Când ne alegem un laptop/notebook trebuie să știm bine la ce îl vom folosi pentru a nu face nici overkill nici o economie care să nu ne încurce mai mult ulterior. Astfel vă prezint un laptop pentru nehotărâți, Acer Aspire 7, poate oare să acopere o plajă mai largă de nevoi? Hai să vedem.

Specificații
- Cod – A715-76G
- Procesor – Intel Core i5 – 12450H 2 GHz Octa Core
- Dimensiune ecran – 15.6 inchi
- Tip Display – IPS
- Rezoluție – 1920 x 1080
- Refresh Rate – 60 Hz
- Aspect Ratio – 16:9
- Placă video – NVIDIA GeForce RTX 2050 4GB
- Storage – 512GB – PCIe NVMe
- SDRAM – 16GB LPDDR5
- Wi-Fi 6
- Bluetooth
- Tastatură + numpad iluminată
- Porturi:
- HDMI Output
- USB 3.2 Gen 1 Type-A x 3
- USB Type-C
- RJ-45
- Baterie
- Capacitate – 50 Wh
- Tip – Li-Ion
- Număr celule – 3
- Durată de viață maximă – 8 ore
- Consum maxim – 65W
- Greutate – 2.1 Kg
- Dimensiuni – 19.9 x 362.3 x 237.4 mm

Design/Construcție
Exteriorul lui Aspire 7 este unul relativ simplu, cu un aspect general minimalist. Pe spatele acestuia se poate observa un logo „cuminte” Acer pe un top plate metalic.

Culoarea predominantă este gri-ul cu materiale plastice și metalice utilizate pentru carcasa lui Aspire 7.
Pe spatele lui Aspire 7 avem ventilațiile-intake, iar evacuările sunt amplasate pe lateral-spate și dreapta.



Balamalele lui Aspire 7 sunt solide și permit poziționarea ecranului în unghiuri până la aproximativ 145 grade aproximativ. Acestea au dublu rol, ridicând laptopul de pe sol pentru a facilita circularea aerului pe sub acesta.


Și în cazul acestui model regăsim sistemul de piciorușe de cauciuc extra pe carcasă întâlnit la multe alte serii Acer. Acestea au scopul să prevină zgârieturi pe carcasă și să ofere extra aderență.
La capitolul porturi Aspire 7 stă chiar bine. Regăsim:
- Port alimentare, HDMI 2.0, RJ-45, 2x USB Type A și 1x USB-C pe partea stângă
- Combo Jack 3.5mm, 1x USB-A și Kensington Lock


Difuzoarele sunt două, Stereo și sunt amplasate pe partea inferioară a lui Aspire 7, flancând piciorușele de cauciuc.


La 2.1 kilograme, Aspire 7 poate fi considerat un laptop normal ca și greutate.
Performanță
Panoul lui Aspire 7 este IPS, ceea ce înseamnă unghiuri de vizualizare bune și culori redate decente. Vei putea viziona conținut multimedia, WFH, juca jocuri prin pauze. Acest ecran acoperă cam 60% din spectrul de culori sRGB ceea ce poate fi puțin pentru anumiți utilizatori pro. Cert e că în imaginile folosite pentru testare, pe zonele de fade nu s-au pixelat culorile și tranziția între diferitele nuanțe redate a fost smooth, lucru bun.








Sistemul de balamale din dotarea lui Aspire 7 este întâlnit și la alte serii de laptopuri din gama Acer, precum seria Swift. Acestea la deschidere ridică laptopul de pe birou puțin atât pentru a facilita un airflow mai bun dar și pentru o poziție de tastare mai comodă. Pentru aderență avem și niște extra piciorușe cauciucate pe spatele ecranului.


Cei 16GB RAM LPDDR5 prezenți (expandabili până la 32GB) sunt foarte utili în taskuri care ocupă foarte multă memorie, precum editare foto/video și chiar și anumite jocuri.
Varianta lui Aspire 7 testată este dotată cu un procesor decent din seria 12, dar H, care sunt peste variantele U – Intel Core i5 12450H. Acesta nu te va lăsa la greu în softuri mai demanding, editare foto/video sau gaming.


Cinebench R23 a fost singurul CPU benchmark la care am apelat în cazul lui Aspire 7, deoarece știam la ce să mă aștept. Un model middle-of-the-road nu va scoate scoruri stratosferice în benchmarks pentru că nu acesta este scopul lui. Aspire 7 vrea să fie companionul tău atât la muncă dar și la portabilitate și poate chiar și un gaming ocazional.
Pentru modele all-rounder este important și scorul obținut în benchmarkuri generale, precum PC Mark 10. Aspire 7 a scos scoruri între 4800 și 5000 de puncte, valori mai mult decât respectabile care-mi susțin ipoteza că am în față un model bun-la-toate.


SSD-ul din dotarea lui Aspire 7 a fost de 512GB (Varianta testată de mine) dar este disponibil și cu stocare mai mare, în funcție de modelul ales. Modelul este Western Digital SN740, PCIe Gen4, ceea ce înseamnă că poți atinge viteze de până la 5000 MB/s pe citire, cu 4000 MB/s scriere.
Vitezele acestea înseamnă un timp de încărcare redus pentru aplicații, Windows-ul se inițializează în câteva secunde, copierea fișierelor rapidă, perfect atât pentru Work From Home cât și pentru Casual Gaming sau o editare foto/video sau 2.


Fiind un site axat în mare parte pe gaming, nu m-am putut abține să nu-l chinui puțin pe Aspire 7. Nu vei putea juca cele mai noi jocuri la cele mai mari setări, RTX 2050 de la NVIDIA fiind mai degrabă o placă video de budget, dar te vei putea juca multe jocuri care nu sunt demanding sau pe setări reduse.
De exemplu poți încinge un League Of Legends cu prietenii, un CS2, Valorant sau multe alte jocuri. În Full HD, RTX 2050 poate rula o multitudine de jocuri, cât timp nu vrei neapărat cele mai Ultra setări de grafică.
Dacă totuși vrei extra putere de procesare grafică, există modele de Aspire 7 dotate cu plăci video mai puternice (RTX 3050 sau 3050Ti de exemplu) plus ecrane cu până la 144Hz dar aceste dorări te vor costa extra.
Sistemul de aerisire prezent pe Aspire 7 este similar cu cel întâlnit la modelul Spin testat anterior, excepție fiind prezenta unei extra evacuări în partea dreaptă în cazul lui Aspire 7. Acesta a funcționat foarte bine, ținând laptopul în temperaturi normale chiar și când m-am jucat pe el diferite jocuri. Carcasa și tastatura nu se încălzesc în zonele principal utilizate, singura excepție care se încinge puțin fiind zona superioară, deasupra tastaturii, unde oricum nu ai ce căuta.
Tastatura
Tastatura lui Acer Aspire 7 este decentă, bine distanțată, cu o înălține suficientă. Poți scrie acel raport important pentru muncă liniștit, fără greșeli masive și fără să cauți unde sunt tastele. Îmi place faptul că au înglobat și un Numpad acolo, chiar dacă este puțin mai înghesuit. și îmi place poziționarea tastei Delete fix deasupra Backspace, e exact unde o cauți natural.

Tastatura lui Aspire 7 este și iluminată, culoarea sa fiind Amber.

Touchpad
Touchpadul este simplu, nu iese în evidență cu nimic dar funcționează bine. Acesta „simte” și gesturi multi-touch și are în stânga sus un senzor de amprentă, perfect pentru logarea în sistemul de WFH.

Difuzoarele
Difuzoarele disponibile în carcasa lui Aspire 7 sunt 2 și sunt plasate în partea de jos a laptopului, flancând piciorușele de cauciuc, orientate în jos.
Sunetul redat de acestea este tipic laptopurilor, cu acel mic ecou. Sunt suficiente pentru vizionare de conținut multimedia sau o conferință pe Teams/Zoom dacă ești într-o încăpere liniștită.

Baterie
Bateria lui Aspire 7 a ținut 4, maxim 5 ore în testul meu super științific de a rula Netflix fără întreruperi la luminozitate maximă. Poți stoarce extra ore dacă scazi luminozitatea, desigur. Aceste valori nu sunt aproape de cele atinse de ultraportabile dar considerănd prețul mult mai scăzut al lui Aspire 7 nici nu poți să ai pretenții. De asemenea prefer un procesor mai puternic cu riscul ca acesta să consume mai mult curent decât unul care mă va lăsa la greu.
Conectivitate
Porturile sunt un subiect important pentru orice fel de laptop. Personal nu suport să umblu și cu un dongle sau USB Hub extra după mine într-un ghiozdan și-așa plin de gadgeturi. Aspire 7 dispune de 3 USB-A-uri și un USB-C Thunderbolt plus un HDMI și combo Jack. Pentru muncă poți alimenta laptopul inclusiv printr-un dock legat la Thunderbolt. Acesta poate extinde conectivitatea lui Aspire 7.


Dacă ai anxietate în privința conexiunii la Internet și vrei să fii întotdeauna fără lag, află că Aspire 7 are în dotare și un port RJ-45 pentru cablu Ethernet. Astfel nu vei avea interferențe sau întreruperi de semnal fix în mijlocul unei întâlniri importante pentru muncă sau în meciul de LoL din pauză.
Concluzii
Acer Aspire 7 (varianta testată A715-76G) este un laptop care acoperă mai multe nevoi la un preț redus. Vei putea să-l utilizezi în sistem WFH, dar și la casual gaming. Poți contrui Excelul acela fantastic pentru muncă și grind pe LoL Ranked cum s-a făcut ora 17. Tastatura este comodă, iluminată, porturile sunt generoase iar aerisirea funcționează chiar bine.








Prețul lui Acer Aspire 7, varianta testată, la momentul publicării acestui review, este de aproximativ 3200 de lei la Emag.