După ce m-am jucat cu fratele mai mare am zis să văd ce poate oferi și ceva puțin mai mic din portofoliul Acer. Astfel vă prezint Acer Nitro 16, varianta de 16 inchi, cu ecran 16:10 și RTX 4050.

Specificații
- Procesor
- Model: i7-13700H
- Viteză – 2.4GHz
- Turbo – 5GHz
- Număr nuclee – 14
- Generație – 13
- Memorie
- RAM Instalat – 32 GB
- Tip RAM – DDR5 SDRAM
- Card Reader
- Storage
- Capacitate SSD – 2TB
- Interfață SSD – PCIe NVMe
- Drive optic – Nu
- RAID
- Dispozitive Input
- TouchPad
- Multi-touch
- Rezistență la umezeală
- Certificare Microsoft Precision Touchpad
- Tastatură
- Iluminat tastatură
- TouchPad
- Baterie
- Nr. Celule – 4
- Tip Baterie – Lithium Ion
- Durată maximă baterie – 8 ore
- Putere baterie – 90Wh
- Putere maximă PSU – 330 W
- Dimensiuni
- Înălțime 27.9mm
- Lățime – 360mm
- Adâncime – 280mm
- Greutate – 2.8Kg
- Culoare – Obsidian Black
- Display
- Dimensiune ecran – 16 inch
- Tip Ecran – LCD
- Backlight – LED
- Tip Panou – IPS
- Aspect ratio – 16:10
- Rezoluție – 2560 x 1600
- Refresh Rate – 165 Hz
- Tratament – Mat
- Densitate – 189ppi
- Placă video
- Model – Nvidia GeForce RTX 4050
- Memorie dedicată – 6GB
- Tehnologie Memorie – GDDR6
- GPU Boost Clock – Până la 2350 MHz
- Alimentare maximă – 140W
- Dispozitive incorporate
- Microfon
- Webcam
- Porturi
- 1x HDMI
- 1x USB 3.2 Gen1 Type-A
- 2x USB 3.2 Gen2 Type-A
- 2x USB 3.2 Gen2 Type-C
- Până la 10Gbps transfer
- DisplayPort prin USB-C
- Thunderbolt 4
- USB Charging 5V; 3 A,
- DC-in port 20V
- 65W
- Rețea RJ-45 – DA

Design/Construcție
Aspectul general al lui Acer Nitro 16 este unul plăcut, nu ostentativ. Carcasa ecranului are un design Nitro specific, cu emblema-hologramă Nitro amplasată central, flancată de un N stilizat și brandingul Acer Nitro în colț, mic.

Ce îl trădează pe Nitro 16 sunt aerisirile dorsale și grosimea. Acestea ascund un circuit de aerisire foarte competent, după cum vom arăta la capitolul de Performanță.

Că tot vorbim de aerisiri, ele sunt prezente atât pe spate, cât și simetric pe ambele părți. Toate sunt evacuări, iar intrările, zonele pe unde își trage aer rece Nitro 17 sunt amplasate pe dedesubt.



Materialele folosite în construcția lui Acer Nitro 16 sunt plastice, groase, destul de solide. Acesta nu bate, nu troncăne, nu scârțâie, iar jocul când apeși mai tare pe tastatură este mic. Ecranul este solid și el, dar are pe zona de webcam puțin flex.
Pe față avem același logo Nitro amplasat central sub ecran, iar deasupra acestuia, tot central, webcamul. Pe toate laturile ecranului avem piciorușe cauciucate pentru protecție împotriva apăsării excesive sau a trântirii ecranului în momentele de rage maxim în gaming.

Tastatura lui Nitro 16 este, ca și în cazul fratelui mai mare Nitro 17, una aproape de 96% – 1800 Compact(include Numpad). Diferența față de Nitro 17 este faptul că varianta pe 16 inchi are marginile carcasei mult mai compacte în jurul tastaturii.



Aceasta este iluminată, cu blocurile WASD și săgeți subliniate vizual, dar și tactil, în cazul lui W, pentru a fi mai ușor de găsit în grabă.
În partea superioară tastaturii avem switch-ul iluminat pentru modurile de funcționare și niște aerisiri stilizate.

Sub tastatură avem, desigur, touchpadul multi-touch. Acesta este destul de mare pentru fanii acestui tip de input, eu nu mă pot dezlipi de mouse.

Sistemul de balamale prezent pe Nitro 16 este unul solid, capabil să ține ecranul de 16 inchi la aproape orice poziție îl vrei, având o plajă destul de mare de unghiuri, până la 160 grade aproximativ.




Pe spatele laptopului avem picioare masive de cauciuc pentru extra grip. Acestea asigură stabilitatea laptopului dar și un airflow corect necesar răcirii unui laptop de gaming.

La capitolul Conectivitate Acer Nitro 16 stă excelent, având
- Pe dreapta: 2x USB-A 3.2, Kensington Lock
- Pe stânga: RJ-45 Network Interface, 1x USB-A 3.2, 1x MicroSD reader, 1x Combo Jack 3.5mm
- Pe spate: 1x HDMI, 1x DC-IN port, 2x USB-C.
DisplayPort-ul lipsește dar poate fi simulată o legătură video prin USB-C.



Nitro 16 este puțin mai ușor decât fratele mai mare pe 17 inchi, cântărind „doar” 2.6-2.8 Kilograme în funcție de configurație.

Performanță
Ecran
Nitro 16 are în dotare un IPS de rezoluție WQXGA (da, știu, multe litere), adică un 2K alungit ca să acopere ecranul de format 16:10, anume 2560 x 1600. Acesta are o rată de reîmprospătare de 165 cadre pe secundă și un contrast 1200:1.






Fiind IPS se pot observa și din imagini unghiuri de vizualizare excelente, aproape din orice unghi ai urmări vei avea parte de culori corecte și imagini fără întunecare.
Luminozitatea maximă atinsă de panoul lui Nitro 16 este de aproximativ 500 nits, o luminozitate mai mult decât suficientă pentru utilizarea în timpul zilei, în lumină ambientală puternică. Acest lucru este ajutat și de panoul mat, antireflexiv.
Rama foarte îngustă a ecranului ajută la sentimentul de imersiune în imaginile urmărite. De asemenea poate facilita utilizarea lui Nitro 16 în setupuri multi-monitor.


În gaming multiplayer competitiv, cele 165 cadre pe secundă își fac simțită prezența, oferind o imagine foarte fluidă chiar și în cele mai rapide momente de aim glorios din Counter Strike 2 sau Valorant, PUBG și chiar și în APEX Legends, joc pe care nu îl mai joc :).
Utilizare
Dacă vrei să beneficiezi de puterea completă a lui Nitro 16 atunci trebuie să asiguri libertatea circuitului de aer. Acesta este compus din 2 intrări amplasate pe partea inferioară, ușor de blocat în cazul în care folosești laptopul în poală/pat sau pe o suprafață neuniformă. Ieșirile sunt amplasate în spate și în lateral deci atenție și la zona din jurul acestora să nu amplasezi obiecte sensibile la căldură.





Teste sintetice
Mai jos o listă de rezultate cu o parte din ele susținute de screenshots, ca să nu umplu stocarea de pe blog :).
- Rezultatele din 3DMark arată că poți rula majoritatea jocurilor chiar și pe placa video RTX 4050 de la NVIDIA, chiar dacă pentru unele mai demanding (Cyberpunk de exemplu) va trebui să faci mici compromisuri la calitate, prin activarea DLSS, sau să scădem rezoluția pentru a avea o experiență fluidă (minim 60FPS)

- În PCMark 10 scorul obținut a fost de 7300 – 7500, un scor care îl plasează peste 89% din sistemele testate.



Intel Core i7 13700H este un procesor mai mult decât capabil, care va ține pasul cu cererile tale, chiar dacă vrei să te apuci de streaming, encoding sau video rendering.
- Cinebench R23 a rulat timp de ore întregi pe Nitro 16, pentru a sublinia încă o dată performanțele lui Intel Core i7 13700H din dotare. Acesta a scos în medie 1730 puncte pe Single Core și 19000 pe Multi Core, performanțe susținute și de sistemul de răcire foarte capabil. În cel mai nou Cinebench 2024 am scos 104 pe Single Core și 1100 Multi Core.





- CrystalDiskMark arată o performanță foarte rapidă a celor două SSD-uri M.2 din dotarea lui Nitro 16, în mare parte datorită plasării acestora în RAID.


Performanța în jocuri
Placa video din dotarea lui Nitro 16 este suficient de capabilă să ducă majoritatea jocurilor aruncate înspre acest laptop, excepție fiind unele jocuri AAA. RTX 4050 are 6GB de RAM GDDR6, deci în cazul jocurilor mai demanding, cum ar fi Cyberpunk 2077, va trebui să apelezi la tehnici de upscaling precum DLSS, pentru a sări de 30 de cadre pe secundă la setări High/Ultra, la rezoluția 2560 x 1600. Dacă vrei și mai multe cadre pe secundă
DLSS-ul este de nelipsit și în cazul în care vrei să activezi toate setările în materie de Raytracing. Fiind mezinul familiei 4000 de la NVIDIA, 4050 nu dispune de multe nuclee de Raytracing, iar în cazul în care știi că vrei maximul de Raytracing în viața ta va trebui să cauți varianta lui Nitro 16 dotat cu minim RTX 4060.
La capitolul multiplayer competitiv nu vei avea la fel de multe griji, deoarece majoritatea sunt făcute să meargă pe aproape orice sistem. Prin urmare, jocuri precum Valorant, Counter Strike 2, PUBG, chiar și APEX Legends sau Overwatch 2 pe care nu le mai joc la fel de mult, rulează liniștite la minim 165 cadre pe secundă cât să scoată în evidență și această proprietate a panoului folosit.
Pe durata „testării” în aceste jocuri, luptând cu inamicii nu am constatat încălzirea lui Nitro 16, cât să mă deranjeze la degete. Răcirea și-a făcut treaba mai ales în modul Turbo din NitroSense.
Software
NitroSense este software-ul principal prezent pe oricare laptop din seria Nitro de la Acer. Acesta monitorizează și controlează comportamentul sistemului de răcire dar și iluminatul tastaturii sau sunetul reprodus de difuzoarele integrate.
Tot prin NitroSense am urmărit și temperaturile CPU/GPU pe durata testării.
În mod evident, scenariul meu preferat este Turbo, scenariu în care beneficiezi de toată puterea lui Acer Nitro 16. Acesta este inaccesibil când rulezi pe baterie din motive evidente.







Tot prin NitroSense poți rula diferite alte aplicații instalate (Care Center de la Acer, DTS Surround sau diferite altele).
Tastatura
Tastatura se simte ok, ca o tastatură de laptop, poate cu o distanță până la bottom-out puțin mai mare, la circa 1.4mm. Tastele WASD sunt foarte ușor de găsit, chiar și fără să te uiți în jos, datorită marcajului tactil de pe tasta W.
Singura diferență față de o tastatură normală este amplasarea butonului Nitro Sense în locul în care în mod normal găsim NumLock-ul, acesta din urmă fiind puțin mai în dreapta. Vor fi câteva apăsări accidentale până te obișnuiești.





Tastatura lui Acer Nitro 16 este iluminată RGB. Mi-ar fi plăcut să fie iluminatul customizabil per tastă, nu cu 4 zone de iluminat.
Pe toată durata testării aceasta nu s-a încălzit suficient cât să devină deranjant pentru degete.
Touchpadul
Touchpadul integrat în Acer Nitro 16 este suficient de mare pentru a fi utilizat de fanii acestui input foarte comod și rapid. Acesta suportă și gesturi multitouch. Clickul este suficient de dur cât să nu fie apăsat accidental. Fiind un fan al mouse-ului am dat disable în utilizarea curentă a acestuia și pentru a preveni apăsări accidentale cu podul palmei.


Difuzoarele
Difuzoarele lui Nitro 16 au 2W putere și sunt amplasate în partea interioară, flancând piciorușele cauciucate, orientate în jos.


Acestea sunt suficiente pentru anumite jocuri casual, sau poate pentru o conferință, două într-un mediu liniștit, dar pentru orice altceva recomand cu căldură căștile.
Zgomotul ventilatoarelor
Nitro 16 este relativ tăcut în modul Silent sau Balanced din NitroSense. Fiind oprite sau pe turații minime acestea generează puțin sunet ambiental. Dacă totuși treci în modul Turbo pentru că ai nevoie de performanță maximă, acesta va fi acomodat și de sunetul celor 6200 de rotații maxime.
Bateria
Bateria unui laptop de gaming nu este în general unul din factorii principali pentru care alegi un astfel de model. Fiind un consumator puternic, Nitro 16 reușește să dreneze bateria de 90Wh în cam 2 ore, cu luminozitatea la maxim și modul Turbo din NitroSense.


Încărcat la 100% lăsat în modul Balanced, cu ecranul dat la maxim luminozitate și pornit documentare pe Netflix – bateria a ținut 3h45min, iar cu 40% luminozitate durata de viață a bateriei a crescut la 5h15min.
Porturile USB-C permit încărcarea dispozitivelor conectate cu până la 65W. În teorie poți lega un monitor extern sau diferite alte dispozitive.
Concluzii
Nitro 16, ca și fratele lui mai mare testat anterior, este un laptop gata de acțiune. Testând varianta dotată cu RTX 4050 de la NVIDIA, mezinul liniei 4000 de plăci video, Acer Nitro 16 se adresează celor care sunt mai constrânși de buget dar vor totuși puțină performanță.
Am rulat la rezoluție 2560 x 1600 (Format 16:10) majoritatea jocurilor cu setările pe ultra sau high fără probleme cu un număr acceptabil de cadre pe secundă. Sunt excepții (Cyberpunk 2077) unde trebuie să folosești DLSS, poate chiar să scazi rezoluția/calitatea pentru a avea o experiență fluidă.
Cele mai populare jocuri multiplayer în schimb funcționează perfect și te vei putea bucura atât de latența scăzută a panoului IPS dar și de cele 165 de cadre pe secundă liniștit.
La capitolul aerisire Nitro 16 poate fi puțin zgomotos cu ventilatoarele la 6000 RPM dar este un preț pe care îl voi plăti oricând pentru performanță.






La momentul publicării acestui review, Acer Nitro 16, varianta testată cu procesor Intel Core i7-13700H nu este în stoc, dar găsim varianta cu procesor Intel Core i5 – 13500H la aproximativ 5400 lei.