilații stilizate. Acestea sunt înglobate într-un design geometric plăcut.
Montura pe care vine brațul lui AOC 24G4X este VESA 100×100. Este foarte ușor de desfăcut, fiind vorba de un Quick Release cu care ne-am obișnuit deja la mai toate AOC-urile. No screws needed, decât dacă apelezi la un braț multi-monitor, caz în care le vei găsi sub.
Brațul și standul lui AOC 24G4X este și el destul de simplu, singurul lucru inedit fiind gaura pentru redirecționarea cablurilor care virează spre stânga.
Acesta permite mișcări chiar ample, putând roti monitorul stânga dreapta cu 30 grade. Înclinarea este standard, între -5 și 23 grade, iar Pivotarea în modul Portret se poate face atât pe stânga cât și pe dreapta.
Amprenta pe birou a lui 24G4X este chiar mică. Aceasta nu va încurca prea mult diferitele fire/mouse etc pe care le ai pe birou. Pentru a fi siguri de asta au și rotunjit toate colțurile și unghiurile bazei ca să nu agațe.
Ca și porturi remarcăm:
- HDMI 2.0 x 2
- DisplayPort 1.2 x 1
- Audio Output – Headphone Jack 3.5mm
24G4X nu are funționalitate KVM sau alte porturi USB upstream/downstream.
Greutatea lui 24G4X este foarte redusă, el cântărind sub 3 Kilograme fără stand/braț, lucru care îl face compatibil cu majoritatea brațelor multi-monitor de pe piață.
Performanță
Scăderea de la 240Hz pentru modelul anterior ( AOC 24G3ZM ) la 180 de cadre pe secundă este compensată cu schimbarea panoului cu unul IPS care este mai capabil la capitolul redare de culori. Chiar și așa, 180 de cadre pe secundă sunt mai mult decât suficiente pentru majoritatea gamerilor.
Culorile redate de panoul lui 24G4X sunt decente, acoperind cam 93% din spectrul de culori DCI-P3, iar calibrarea „out of the box” este mai mult decât ok. Pot spune că este gata de acțiune la prima instalare, ceea ce e întotdeauna preferabil.
Panoul lui G4X este capabil să atingă luminozitate maximă pe alocuri de 300 nits. Aceasta este suficientă cât să nu te blocheze razele solare care bat înspre acesta. Ajută de asemenea în prevenirea reflexiilor enervante și tratamentul mat al ecranului.
Această luminozitate este scăzută considerabil de funcția MBR (motion blur reduction) prin care backlight-ul este stins în sincron cu fiecare cadru. În funcție de setare, efectul acesta poate fi mai agresiv și poate afecta considerabil luminozitatea percepută. Personal nu am văzut o claritate considerabil mai mare cât să justifice scăderea mare în brightness așa că am preferat să nu activez funcția MBR.
De asemenea, de menționat că aceasta nu este activabilă cât timp ai Adaptive Sync pornit. Mi-aș dori ca meniurile AOC să menționeze în dreptul fiecărei funcții dacă activarea acesteia dezactivează alte funcții/submeniuri.
24G4X are funcția de Overdrive pentru a minimiza timpul de răspuns al panoului. Cu acesta setat la Maxim, pentru rate de reîmprospătare ridicate (100+ Herzi) am observat puține efecte de overshoot (se mai numește inverse ghosting). Tradus în limba română, compensarea pe care vrea să o facă funcția de Overdrive merge cumva în direcția opusă, culorile schimbându-se prea repede și creând un fel de aură în jurul obiectelor/personajelor în mișcare. Cel mai ok și rapid mi s-a părut pe setarea de Medium pe care o recomand pentru orice situație.
24G4X nu poate reda conținut HDR. Nu mă surprinde dată fiind plaja de preț în care se încadrează. Există totuși în meniul OSD al acestuia moduri HDR de culoare. Acestea nu sunt decât niște filtre care se supraimpun peste imaginile redate de monitor.
Gamingul este locul în care AOC 24G4X se simte la el acasă. Jocuri rapide precum Counter Strike 2, Valorant sau chiar și Battle-Royale-uri precum PUBG (În cazul în care nu are iar un update care să strice performanța) sau Fortnite sunt ținta pentru astfel de monitor. 180 de cadre pe secundă și un input lag scăzut sunt acolo să asigure faptul că tu ai dat clickul căștigător :). Desigur că nu putem neglija alte jocuri precum League of Legends/Dota 2 sau chiar și Rocket League, dacă ai chef, dar FPS-urile sunt unde vei vedea cel mai repede viteza monitorului.
AOC 24G4X poate fi utilizat în setupuri multi monitor cu ușurință. Designul 3-side-frameless ajută în amplasarea apropiată a mai multor monitoare pentru a minimiza spațiul mort și a crea imersiune. De asemenea, montura VESA 100×100 este cea mai populară în rândul brațelor multi-monitor. Nu în ultimul rând, greutatea de 3 kilograme este sub pragul minim de 4 kilograme pe care îl asigură 90% din brațele prezente pe piață.
Difuzoarele incorporate sunt stereo și au puterea de 2W. Acestea nu te vor da pe spate, sunetul redat fiind ok ca volum dar plin de ecoul acela standard. Sunt acceptabile în cazul în care vrei să vezi un Netflix și te-ai săturat de căști dar nu vor oferi performanță sau o calitate ridicată audio.
Meniul OSD este în sfârșit schimbat. Cel prezent pe generațiile anterioare devenise deja învechit, puțin anevoios de utilizat în anumite circumstanțe. Varianta nouă arată mai modern fără să compromită la capitolul informație afișată. Funcțiile monitorului sunt în mare parte ce te-ai aștepta și navigarea este relativ intuitivă cu ajutorul celor 5 butoane. Prefer joystick-urile multidirecționale dar te înveți ușor și cu sistemul-butoane.
Concluzii
AOC 24G4X este un candidat excelent pentru cei care vor gaming Full HD rapid dar au constrângeri bugetare. Acesta oferă viteză, culori decente și un raport preț/performanță foarte greu de bătut. Da, contrastul poate fi și mai bun dar așteptările tale ar trebui să fie proporționale cu prețul monitorului, iar în acest caz, 24G4X le depășește.
Prețul lui AOG 24G4X, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 780 de lei la Emag.